Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Γενεές 14 από τις Βρυξέλλες! Έχετε δεσμευτεί για μέτρα 1,8 δισ. – Κάποιοι υπουργοί δεν είναι σοβαροί

Γενεές 14 από τις Βρυξέλλες! Έχετε δεσμευτεί για μέτρα 1,8 δισ. – Κάποιοι υπουργοί δεν είναι σοβαροί

– Μαστίγιο χωρίς… καρότο από αξιωματούχο της ευρωζώνης για τις διαπραγματεύσεις Αθήνας – κουαρτέτου
– Με πολιτική βούληση θα κλείσει η αξιολόγηση, είπε
– “Αν δεν πάρετε αποφάσεις, δεν γυρίζουν οι επικεφαλής των δανειστών”
– Αγκάθια ασφαλιστικό, δημόσιο και ταμείο αποκρατικοποιήσεων
– “Είχε συμφωνηθεί πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ”
– Αναφορά στους κομματικούς διορισμούς στο Δημόσιο: “Κάποια «βασικά υπουργεία» φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει σοβαρά τις αποφάσεις του Ιουλίου”

Με διπλωματικούς όρους αλλά τις αιχμές να είναι κάτι περισσότερο από σαφείς, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας πάντα, πέρασε γενεές δεκατέσσερις την ελληνική κυβέρνηση, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα για τί πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα όχι μόνο για να γυρίσουν οι επικεφαλής των δανειστών αλλά κυρίως για να κλείσει η περιβόητη πρώτη αξιολόγηση.

Και τι δεν είπε: ότι απαιτείται πολιτική βούληση για να κλείσει η αξιολόγηση, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει να πάρει μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2016 (στο 1% του ΑΕΠ), ότι υπάρχουν σημαντικά αγκάθια στο ασφαλιστικό, ότι κάποιοι υπουργοί δεν είναι… σοβαροί γιατί διορίζουν κομματικά στελέχη στο Δημόσιο και πως η επιστροφή του κουαρτέτου δεν είναι καθορισμένη και ούτε πρόκειται να… κλείσουν εισιτήρια για Αθήνα αν η κυβέρνηση δεν πάρει αποφάσεις!

Το μαστίγωμα της Ελλάδας από τον κοινοτικό αξιωματούχο ξεκίνησε… σιγά σιγά. Τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία της αξιολόγησης λέγοντας ότι με αυτό συμφωνεί και η ελληνική πλευρά και τόνισε πως οι συζητήσεις των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές «πήγαν πολύ καλά».

Και κάπου εκεί, άρχισε το… κακό. Υπάρχουν, είπε, διαφορές στο ασφαλιστικό, στα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016 και των επόμενων ετών, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Και χαρακτήρισε τα θέματα της πρώτης αξιολόγησης «σύνθετα», όχι μόνο από τεχνικής απόψεως, αλλά «ακόμη περισσότερο από πολιτικής», σημειώνοντας ωστόσο πως «όλοι ελπίζουν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα». Και έστειλε το… πρώτο μήνυμα: «η ποιότητα της συμφωνίας υπερέχει της ταχύτητας επίτευξής της».

Η συνέχεια ήταν ακόμη χειρότερη… Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης έθεσε ώς προϋπόθεση για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση να είναι λειτουργικό το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τονίζοντας πως αυτό είναι ουσιώδες για αρκετά κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, αν και είπε πως υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις σημείωσε ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι απαιτείται ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως η ηλικία συνταξιοδότησης, τα ποσοστά αναπλήρωσης και η περίοδος καταβολής εισφορών. Τόνισε, επίσης, ότι στόχος είναι να φτιαχτεί ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που θα είναι θετικό για τον επίσημο τομέα της οικονομίας.

Και στη συνέχεια ήρθε η… “βόμβα” για τα έκτακτα μέτρα! Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέων μέτρων για το 2016 υπενθύμισε ότι είχε συμφωνηθεί πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ περίπου), τα οποία όμως πρέπει να εξειδικευτούν. Όπως είπε, οι ελληνικές Αρχές και οι θεσμοί συμφώνησαν να εργαστούν πάνω στον προϋπολογισμό του 2016.

Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τους διορισμούς κομματικών στελεχών στο Δημόσιο, αναφερόμενος στην πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα και μιλώντας για κάποια «βασικά υπουργεία» στην Ελλάδα που φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει σοβαρά τις αποφάσεις του Ιουλίου!

Και το καλύτερο το κρατούσε για το… τέλος. Κανείς δεν ξέρει πότε θα γυρίσουν οι επικεφαλής των δανειστών. Και δεν θα γυρίσουν αν η κυβέρνηση δεν πάρει αποφάσεις. Όπως είπε δεν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα, τονίζοντας όμως ότι ο μεγάλος όγκος των τεχνικών διαβουλεύσεων έχει ολοκληρωθεί και ότι το βασικό στην παρούσα φάση είναι η λήψη αποφάσεων.

Ντάισελμπλουμ: Θέλουμε διευκρινίσεις για ασφαλιστικό και νέα μέτρα

Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, τονίζει σε ενημερωτική επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σχετικά με το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα συζητήσει την πορεία της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. «Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο βαθμό που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης.

Οι θεσμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μπορεί μια χρηματική δόση να διατεθεί προς εκταμίευση από την Ελλάδα», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Γεροβασίλη: Η μπάλα στο γήπεδο των θεσμών!

«Σταθερή μας θέση είναι ότι η όλη διαδικασία της αξιολόγησης οφείλει να ολοκληρωθεί σε συντομότατο χρονικό διάστημα διότι, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη έχουν χρόνο για χάσιμο» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, για τις διαπραγματεύσεις, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Οι όποιες διαφορές πρέπει και μπορούν να γεφυρωθούν, η μπάλα, πλέον, είναι στο γήπεδο των θεσμών, που οφείλουν να έχουν εποικοδομητική στάση» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Για το ασφαλιστικό, η κα Γεροβασίλη σημείωσε ότι η νέα πρόταση της κυβέρνησης ενισχύει τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, ενώ υπάρχουν κλιμακωτές επιβαρύνσεις για τα μεγάλα εισοδήματα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε