Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Για απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου Siemens κατήγγειλε Αλογοσκούφη και Μπέζα ο Ζορμπάς

Ο κ. Γ. Ζορμπάς ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Παρεμβάσεις με στόχο την συγκάλυψη της διερεύνησης της υπόθεσης Siemens, κατήγγειλε ο πρώην εισαγγελέας Γιώργος Ζορμπάς, ο οποίος κατέθεσε σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Λίγο πριν περάσει το κατώφλι της Επιτροπής, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ο κ. Ζορμπάς επετέθη στη Δικαιοσύνη κατηγορώντας τη ότι καθυστέρησε να κινήσει τις διαδικασίες για την απαγόρευση του Μιχάλη Χριστοφοράκο από τη χώρα.

Οι αιχμές συνεχίστηκαν και μέσα στην αίθουσα της Επιτροπής. Ο κ. Ζορμπάς καταλόγισε στη Δικαιοσύνη πλημμελή αντιμετώπιση της υπόθεσης και μίλησε για υποψίες περί σκοπιμότητας…  «Ακόμα και αν ο ανακριτής Ζαγοριανός είχε δυσκολίες θα έπρεπε οι ανώτεροί του να τον ελέγξουν» φέρεται να δήλωσε ο πρώην εισαγγελέας.

Καταγγέλει απόπειρα συγκάλυψης από Αλογοσκούφη και Μπέζα

Ο κ. Ζορμπάς μίλησε ανοιχτά για απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης…!

Με την ιδιότητα του πρώην Επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα του «Μαύρου» Χρήματος, έκανε λεπτομερή αναφορά για την έρευνα που ξεκίνησε για το σκάνδαλο το καλοκαίρι του 2006 και ανέφερε πως το 2008, είχε αρχίσει να ζητά άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών που σχετίζονταν με τη Siemens και να λαμβάνει τις πρώτες απαντήσεις, τις οποίες, όπως φέρεται να είπε, «είχε αφήσει στην Αρχή» και δεν ξέρει τι απέγιναν.

 Όπως, κατήγγειλε, με απόφαση της τότε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα του υπουργού Γιώργου Αλογοσκούφη και του υφυπουργού Αντώνη Μπέζα, το έργο του «απαξιώθηκε» και η Αρχή υποβαθμίστηκε σε Επιτροπή για το «Μαύρο» χρήμα.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παν. Ρήγα, ο κ. Ζορμπάς κατέθεσε πως η υποβάθμιση αυτή «εξυπηρετούσε  σκοπιμότητες».

Ο κ. Ζορμπάς, κατέθεσε όμως και με την ιδιότητα του πρώην Γενικού Γραμματέα Εξοπλισμών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (αρχή θητείας Κυβέρνησης Καραμανλή). Στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους δήλωσε κακώς και με παράνομο τρόπο δόθηκε το έργο του C4i στο  υπ. Εθνικής Άμυνας κι ότι έπρεπε να το είχε πάρει το υπ. Δημόσιας Τάξης.

Τέλος, ο πρώην εισαγγελέας χαρακτήρισε «μεγάλο σκάνδαλο» και το θέμα των ψηφιακών συμβάσεων του ΟΤΕ με την INTRACOM του Σωκρ. Κόκκαλη.

Ο κ. Ζορμπάς είχε ερευνήσει την υπόθεση και είχε καταλήξει σε πόρισμα το 1995, όμως στη συνέχεια του αφαίρεσαν την δικογραφία και τον μετέθεσαν στα Γιάννενα, ενώ το 1998 η υπόθεση κατέληξε σε δύο απαλλακτικά βουλεύματα.

Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Τσόνογλου, ο μάρτυρας κατέθεσε πως, «οι κ.κ. Λέτσας, Καλδής, Χριστοφοράκος και Δενδρινός γνώριζαν για τις προμήθειες και αποδέκτες του πολιτικού χρήματος».
Η Εξεταστική αποφάσισε να ζητήσει να της δοθεί η επίμαχη δικογραφία.

Οι εργασίες της Εξεταστικής θα διαρκέσουν μέχρι τις 16 Ιουλίου, θα ακολουθήσουν διακοπές και τα μέλη της Επιτροπής θα επιστρέψουν στο έργο τους στις 23 Αυγούστου με την επανέναρξη των εργασιών των θερινών τμημάτων της Βουλής.

Όλα δείχνουν πως πριν οι βουλευτές ξεκινήσουν τις θερινές διακοπές θα πάρουν κατάθεση από δύο τουλάχιστον πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα τους πρώην υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη και Χρήστο Βερελή.

Τέλος, το ταξίδι κλιμακίου της Εξεταστικής στο Μόναχο προκειμένου να εξεταστούν οι διαχειριστές των «μαύρων» ταμείων της μητρικής Siemens κ.κ. Σίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ, αναβλήθηκε για μετά το καλοκαίρι, ενώ σε πολύ καλό σημείο είναι και η επαφή με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και πλέον, περισσότερο από ποτέ, δεν θεωρείται απίθανο να δώσει κατάθεση και ο πρώην ισχυρός άντρας της Siemens Hellas.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε