Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Γυναίκες ρίχνουν τον Παπανδρέου;

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Από το… ωραίο φύλο βρήκε τον μπελά του ο πρωθυπουργός, που βλέπει μέχρι στιγμής 5 γυναίκες να ετοιμάζονται να σπρώξουν την κυβέρνηση του στον γκρεμό!

Μιλένα Αποστολάκη, Βάσω Παπανδρέου, Εύα Καϊλή, Χαρά Κεφαλίδου, Τόνια Αντωνίου και Κατερίνα Μπατζελή έχουν φέρει τον Γιώργο Παπανδρέου στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και την κυβέρνησή του έτοιμη όχι μόνο να χάσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία αλλά και τη νομιμότητα της.

Θα γίνουν οι 6 κυρίες η αιτία να πέσει η κυβέρνηση Παπανδρέου και να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές και όχι σε δημοψήφισμα; Η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και οι εκλογές είναι, άλλωστε, κάτι που ζήτησαν (ή απαίτησαν καλύτερα) όλες με διαφορά λίγων ωρών.

Η εξαγγελία του δημοψηφίσματος δια στόματος του πρωθυπουργού δε βρήκε απροετοίμαστους μόνο τους ευρωπαίους εταίρους ή τους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και την ίδια την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.


Υπάρχει ακόμη μια κυρία, που δεν αποτελεί πια μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ αλλά η ανεξαρτητοποίησή της δε συνδέεται με το δημοψήφισμα αλλά με το περίφημο, πια, άρθρο 37. Η Λουκά Κάτσελη, το πρόσωπο κλειδί ίσως, πρώην υπουργός Εργασίας, καταψήφισε το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για τις συμβάσεις εργασίας και διαγράφηκε από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Τότε, άφησε το κόμμα με 153 βουλευτές.

Μιλένα Αποστολάκη
Η πρώτη που άνοιξε το… χορό στις δραματικές εξέλιξης της Τρίτης. Με επιστολή της στον πρωθυπουργό ανακοίνωσε πως παραιτείται από την Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος αλλά όχι από βουλευτής. Η ουσία είναι μια, όμως: μείον ένας βουλευτής για το ΠΑΣΟΚ (152).

Η… γνωριμία της με την οικογένεια Παπανδρέου γίνεται το 1993, όταν γίνεται μέλος του νομικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτές στις εκλογές του 2000, με τον Κώστα Σημίτη πλέον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Γίνεται υφυπουργός Ανάπτυξης, θέση την οποία διατήρησε έως τον Οκτώβριο του 2001. Στις εκλογές του 2004, του 2007 και του 2009 επανεξελέγη βουλευτής.

Στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου μπήκε μια και μοναδική φορά: το Σεπτέμβριο του 2010, όταν της ανατέθηκε το υφυπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Βάσω Παπανδρέου
Από το περιστύλιο της Βουλής, ζήτησε on camera από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, να σχηματιστεί κυβέρνηση σωτηρίας και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ένα από τα πιο ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Υπουργός επί Ανδρέα Παπανδρέου (η συνεπωνυμία τους είναι συμπτωματική), διατηρήθηκε στο κυβερνητικό σχήμα και επί Κώστα Σημίτη. Επί χρόνια (τη δεκαετία το 1980) Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρώπη. Ο διεθνής Τύπος την αποκάλεσε “Καρυάτιδα της Δημοκρατίας” και “Σιδηρά Κυρία”.

Μετά την επιστροφή της το 1993 από την ΕΟΚ, εκλέγεται βουλευτής στη Β’ Αθήνας, πρώτη σε ψήφους σε ολόκληρη τη χώρα με 256.831 ψήφους. Διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών (1999-2001) και ΥΠΕΧΩΔΕ (2001-2004).

Στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν πήρε χαρτοφυλάκιο υπουργού, αλλά έγινε πρόεδρος στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Και από τη θέση αυτή έμειναν στην… ιστορία οι καβγάδες της με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Δεν έκρυψε ποτέ την αντίθεσή της με την οικονομική πολιτική, αντάλλαξε ακόμη και βαριές κουβέντες με συναδέλφους της και ύστερα από ασφυκτικές πιέσεις υπερψήφισε το πολυνομοσχέδιο για την εκταμίευση της 6ης δόσης. «Είναι όμως η τελευταία φορά» είχε πει από το βήμα της Βουλής. Μένει να δούμε αν αυτό θα το κάνει πράξει το βράδυ της Παρασκευής.

Εύα Καϊλή
Η πιο νεαρή βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη σε ηλικία μόλις 25 ετών. Είναι ένα από τα πρόσωπα στα οποία στηρίχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν το 2004 ανέλαβε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και θέλησε να εκσυγχρονίσει το Κίνημα. Μόνο που ήταν ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου που τότε της στέρησε την βουλευτική έδρα, αφού εκείνος κράτησε την έδρα της Θεσσαλονίκης, αφήνοντάς την εκτός Βουλής.

Το μεσημέρι της Τρίτης μάλλον εξέπληξε με την ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό. Του ζήτησε ουσιαστικά να παραιτηθεί και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ειδάλλως, δε θα δώσει ούτε κι εκείνη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Χαρά Κεφαλίδου

Οι φίλοι της την φωνάζουν Χαρούλα. Eίναι οργανωμένη στο ΠΑΣΟΚ από το 1982. Διατέλεσε και αναπληρωτής Νομάρχης Αθηνών και εκλεγμένη Νομαρχιακή Σύμβουλος Αθηνών με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ από το 2002 μέχρι και σήμερα.


Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Γέννημα – θρέμμα Δραμινή. Στις εκλογές του 2009 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Δράμας.
Αίσθηση έκανε η κίνησή της το καλοκαίρι του 2011 να επιστρέψει το βουλευτικό της αυτοκίνητο. Ζήτησε να κατατίθενται στον Λογαριασμό Αλληλεγγύης του Κοινοβουλίου τα χρήματα από τις συμμετοχές της στις Επιτροπές.

Τόνια Αντωνίου

Γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1967 στις Λιβανάτες Φθιώτιδας. Και εκείνη από μικρή στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ. Μεγαλώνοντας εντάχθηκε στην ομάδα Τσοχατζόπουλου και μετά την αποχώρηση του Ακη δεν έφυγε από την γραμμή του λεγόμενου παλαιού ΠΑΣΟΚ.


Στις Ευρωεκλογές του 1994 συμμετέχει σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, με απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Το 1996 εκλέγεται Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής σε πολιτική οργάνωση νεολαίας στην Ελλάδα.
Στις εκλογές του 1996 συμμετέχει σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, με απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη.
Το 2004 εκλέγεται για πρώτη φορά Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Φθιώτιδας. Δεν κατείχε ποτέ υπουργικό αξιωμα.

Κατερίνα Μπατζελή

Η Κατερίνα Μπατζελή μιλώντας πριν από λίγο στο LamiaReport δήλωσε: “Οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση ή πολιτική πρωτοβουλία δυσχεραίνει ή καθυστερεί τη συνέχιση της χώρας μας στην Ευρώπη πρέπει να αποφευχθεί. Η πρόταση για το δημοψήφισμα έχει «παγώσει» την εθνική οικονομία, την ευρωπαϊκή και τη διεθνή, στις οποίες άλλωστε στηριζόμαστε για τη μελλοντική μας βιωσιμότητα.

Η πρόταση του Προέδρου για δημοψήφισμα προέκυψε από την «αναλγησία» των πολιτικών κομμάτων να προχωρήσουν σε συναινετικές διαδικασίες διαχείρισης της εθνικής μας πορείας. Οι μικροκομματισμοί δεν αφορούν την ελληνική κοινωνία. Αφορούν και χαρακτηρίζουν ένα αδύναμο και ανασφαλές πολιτικό σύστημα.

Κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού διαλόγου πρέπει να γίνει σαφές ότι η πρώτη μας πολιτική λύση είναι η δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.  Ένα μήνυμα που πρέπει να δοθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Το ζήτημα των εκλογών παραμένει πάντα ανοιχτό αλλά δεν είναι της παρούσης ώρας.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαψεύδει η Κατσέλη τα σενάρια για την στάση της στην ψηφοφορία

Έλσα Παπαδημητρίου: “Ίσως δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση”

Χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η κυβέρνηση – Ανεξάρτητη η Αποστολάκη – Β.Παπανδρέου και Εύα Καϊλή ζητούν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας

Η Καϊλή θα ρίξει την κυβέρνηση; – «Θα προτάξω το εθνικό συμφέρον από το κομματικό»

Διαφοροποιήθηκε από τον Γ. Παπανδρέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος

‘Ολα τα σενάρια: Πρόωρες εκλογές ή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με νεο πρωθυπουργό;

«Παραιτηθείτε κύριε πρωθυπουργέ» – Επιστολή «βόμβα» 6 στελεχών του ΠΑΣΟΚ

Νεο επεισόδιο με Βάσω – Η φαρμακερή σπόντα για την κυβέρνηση

Β. Παπανδρέου: “Ψηφίζω το Μεσοπρόθεσμο με το μαχαίρι στον κρόταφο”

H… Βάσω που έγινε αρνάκι

Φιλία και εμπιστοσύνη “ράγισαν” μία για πάντα

Β.Παπανδρέου: “Θα ψηφίσω το άρθρο 37. Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να μην πάρουμε την 6η δόση”

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε