Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Γιούνκερ: τα 89 βήματα που θα δώσουν τη δόση στην Ελλάδα

Γιούνκερ: τα 89 βήματα που θα δώσουν τη δόση στην Ελλάδα

«Θέλετε τα λεφτά της δόσης; Δεσμευτείτε μέχρι τις 18 Οκτωβρίου ότι θα εφαρμόσετε το πρόγραμμα!» ήταν το… τελεσίγραφο που μας έστειλε το Eurogroup. Κατά τ’ άλλα, μόνο καλά λόγια είχαν για εμάς…

Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας άκουσε τους ομολόγους του να του θέτουν ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι μέχρι τις 18 του μήνα, το αργότερο, θα εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής.

Και αφού μας έστειλαν το τελεσίγραφο, μας χαϊδέψαν και τα αυτιά! Τόσο ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναγνώρισαν την «ουσιαστική πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

«Είμαι εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης και από τη βούληση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού να ανταποκριθούν στα αιτήματά μας», δήλωσε ο Ζ. Γιούνκερ.

Ωστόσο, η Κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι πολλά μένουν ακόμη να γίνουν σε όλους τους τομείς, τόσο σε δημοσιονομικές όσο και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στη φορολογία και στην αναχρηματοδότηση του χρέους.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν αναγνώρισε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει με την Τρόικα στο πακέτο των μέτρων και να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε βιώσιμη τροχιά.

Ο Ζ. Γιούνκερ εξήγησε ότι ως τις 18 Οκτωβρίου θα πρέπει να δρομολογηθεί η υλοποίηση 89 προαπαιτούμενων ενεργειών. Ελληνικές πηγές διευκρίνισαν ότι οι περισσότερες από αυτές τις προαπαιτούμενες ενέργειες που υπήρχαν ήδη στη σχετική έκθεση Παπαδήμου, έχουν ήδη υλοποιηθεί.

«Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να ληφθεί μια συνολική απόφαση για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

Εξάλλου, ερωτηθείσα αν η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί εφάπαξ, η Κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι προς το παρόν είναι νωρίς για να υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση.

Τόσο η Κ. Λαγκάρντ, όσο και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάλυψαν απόλυτα τα στελέχη της Τρόικας, λέγοντας ότι εκτελούν τις εντολές που παίρνουν από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

Τέλος, ερωτηθείσα για το αν το ΔΝΤ παρουσίασε σήμερα έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι το ΔΝΤ δεν παρουσίασε τίποτα σχετικό και ότι τελεί εν αναμονή της έκθεσης της Τρόικας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ικανοποίηση αλλά και καρφιά Στουρνάρα μετά το Eurogroup

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε