Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

«Φωτογραφία» του υπευθύνου για τις «αμαρτωλές» συμβάσεις της Siemens

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Με την κατάθεση του πρώην Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΤΕ Δημήτρη Παπούλια συνεχίστηκαν σήμερα οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens.

Στην πολύωρη κατάθεση του ο κ. Παπούλιας – κατά τη θητεία του οποίου (1996 – 1998) υπογράφτηκαν δύο συμβάσεις με τη Γερμανική εταιρεία για τις ψηφιακές γραμμές – δικαιολόγησε τη βιασύνη για την υπογραφή τους, λέγοντας πως έπρεπε να προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία με βάση την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έθετε τέλος στις απευθείας αναθέσεις έργων. Ουσιαστικά ο κ. Παπούλιας «φωτογράφησε», χωρίς όμως να κατονομάσει, τον προκάτοχο του Πέτρο Λάμπρου ως υπεύθυνου για το περιεχόμενο των συμβάσεων, τονίζοντας ότι η προηγούμενη διοίκηση τις είχε προετοιμάσει και ο ίδιος βρήκε έτοιμο το πλαίσιο…
«Εγώ έκανα ότι καλύτερο μπορούσα. Έτσι όμως, όπως εξελίχθηκε η υπόθεση η λέξη ‘σκάνδαλο’ είναι λίγη» δήλωσε ο μάρτυρας όταν κλήθηκε να σχολιάσει την «αμαρτωλή» υπόθεση του ΟΤΕ με τη SIEMENS. 

Μάλιστα o μάρτυρας τόνισε πως την έγκριση τους είχαν δώσει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ν.Δ., ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκφράσει την αντίθεση τους.
Να θυμίσουμε πως στελέχη της Siemens στη Γερμανική Δικαιοσύνη κατέθεσαν πως οι μίζες για τις συγκεκριμένες συμφωνίες ανέρχονταν στα 58 εκατ. ευρώ. 

Σε πολιτικό επίπεδο οι συμβάσεις έφεραν την υπογραφή του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσου Μαντέλη, ο οποίος τον Δεκέμβρη το 1997 υπέγραψε για την ανάθεση έργων περίπου 228 δις δραχμών στην INTRACOM και στη συνέχεια άλλων 150 δις δραχμών στη SIEMENS. 

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης έλαβε σήμερα δύο επιστολές….
Η πρώτη ήταν του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου, στην οποία υποστηρίζει ότι έχει εξοφλήσει στο ακέραιο όλες τις οικοσυσκευές που προμηθεύτηκε από τη SIEMENS και θέτει στη διάθεση της Επιτροπής όλα τα τιμολόγια.
Ο αποστολέας της δεύτερης επιστολής είναι ο πρώην υφυπουργός της Ν.Δ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης ο οποίος δηλώνει ότι ουδέποτε παρέλαβε το C4I και ζητά να καταθέσει για το θέμα στην Εξεταστική Επιτροπή. 

Η Επιτροπή αυτή την εβδομάδα θα συνεχίσει τις εργασίες της με καταθέσεις πρώην στελεχών του ΟΤΕ.

Εξάλλου με έγγραφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γνωστοποιείται ότι διενεργήθηκε ένορκη διοικητική εξέταση για τον αστυνομικό- φρουρό του Μιχάλη Χριστοφοράκου, για το γεγονός ότι δεν γνωστοποίησε στην υπηρεσία του για τις προπαρασκευαστικές πράξεις διαφυγής του Χριστοφοράκου στο εξωτερικό. Το πόρισμα εστάλη στο πειθαρχικό με το ερώτημα της απόταξης και στον εισαγγελέα για τυχόν άσκηση ποινικής δίωξης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε