Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Γ. Παπανδρέου: Δυο χρόνια, ένας μήνας και τρεις μέρες

Αντίο Γιώργο...

6 Οκτωβρίου 2009-9 Νοεμβρίου 2011. Τόσο κράτησε η πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου.

Ξεκίνησε με ελπίδα, συνέχισε ακόμη και με λοιδορία και τελείωσε με απειλές ακόμη και για αποπομπή της χώρας από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όλα ξεκίνησαν με χαμόγελα, πυροτεχνήματα...
... και αποθέωση
Συνεχίστηκαν με ανακοινώσεις που έφεραν (οικονομικό) σοκ και δέος
Αποφάσεις που προκάλεσαν κοινωνικό ξεσηκωμό και οργισμένες αντιδράσεις
... κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή
... απορία
... σκεπτικισμό
... απογοήτευση
Και έφτασε στον... εξάψαλμο των Καννών
Που έφερε τη χώρα λίγο πριν την... πετάξουν από το ευρώ και την Ε.Ε.
Τελικά, δεν έφυγε η χώρα από το ευρώ, αλλά εκείνος από την εξουσία
Ποιος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο γιος του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου και του «γέρου της Δημοκρατίας» Γεωργίου Παπανδρέου. Έγινε ο 10ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά έμελλε να μείνει στην εξουσία μόνο δυο χρόνια και κάτι.

Γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου του 1952 στο St Paul της Μινεσότα. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Amherst College στη Μασαχουσέτη, πήρε μεταπτυχιακό στην κοινωνιολογία της ανάπτυξης στο London School of Economics, έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Στοκχόλμη και παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Κέντρο Διεθνών Σχέσεων στο Χάρβαρντ.

Είναι παντρεμένος με την Άντα Παπαπάνου και έχει δύο παιδιά, τον Ανδρέα (από προηγούμενο γάμο) και τη Μαργαρίτα-Έλενα. Στα φοιτητικά του χρόνια στις ΗΠΑ, μοιραζόταν το ίδιο δωμάτιο με τον νυν προσωπικό του αντίπαλο, Αντώνη Σαμαρά.

Εκτός από την κληρονομιά του ονόματος του, είναι γνωστός και για την αγάπη που έχει στη γυμναστική και στα σπορ. Κάνει συχνά κανό, ποδήλατο, κολυμπάει και γυμνάζεται καθημερινά.

Μάλιστα, πριν από μερικές μέρες και ενώ η χώρα ήταν ουσιαστικά ακυβέρνητη, ο Γιώργος Παπανδρέου «πετάχτηκε» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για να κάνει την καθημερινή του γυμναστική. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε…

Τον περασμένο Ιούλιο, στο 13ο Συμπόσιο της Σύμης, ο φωτογραφικός φακός τον “έπιασε” να κολυμπάει καθημερινά στην πισίνα του ξενοδοχείου όπου διέμενε. Στις διακοπές του έκανε καθημερινά κανό, συνοδεία φυσικά των ανδρών της ασφάλειάς του.

Λάτρης της τεχνολογίας, δεν πάει πουθενά χωρίς το λαπτοπ του (παλιότερα) και χωρίς το iPad του (τώρα πια). Το είχε μαζί του στη Βουλή, στα Συμβούλια πολιτικών αρχηγών, στα υπουργικά συμβούλια.

Μοιράζεται μάλιστα αυτό το πάθος του με τη… Αλέκα Παπαρήγα! Θα μείνει στην ιστορία μια δήλωση της γγ του ΚΚΕ πως “με τον Γιώργο μιλάμε συχνά για iPad”.

Tο ζεϊμπέκικο που χόρεψε παρουσία του τότε Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, σχολιάστηκε έντονα, ξεσηκώνοντας οργισμένες αντιδράσεις.
Μια από τις πολλές θέσεις του που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις ήταν κι εκείνη για την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας. Ως πρωθυπουργός, το έκανε.

Τον Φεβρουάριο του 2004, ο Κώστας Σημίτης του έδωσε το… δαχτυλίδι και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Έχασε τις εκλογές εκείνου του Μαρτίου αλλά και τη μάχη του Σεπτεμβρίου του 2007 από τον Κώστα Καραμανλή.
Η δεύτερη εκλογική ήττα έφερε εσωκομματικές αντιδράσεις και τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Ζάππειο να ζητά νέα εκλογή προέδρου.

Στις 11 Νοεμβρίου του 2007, εξελέγη και πάλι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικρατώντας του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Κώστα Σκανδαλίδη.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H χώρα χωρίς πρωθυπουργό αλλά το γυμναστήριο…γυμναστήριο

Με ποιόν ήπιε καφέ το μεσημεράκι ο πρωθυπουργός στον Εθνικό Κήπο;

Παπαρήγα: “Με τον Γιώργο μιλάω συνέχεια για τα iPad”

Με iPad στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών η Αλέκα Παπαρήγα!

Χωρίς γραβάτα στο “τελευταίο υπουργικό” ο Παπανδρέου

Ο Λ.Παπαδήμος είναι και επισήμως ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας – Θα πάρει και μέτρα αν χρειαστεί – Μένει ο Βενιζέλος

Χάνει και το κόμμα ο Γιώργος; – Το καταστατικό του δίνει 6μηνη παράταση ζωής

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε