Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Γύρισαν όλοι την πλάτη στον Τσίπρα – Το παρασκήνιο του συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών!

Γύρισαν όλοι την πλάτη στον Τσίπρα – Το παρασκήνιο του συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών!

– Έξι ώρες και κάτι για το… τίποτα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
– Τα έσπασαν για το Ασφαλιστικό – Έξαλλος με Πλακιωτάκη και Γεννηματά ο Αλέξης Τσίπρας.
– Συναίνεση μόνο στην αλλαγή εκλογικού νόμου με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
– Τα τηλεφωνήματα Πλακιωτάκη και Γεννηματά και οι… αλλαγές γνώμης.
– Το ρεκόρ του… “ιπτάμενου” Γιάννη Πλακιωτάκη και το αστείο του Σταύρου Θεοδωράκη στην τραυματία Τέρενς Κουίκ.
– Θερμό επεισόδιο Γεροβασίλη – Κουμουτσάκου έξω από την αίθουσα της σύσκεψης.

Έξι ώρες και κάτι κλεισμένοι στην αίθουσα του προεδρικού Μεγάρου για το… τίποτα, όπως αποδείχθηκε. Ακόμη ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών τελείωσε με μοναδική συμφωνία πως δεν υπάρχει… συναίνεση. Το παρασκήνιο δεν έλειψε, ούτε οι έντονοι διάλογοι.

Η… κακή μέρα φάνηκε από το πρωί, με την Όλγα Γεροβασίλη, τον Γιώργο Κουμουτσάκο και τον Τέρενς Κουίκ να έχουν έναν έντονο διάλογο έξω από την κλειστή πόρτα της μεγάλης αίθουσας του Προεδρικού Μεγάρου, όπου λίγα λεπτά πριν είχε ξεκινήσει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον (σκυθρωπό) Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Απουσίασε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που αρνήθηκε να προσέλθει, ενώ δεν κλήθηκε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μπήκε απόλυτα σοβαρός στην αίθουσα, χαιρέτισε δια χειραψίας τους πολιτικούς αρχηγούς που τον περίμεναν και δεν μειδίασε καν όσο οι κάμερες ήταν μέσα στην αίθουσα. Μάλλον ούτε και μετά αν σκεφτεί κανείς τους έντονους διαλόγους, κυρίως για το ασφαλιστικό, που είχαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε δημιουργήσει μια εικόνα συναίνεσης και συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων του τόπου αλλά η αλήθεια είναι πως ούτε ο ίδιος ούτε και κανείς άλλος είναι έτοιμος, ίσως και πρόθυμος για κάτι τέτοιο. Και αυτό που εισέπραξε ο πρωθυπουργός ήταν αρνήσεις, όχι και αποστάσεις από το κάδρο της συναίνεσης.

Οι τόνοι ανέβηκαν κυρίως στο Ασφαλιστικό, όταν ο πρωθυπουργός… εξερράγη και κατηγόρησε τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς (κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) που έχουν θράσος όταν μιλάνε για το χειρότερο μνημόνιο, όταν εκείνοι ψήφισαν μειώσεις στις συντάξεις και PSI, ενώ από την πλευρά τους κι εκείνοι του ξεκαθάρισαν: πρωθυπουργός είσαι, βρε μόνος σου τη λύση.

Εκτός από το προσφυγικό, όπου με κάποιες επιφυλάξεις όλοι συμφώνησαν, με… παρασκήνιο από την πλευρά Πλακιωτάκη, ο οποίος δεν θέλησε να δεσμευτεί σε τίποτα ως μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές βγήκε 4-5 φορές από την αίθουσα για να κάνει τηλεφωνήματα, αλλά όχι με τους υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος όπως είπε ο ίδιος, συναίνεση φαίνεται να υπήρξε στο θέμα της αλλαγής εκλογικού νόμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να λέει «ναι» στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, λέγοντας: Για τη συνταγματική αναθεώρηση το συζητάω υπό τον απαράβατο όρο ότι θα περιληφθεί η απλή αναλογική και ότι θα ψηφιστεί μέσα στο 2016.

Όλο το παρασκήνιο της εξάωρης σύσκεψης με… χρονολογική σειρά

Μαλλιά κουβάρια για το Ασφαλιστικό

Όλα ξεκίνησαν όταν έγινε μια ενημέρωση από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, προς τους δημοσιογράφους για τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα ως προς το Ασφαλιστικό και τα όσα επρόκειτο να πει μέσα στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός.

Αυτή η ενέργεια δεν θεωρήθηκε η ενδεδειγμένη από τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος μαζί με τον Γιάννη Βρούτση συνόδευαν τον μεταβατικό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Πλακιωτάκη. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος θεώρησε υπονομευτική αυτή την ενέργεια και τόνισε προς τους δημοσιογράφους πως η Όλγα Γεροβασίλη προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα εν μέσω μάλιστα της συνεδρίασης. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβερνητική εκπρόσωπο για “θεσμικό ατόπημα”. “Εμείς ερχόμαστε για να ακούσουμε” είπε χαρακτηριστικά.

Κάπου εκεί παρενέβη και ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Τέρενς Κουϊκ, ο οποίος χαρακτήρισε “τραγική” την συμπεριφορά του Γιώργου Κουμουτσάκου, η οποία δεν συνάδει με έναν διπλωμάτη.

Ο ιπτάμενος Γιάννης Πλακιωτάκης

Οι πρωθυπουργός και ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν δυο πιο… χαμογελαστοί πολιτικοί αρχηγοί. “Τα δύσκολα είναι μετά” είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Γιάννη Πλακιωτάκη για να του απαντήσει ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας: “Έχω κάνει στο υπουργείο Άμυνας οπότε ξέρω από δυσκολίες”.

“Ήσασταν αναπληρωτής υφυπουργός” ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας. “Υφυπουργός επί υπουργίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη” ήταν η απάντηση Πλακιωτάκη για να παρέμβει στη συζήτηση ο Πάνος Καμμένος και να πει: “Έχει τις περισσότερες ώρες πτήσης με F-16” είπε, με τη Φώφη Γεννηματά να υπερθεματίζει: “Είναι αλήθεια”.

Το… σοβιετικό iPad του Τέρενς Κουίκ και το κόκκινο σημειωματάριο του Θεοδωράκη

Λίγα λεπτά μετά την άφιξη του στο προεδρικό Μέγαρο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μπήκε στην είσοδο όπου συνάντησε τον Τέρενς Κουίκ. Ο κ. Κουίκ είχε ένα ατύχημα αφού ένα τάμπλετ έπεσε στα δάχτυλα του ποδιού του και έτσι κούτσαινε. Τότε ο Σταύρος Θεοδωράκης θέλοντας να αστειευτεί του είπε: “επιτέλους κάποιος σε έδειρε;”.

“Μου έπεσε το τάμπλετ στα δάχτυλα του ποδιού, με τσάκισε” του απάντησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό για να συνεχίσει τους αστεϊσμούς ο επικεφαλής του Ποταμιού: “iPad είχες; Σοβιετικό;”. “Είναι βαρύ” του είπε ο κ. Κουίκ.

Έχετε το θράσος να μιλάτε για χειρότερο Μνημόνιο;

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις (και όχι οι επικουρικές). Στο κλίμα αυτό ο πρωθυπουργός πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, πρόταση όμως στην οποία αντέδρασαν έντονα τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης όσο και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τελικά η πρόταση δεν “πέρασε”.

Η άρνηση των πολιτικών αρχηγών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ “έβγαλε” από τα ρούχα του τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός τους έδειξε… πίνακα με τις μειώσεις των συντάξεων στα χρόνια των μνημονίων, λέγοντάς τους: “Έχετε το θράσος και μιλάτε για χειρότερο μνημόνιο;”.

Οι διάλογοι όπως τους μετέφερε το κεντρικό δελτίο του Mega

Αλέξης Τσίπρας: Σας προτείνω να βγάλουμε κοινό ανακοινωθέν για το ασφαλιστικό
Πλακιωτάκης – Γεννηματά – Θεοδωράκης: Όχι, δεν συμφωνούμε
Αλέξης Τσίπρας: Σας προτείνω να βγάλουμε κοινό ανακοινωθέν για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις θα μας ενισχύσει διαπραγματευτικά
Πλακιωτάκης – Γεννηματά – Θεοδωράκης: Πρωθυπουργός είστε, κυβέρνηση είστε, βρείτε τρόπο να μην μειωθούν οι συντάξεις
Αλέξης Τσίπρας: Αφού δεν θέλετε να δηλώσουμε τη βούλησή μας να μην μειωθούν οι συντάξεις, προφανώς δεν σας ενδιαφέρει εαν θα καταστραφεί το ασφαλιστικό σύστημα, αλλιώς δεν εξηγείται αυτή η στάση. Αν μειωθούν οι συντάξεις, θα φταίτε εσείς. Έχετε το θράσος να λέτε εσείς ότι αυτό ήταν το χειρότερο μνημόνιο, όταν επί των ημερών σας έγιναν αυτές οι μειώσεις στις συντάξεις;

“Μπαρούτι” με Πλακιωτάκη – Γεννηματά

Όπως φάνηκε και από τη δήλωση του πρωθυπουργού μετά το τέλος του συμβουλίου και αφού είχαν μιλήσει όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί και είχε βγει και η ανακοίνωση της προεδρίας, η κυβέρνηση είναι έντονα δυσαρεστημένη με τη στάση που κράτησαν ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Η αντιπολίτευση εμφανίστηκε κατώτερη των περιστάσεων και δεν διστάζει για μικροκομματικό όφελος να μειώσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της κυβέρνησης, σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο Γιάννης Πλακιωτάκης αναγκάστηκε να βγεί από τη μεγάλη αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου, όπου γινόταν το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, τουλάχιστον 4 με 5 φορές για να “πάρει γραμμή”. Μάλιστα, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η αρχική του θέση όσον αφορά στα hot spots ήταν αρνητική αλλά όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του επεσήμανε ότι “αυτή δεν είναι η γραμμή σας”, σημειώνοντας πως αυτή είναι μια στάση επιζήμια που θίγει την διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας, ο κ. Πλακιωτάκης βγήκε έξω από την αίθουσα και όταν επέστρεψε συμφώνησε στη δημιουργία hot spots στα νησιά αλλά δεν υπέγραψε για το προσφυγικό.

Όσον αφορά στην κα Γεννηματά, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ενώ προσήλθε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με τη θέση πως δεν πρόκειται να συζητήσει το ασφαλιστικό, τελικά όχι μόνο το συζήτησε, αλλά συμφώνησε και στο κοινό ανακοινωθέν για βιώσιμο σύστημα και χωρίς μειώσεις συντάξεων. Αναφέρουν όμως πως βγήκε από την αίθουσα και όταν επέστρεψε, είχε αλλάξει γνώμη!

Όπως ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών την άρνησή της να συνυπογράψει την ανακοίνωση, απευθύνθηκε στην κα Γεννηματά λέγοντας τα “έχετε κάνει όλα, μειώσεις στις συντάξεις, PSI, και σήμερα εναντιώνεστε στην πρόταση αυτή;”.

Ο “καυγάς” Τσίπρα – Λεβέντη για την οικουμενική

Ο Βασίλης Λεβέντης, βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την εξάωρη σύσκεψη, είπε πως πρότεινε οικουμενική κυβέρνηση αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται πρόθυμος για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν θέλει, αλλά επιχείρησε όταν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ξεκίνησε να μιλά για οικουμενική, να “κόψει” κάθε συζήτηση πριν καν ξεκινήσει.

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να τον… κόψει, εκνεύρισε τον Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα: Κύριε πρόεδρε, αισθάνεστε τόσο ισχυροί, εσείς και η κυβέρνησή σας; Και τότε ο κ. Τσίπρας του απάντησε: Ναι και ξέρουμε και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ότι έχουμε μπροστά μας.

Πάντως, από το Μαξίμου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας και σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές το κόμμα της Ένωσης Κεντρώων θα είναι πολύ πιθανά ο μελλοντικός σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα στις δύσκολες αποφάσεις που θα πάρει το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων “μάλωσε” τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς όταν έβαλαν κατά του Αλέξη Τσίπρα. “Κάποιοι πετροβολούν τον Τσίπρα για μικροκομματικές σκοπιμότητες ξεχνώντας ότι το Grexit δεν έχει ακόμη αποφευχθεί”, φέρεται να είπε. Βγαίνοντας άλλωστε από τη σύσκεψη κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τώρα “φωνάζουν” για το ασφαλιστικό πως “έχουν ψηφίσει όσα θέλει να κάνει ο Τσίπρας”.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας

Μετά από όλα αυτά και μετά από τόσες ώρες, αφού η πρόταση Τσίπρα για κοινό ανακοινωθέν έπεσε στο κενό εν τη γενέσει της, βγήκε μια ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας, περισσότερο για τα μάτια του κόσμου… Και τι αναφέρει; Ότι τα κόμματα έδειξαν την… πόρτα της Βουλής στον πρωθυπουργό για το Ασφαλιστικό.

“Ως προς το ασφαλιστικό, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη, κατά τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να διεξαχθεί διεξοδικός ουσιαστικός διάλογος, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα”, αναφέρει.

Όλη η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ΕΔΩ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε