Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Γερμανική εφημερίδα: “Παπανδρέου – Μέρκελ 1-0”

Κατά τον κ. Γιόφε μπορεί η Μέρκελ να έχει δίκιο, «αλλά τελικά ο Παπανδρέου θα βρεθεί σε θέση ισχύος, επειδή το τραίνο της ΟΝΕ πρέπει να μην εκτροχιαστεί».

Στην αντιπαράθεση μεταξύ Α. Μέρκελ και Γ. Παπανδρέου ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται να βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση και να “νικάει στα σημεία”. Αυτό εκτιμά σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα “Χάντελσμπλατ” (Handelsblatt) ο εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας “Ντι Τσάιτ” (Die Zeit) Γιόζεφ Γιόφε.
 
Ο αρθρογράφος διατυπώνει την άποψη ότι η Ευρωζώνη εξελίσσεται σε “διανεμητική Ένωση” που θα λειτουργεί όπως στην περίπτωση της ομοσπονδιακής Γερμανίας όπου η εύρωστη Βαυαρία στηρίζει οικονομικά το πτωχό κρατίδιο της Βρέμης.

Ο κ. Γιόφε παρατηρεί ότι «όσοι είχαν αναγνώσει τους ισολογισμούς Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, γνώριζαν πολύ καλά ότι τα μέτρα του μηχανισμού διάσωσης δεν λύνουν το πρόβλημα, απλώς το μεταθέτουν για αργότερα». Ωστόσο όπως σημειώνει, «η κρίση ήρθε γρηγορότερα απ΄ ότι αναμενόταν και εκεί βρίσκεται η ουσία της αντιπαράθεσης Μέρκελ-Παπανδρέου».

Κατά τον κ. Γιόφε μπορεί η Μέρκελ να έχει δίκιο, «αλλά τελικά ο Παπανδρέου θα βρεθεί σε θέση ισχύος, επειδή το τραίνο της ΟΝΕ πρέπει να μην εκτροχιαστεί». Και αυτό εκτιμά ότι δεν θα συμβεί, επειδή «εκείνος που έχει μεγαλύτερο συμφέρον στη διατήρηση αυτού του κοινού επιτεύγματος (της ΟΝΕ), όπως η εξαγωγική δύναμη Γερμανία που καταβάλει και τα περισσότερα μέσα, προτιμά να μην απομακρυνθεί από την προστατευτική σιγουριά του ευρώ και να μείνει απροστάτευτη στην δίνη των νομισματικών ανατιμήσεων».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε