Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Γιατί έρχεται στην Ελλάδα ο Πούτιν; – Τι θέλει;

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Από το 2007, την τελευταία φορά που ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκε στην Ελλάδα, άλλαξαν πολλά. Η νέα επίσκεψή του σηματοδοτεί αλλαγή στάσης της Ρωσίας, αλλά και μια προσπάθεια εισόδου σε μια αγορά που μπορεί να αποδειχθεί προνομιακή για εκείνη.

Μπορεί η Ελλάδα να πλήττεται από την κρίση και να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι για χρόνια, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα άλλαξε… θέση στο χάρτη. Η γεωστρατηγική της θέση παραμένει το ισχυρότερο χαρτί της.

Μπορεί επίσης σε ότι αφορά σε επίπεδο αγωγών ο TAP να υπερίσχυσε έναντι του ρωσικών συμφερόντων αγωγού, όμως η ενέργεια στη χώρα μας παραμένει … πεδίο λαμπρό.

Οι Ρώσοι μπήκαν ήδη δυναμικά τόσο στο φυσικό αέριο με ΔΕΠΑ – Gazprom να συνεργάζονται εξαιρετικά, όσο και με τη συνεργασία των ΕΛΠΕ με τη Rosnft, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει ανοιχτό ενδιαφέρον και για την ενέργεια από τον λιγνίτη.

Μάλιστα από πολλούς θεωρείται θέμα χρόνου η… κάθοδος στην Ελλάδα Ρωσικής εταιρείας η οποία επιθυμεί να επενδύσει στην Ελλάδα για την κατασκευή λιγνιτικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Φλώρινα.

Οι Ρώσοι ωστόσο κινούνται στην κατεύθυνση και των στρατηγικών επενδύσεων. Οι μεταφορές με παράκαμψη των στενών υπό τον έλεγχο των Τούρκων πάντα ήταν ένα στοίχημα για τη “ρωσική αρκούδα” και έτσι κατά πολλούς είναι δεδομένο και το ενδιαφέρον τους, τόσο για τον ΟΛΘ, μια επένδυση που μπορεί μάλιστα να συνδυαστεί και με επένδυση στον ΟΣΕ.

 

 

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε