Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Γ. Φίσερ: “Ντράπηκα για την κρίση στις ελληνογερμανικές σχέσεις”

Ο κ. Φίσερ επεσήμανε ότι «ζούμε και σε μια γειτονιά που εγκυμονεί πολλές προκλήσεις.

«Είμαι συναισθηματικά φορτισμένος από τα φιλικά αισθήματα των Ελλήνων. Στην αρχή, αυτά που διαδραματίστηκαν στις δύο χώρες με κατέθλιψαν και εν μέρει ντράπηκα. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επαναφέρουμε τις βέλτιστες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες».

Αυτό ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής Καγκελάριος και πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ κατά την παρέμβασή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, όπου προσκλήθηκε από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη χτεσινή τους κατ’ ιδίαν συνάντηση, προκειμένου να αναπτύξει τις θέσεις του για το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης.

Ο κ. Φίσερ επεσήμανε ότι «ζούμε και σε μια γειτονιά που εγκυμονεί πολλές προκλήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η επιτυχία της δικής σας χώρας θα συμβάλει και στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και οικονομική επιτυχία, στοιχεία που είναι αλληλένδετα».

Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι «μαζί θα διέλθουμε αυτή την κρίση και ελπίζω ότι οι φιλικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες μας θα επανέλθουν στο επίπεδο που ήταν. Ήπιες σχέσεις, παραδοσιακή φιλία και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, σε ένα πράσινο μέλλον». Αποχαιρετώντας τον κ. Φίσερ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι και ο ίδιος θα επισκεφτεί «σύντομα» τη Γερμανία και τον ευχαρίστησε, «και για τις ευχές για την Ελλάδα αλλά και για τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας».

Ακόμη, ο πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές αξίες βασίζονται στη μοναδική ιστορία και παράδοση της Ελλάδας, τις οποίες μοιράζονται όλοι και ότι είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τη σημασία της ΕΕ και τις θεμελιώδεις αξίες του κράτους δικαίου και πρόνοιας.

«Κατανοούμε τις επιπτώσεις της κρίσης, η κρίση δεν είναι κρίση μόνο της Ελλάδας αλλά πανευρωπαϊκή κρίση και εάν ρίξει κανείς το βλέμμα του στις νότιες όχθες της Μεσογείου θα δει τις επιπτώσεις της κρίσης που έχουν μεταλαμπαδευτεί στον αραβικό κόσμο», εκτίμησε ο κ. Φίσερ.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Φίσερ υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει τεράστιες ευκαιρίες για ένα μελλοντικό αναπτυξιακό μοντέλο και σημείωσε ότι το να συνδυάσει κανείς το κεφάλαιο που υπάρχει στην Ελλάδα, τον τουρισμό, το τοπίο, τη ναυτιλία, με μια νέα προσέγγιση του ενεργειακού τομέα με πράσινα αναπτυξιακά μοντέλα, «αποτελεί μια σημαντική συμβολή για το μέλλον της χώρας».

Υπογράμμισε δε ότι αυτή η κρίση προσφέρει επίσης μεγάλες ευκαιρίες για μια νέα αλλαγή, ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και τόνισε ότι θα ήταν πολύ σημαντικό η Ελλάδα να μπορούσε να εφεύρει ένα τέτοιο μοντέλο.

Ο κ. Φίσερ είπε ότι κατανοεί πως τώρα αυτό που ενδιαφέρει τη χώρα μας είναι κυρίως να διαχειριστεί την κρίση και να παραμείνει σε σωστό δρόμο. «Όμως η κρίση θα περάσει και το ερώτημα που τίθεται είναι ποιο θα είναι το μελλοντικό αναπτυξιακό μοντέλο», για να απαντήσει ότι το μέλλον είναι πλέον μόνο η πράσινη οικονομία και ότι «αν δε ακολουθήσουμε αυτό το μοντέλο, απλά θα καθυστερήσουμε».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε