Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Γαλάζια μπαϊράκια στη μισή χώρα – Αυξάνονται οι αντάρτες της ΝΔ

Μέρα με την μέρα αυξάνονται οι αντάρτες της ΝΔ που θα στηριχθούν από την Ντόρα Μπακογιάννη σε δήμους και περιφέρειες. Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ηπειρος ακολουθούν τη «μάχη της Κρήτης»

Σαν τα μανιτάρια ξεπηδούν τα αντάρτικα στις κρίσιμες για τη ΝΔ περιφέρειες και δήμους σε όλη τη χώρα, προκαλώντας απόγνωση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βλέπει τη στρατηγική επίθεσης κατά του μνημονίου να μετατρέπεται σε εμφύλιο πόλεμο και να τροφοδοτεί την εσωστρέφεια. Κοινό χαρακτηριστικό του «αντάρτικου κινήματος» είναι, όπως πολλοί είχαν προβλέψει, η αντιπαράθεση της ΝΔ και του κ. Αντ. Σαμαρά με την ανεξάρτητη βουλευτή κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.
 
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες που επικαλείται το “Βήμα της Κυριακής”, η πρώην υπουργός Εξωτερικών ετοιμάζεται να κατεβάσει «αντάρτες» για τουλάχιστον 20 θέσεις περιφερειαρχών και δημάρχων- ιδιαίτερα σε μεγάλες πόλεις- ώστε να καταγράψει τις δυνάμεις της πριν από το επόμενο εγχείρημα που είναι η ίδρυση του νέου κόμματος. Κορωνίδα στη σύγκρουση σαμαρικών και ντορικών αναδεικνύεται «η μάχη της Κρήτης», καθώς το νησί θεωρείται ένα από τα κάστρα υποστηρικτών της πρώην υπουργού Εξωτερικών.
 
Το αντάρτικο εκεί έχει ανάψει τα τελευταία 24ωρα με την ανακοίνωση από τη Ρηγίλλης της υποψηφιότητας του κ. Γ. Πλακιωτάκη για την περιφέρεια στο νησί και τη διαγραφή του βουλευτή Χανίων κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, στενού φίλου της οικογενείας Μητσοτάκη, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να κατέλθει ως ανεξάρτητος και ίσως να υποστηριχθεί από την κυρία Μπακογιάννη. Ωστόσο υποστηρικτές της πρώην υπουργού Εξωτερικών τονίζουν ότι «η Ντόρα δεν ενδιαφέρεται να κάνει αντάρτικο», αλλά να στηρίξει πρόσωπα με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και να μπορέσει να καταγράψει τις δυνάμεις της.
 
Με έντονο προβληματισμό παρακολουθούν στο νεοκλασικό της οδού Ρηγίλλης τη μάχη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά την υποψηφιότητα του κ. Π. Τατούλη – τον οποίο επίσης προσανατολίζεται να στηρίξει η πρώην υπουργός Εξωτερικών, καθώς η εν λόγω περιφέρεια χαρακτηρίζεται από τους επιτελείς του κ. Σαμαρά «κομβική» αφού από εκεί κατάγεται ο πρόεδρος της ΝΔ. Από εκεί και πέρα, η ΝΔ ενδέχεται να έχει πρόβλημα στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, αλλά και Αττικής, για την οποία διατυπώνονται ήδη – ιδιωτικώς- επιφυλάξεις από κορυφαία στελέχη και για την επιλογή του κ. Β. Κικίλια.
 
 
«Κλειδιά» η Κρήτη και η Πελοπόννησος
 
Η«μάχη της Κρήτης» κλέβει προς το παρόν την παράσταση καθώς το θερμόμετρο έχει ανεβεί. Η «βεντέτα» Σαμαρά- Ντόρας άνοιξε όταν η Ρηγίλλης αποφάσισε να δώσει στον βουλευτή Λασιθίου και πρώην υφυπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Πλακιωτάκη το χρίσμα του περιφερειάρχη λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Το φιτίλι άναψε ο κ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως την επιλογή Σαμαρά. Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι είναι πολύ πιθανό να κατεβεί υποψήφιος. Τελικά την Πέμπτη, αποφασίστηκε η διαγραφή του τόσο από την ΚΟ όσο και από μέλος της ΝΔ.
 
Στην Πελοπόννησο, οι πληροφορίες λένε ότι ήδη υποστηρικτές της κυρίας Μπακογιάννη έχουν αρχίσει να κινούνται υπέρ του κ. Τατούλη. Ο πρώην υπουργός, ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, έχει ήδη λάβει την υποστήριξη του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη. Αν τον στηρίξει η κυρία Μπακογιάννη και φυσικά το ΠαΣοΚ, τότε τίθεται εν κινδύνω η νίκη του «γαλάζιου» υποψηφίου κ. Δ. Δράκου, προέδρου της ΕΝΑΕ. Στην Πελοπόννησο υπάρχουν και άλλοι παίκτες που απειλούν να… πάρουν τα όπλα κατά της Ρηγίλλης. Ηδη ο πρώην «γαλάζιος» νομάρχης Αργολίδος κ. Δ. Σαραβάκος έχει ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος, ενώ «φωτιές» άναψε και ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Γ. Λαμπρόπουλος , άσπονδος φίλος του κ. Σαμαρά, που φέρεται να προτιμά τον κ. Τατούλη έναντι του κ. Δράκου.
 
 
Πονοκέφαλοι σε Δυτική Ελλάδα, Στερεά
 
Αγνωστο παραμένει και το τι θα συμβεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Σε μια προσπάθεια να διεμβολίσει το στρατόπεδο της κυρίας Μπακογιάννη, ο κ. Σαμαράς είχε βολιδοσκοπήσει πριν από περίπου έναν μήνα τον βουλευτή Ηλείας κ. Γ. Κοντογιάννη. Από το περιβάλλον του βουλευτή υποστηρίζεται ότι ο κ. Κοντογιάννης είχε μεν δείξει ενδιαφέρον, αλλά μετά την καθυστέρηση στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του έχει μεταβάλει άποψη. Ενα όνομα που έχει ακουστεί τις τελευταίες ημέρες πάντως είναι αυτό του κ. Ν. Νικολόπουλου.
 
Πονοκέφαλοι για τη ΝΔ υπάρχουν επίσης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στην Ηπειρο αλλά και στο Νότιο Αιγαίο- όπου εμφανίζεται δυστοκία στην ανεύρεση αξιόπιστου υποψηφίου. Στην πρώτη, η Ρηγίλλης έχει ήδη ανακοινώσει ως υποψήφιο περιφερειάρχη τον κ. Θ. Χειμάρα. Οπως φαίνεται όμως θα έχει και παρέα, καθώς ο κ. Αθ. Γιαννόπουλος ετοιμάζεται όχι μόνο «να βγει στο αντάρτικο» αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται οσονούπω να ανεξαρτητοποιηθεί. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι η κυρία Μπακογιάννη έχει εκδηλωθεί ήδη υπέρ του κ. Χειμάρα. Στην Ηπειρο, ο νομάρχης Ιωαννίνων κ. Αλ. Καχριμάνης ήταν ένας από τους πρώτους που έλαβαν χρίσμα περιφερειάρχη. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, το όνομά του έχει εμπλακεί σε ένα τοπικό οικονομικό σκάνδαλο.
 
 
Το αγκάθι του Πειραιά και οι γρίφοι
 
Η κατάσταση έχει μπλεχτεί και σε αρκετούς δήμους. Το μεγάλο αγκάθι είναι ο Δήμος Πειραιά, όπου η δυστοκία είναι εμφανής και η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο λόγω της σύγκρουσης του κ. Π.Μαντούβαλου, που έχει δηλώσει υποψήφιος, με τον γραμματέα Αυτοδιοίκησης κ. Β. Μιχαλολιάκο, ο οποίος κάνει και τις τελικές εισηγήσεις προς τον κ. Σαμαρά.
 
Στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κ.Γκιουλέκας είναι ο εκλεκτός της Ρηγίλλης, αλλά όπως φαίνεται θα έχει ως αντίπαλο τον κ. Σ.Τζακόπουλο , ο οποίος πρόσκειται στην κυρία Μπακογιάννη. Οσο για την Περιφέρεια Αττικής, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η πρώην υπουργός δεν θα ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Κικίλια, καθώς θεωρείται αδύναμη και ως «παραδοχή ήττας». Και δεν αποκλείει την υποστήριξη προς το πρόσωπο του κ. Μ. Βορίδη, εφόσον ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης αποφασίσει οριστικά την αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στην Αττική.
 
 
Σήμερα το βράδυ θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Καρπενησίου ο κ. Κ. Μπακογιάννης. Στο πανηγύρι της Παναγίας της Προυσού κοντά στο χωριό Βελωτά, γενέτειρα του πατέρα του Παύλου Μπακογιάννη , ο γιος της πρώην υπουργού Εξωτερικών θα κάνει το πρώτο βήμα για είσοδο στην πολιτική σκηνή. Ο κ. Μπακογιάννης είχε τις τελευταίες ημέρες συζητήσεις τόσο με τοπικούς παράγοντες όσο και με την οικογένειά του και τελικά έλαβε την απόφαση. Η κάθοδος του προκαλεί άλλον έναν πονοκέφαλο για τη ΝΔ, αν και υπάρχουν στελέχη της, όπως ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης κ. Β.Μιχαλολιάκος , που έχουν εκφραστεί θετικά για το πρόσωπό του.
 
ΠΟΙΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ
 
Πάτρα: Κ. Χριστόπουλος (παλαιό στέλεχος της Πολ.Αν.),
Ηγουμενίτσα: Β. Γιογιάκας (νυν νομάρχης Θεσπρωτίας),
Καβάλα: Θ. Καλλιοντζής (νυν νομάρχης Καβάλας),
Πολύγυρος Χαλκιδικής: Αστ. Ζωγράφος (νυν νομάρχης Χαλκιδικής),
Σπάρτη: Δ. Φούρκας (νυν νομάρχης Λακωνίας),
Δράμα: Μ. Θωμάς (νυν δήμαρχος Δράμας),
Ναύπλιο: Π. Αναγνωσταράς (νυν δήμαρχος Ναυπλίου),
Καλαμάτα: Π. Νίκας (νυν δήμαρχος Καλαμάτας),
Θεσσαλονίκη: Κ. Γκιουλέκας,
Λάρισα: Κ. Τζανακούλης,
Ρόδος: Γ. Χατζημάρκος,
Αργος: Γ. Μαυράκης,
Βόλος: Κ. Μήτρου.
 
 
ΠΟΙΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΝΤΟΡΑ
 
Πάτρα: Δ.Αϊβαλής (δημοτικός σύμβουλος),
Ηγουμενίτσα: Θ. Πιτούλης (νυν δήμαρχος Ηγουμενίτσας),
Καβάλα: Στ.Εριφυλλίδης (πρώην δήμαρχος Καβάλας),
Πολύγυρος Χαλκιδικής: Θ. Καπλάνης (νυν δήμαρχος Πολυγύρου),
Σπάρτη : Στ.Αργειτάκος (πρώην δήμαρχος Μυστρά),
Δράμα: Κ.Ευμοιρίδης (νυν νομάρχης Δράμας),
Ναύπλιο: Χρ.Γραμματικόπουλος (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου),
Καλαμάτα: Ν.Φωτέας (υποστηρικτής Αντ.Σαμαρά),
Θεσσαλονίκη : Σ.Τζακόπουλος (πρώην διευθύνων σύμβουλος ΕΥΑΘ),
Λάρισα: Κ.Διαμάντος (πρόεδρος ΤΕΕ Θεσσαλίας),
Ρόδος: Χ.Χατζηευθυμίου (νυν δήμαρχος Ρόδου),
Καρπενήσι: Κ.Μπακογιάννης,
Αργος: Δ.Καμπόσος,
Βόλος: Γ. Σπηλιόπουλος
 
 
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε