Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Γερμανικός τύπος για το ”ηλίθιε”: Ο Σόιμπλε ξέρει τι λέει

Γερμανικός τύπος για το ”ηλίθιε”: Ο Σόιμπλε ξέρει τι λέει

Ο Σόιμπλε τα έψαλε στον Τσίπρα είναι ο τίτλος της Bild μετά την επίμαχη φράση ”είναι η εφαρμογή ηλίθιε”. Σύμφωνα με την Deutsche Welle αν και ο Σόιμπλε έχει πάντα απόλυτη επίγνωση όσων λέει η συγκεκριμένη φράση δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως προσωπική επίθεση στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

«Σόιμπλε και Τσίπρας ξύνουν παλιές πληγές»

Αν και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σήμερα εκτενώς στη συζήτηση στο Νταβός, είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με την Deutsche Welle, δεν σχολιάζεται η επίμαχη φράση του γερμανού υπ. Οικονομικών, «είναι η εφαρμογή, ηλίθιε», αλλά η συνολική εμφάνιση και επιχειρηματολογία των δυο πολιτικών και ιδιαίτερα του έλληνα πρωθυπουργού.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές στην Deutsche Welle, δεν θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια μεμονωμένη φράση, όσο στην ουσία της συζήτησης.

«Αν και γνωρίζουμε ότι ο κ. Σόιμπλε έχει πάντα απόλυτη επίγνωση των όσων λέει, η συγκεκριμένη φράση δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως προσωπική επίθεση στον κ. Τσίπρα, αλλά να τεθεί στο πλαίσιο της γνωστής και -στο συχνά χλευαστικό ύφος- κριτικής που διατυπώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε βάρος της Ελλάδας όσον αφορά την υλοποίηση του συμπεφωνημένου προγράμματος», εκτιμούν οι ίδιοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και μια σειρά άλλων γερμανικών εφημερίδων αναφέρονται στα όσα διαδραματίστηκαν στο Νταβός, επιλέγοντας όμως να προχωρήσουν σε μια προσεγμένη και νηφάλια καταγραφή των γεγονότων.

Ακόμη και ο «συνήθης ύποπτος» για φραστικές επιθέσεις στην Ελλάδα, η Bild, πέρα από τον πομπώδη τίτλο «Ο Σόιμπλε τα έψαλε στον Τσίπρα», περιορίζεται σε μια απλή καταγραφή των γεγονότων, εστιάζοντας στην επιμονή του κ. Σόιμπλε για απαρέγκλιτη τήρηση και υλοποίηση του συμπεφωνημένου προγράμματος.
Η Süddeutsche Zeitung γράφει ότι «Σόιμπλε και Τσίπρας ανοίγουν παλιές πληγές», αναφερόμενη στη διάσταση απόψεων μεταξύ των δυο πολιτικών, κυρίως σε ό,τι αφορά το ρόλο το ΔΝΤ.

«Πώς ο Αλέξης Τσίπρας έγινε περίγελος στο Νταβός»

Σχολιάζοντας τη συνολική εμφάνιση του έλληνα πρωθυπουργού στο Νταβός, η συντηρητική Die Welt φιλοξενεί ένα άρθρο-κόλαφο για τον Αλ. Τσίπρα υπό τον τίτλο «Πώς ο Αλέξης Τσίπρας έγινε περίγελος στο Νταβός». Η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Αλέξης Τσίπρας ντροπιάστηκε στο Νταβός, με ελλιπή κατανόηση των οικονομικών και μια κατά μέτωπο επίθεση στον Β. Σόιμπλε, ο οποίος ωστόσο αντεπιτέθηκε επιδέξια.

«Ο Έλληνας εμφανίστηκε στο Νταβός ως ένας ξεροκέφαλος πρωθυπουργός, που δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τη σοβαρότητα της κατάστασης»

Όπως σημειώνει η Welt: «Πριν από μερικούς μήνες το σκηνικό θα ήταν καλό για μια δημόσια αντιπαράθεση με τον Τσίπρα σε ρόλο πρωταγωνιστή. Όμως τώρα ο Έλληνας παίζει δευτερεύοντα ρόλο, είναι ένας ισχυρογνώμων πρωθυπουργός που δεν είναι σε θέση να βγάλει τη χρεωμένη του χώρα από την κρίση. Τώρα η Ευρώπη έχει εντελώς διαφορετικά προβλήματα», επισημαίνεται στο δημοσίευμα που σημειώνει: «Ο Έλληνας εμφανίστηκε στο Νταβός ως ένας ξεροκέφαλος πρωθυπουργός που δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τη σοβαρότητα της κατάστασης. Από τις χρηματαγορές εισέπραξε την απάντηση. Οι αποδόσεις ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν προς τα πάνω στο 10,4% που είναι το ψηλότερο επίπεδο του χρόνου από τον περασμένο Αύγουστο», προσθέτει ο αρθρογράφος.

Ήδη το προηγούμενο βράδυ ο κ. Τσίπρας γελοιοποιήθηκε, σημειώνει η Welt, όταν είπε ότι το 2016 η Ελλάδα θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα.

Πηγή Deutsche Welle

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε