Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

H πρόταση – έκπληξη Βενιζέλου για το νεο Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ

Ο Κυριάκος Πιερρακακης
Ο Κυριάκος Πιερρακακης

Το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ανήκει πια στην ιστορία, επικυρώνοντας αφενός την πολιτική κυριαρχία του Ευάγγελου Βενιζέλου και την μετεξέλιξη του κόμματος σε ένα καθαρά «κεντρώο» κόμμα χωρίς επί της ουσίας ιδεολογικοπολιτικό πρόσημο.

Επόμενος σταθμός, η συνεδρίαση της νέας και ανανεωμένης Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με τα νέα εκλεγμένα 130 μέλη και τα 40 αριστίνδην, προκειμένου να εκλέξουν το νέα γραμματέα του Κόμματος και το 13μελές Πολιτικό Συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν επίσης ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Κόμματος, ο γραμματέας της ΚΟ και ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, συνολικά δηλαδή 17 μέλη.

Το ενδιαφέρον βέβαια εστιάζεται στην εκλογή του Γραμματέα καθώς η ψηφοφορία θα αποτυπώσει τους συσχετισμούς δυνάμεων στη νεοεκλεγείσα ΚΠΕ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στελεχών της Ιπποκράτους από τα 130 μέλη στο «βενιζελικό» μπλοκ συμπεριλαμβανομένης και της ομάδας «Νίκου Ανδρουλάκη» ανήκουν περίπου 95 μέλη και στην «αντιπολίτευση» (ομάδες «Μιχάλη Καρχιμάκη», «Γιώργου Παναγιωτακόπουλου» και των «Υφυπουργών») περίπου 35 μέλη.

Ο συσχετισμός αυτός ποσοστιαία δεν αλλάζει ακόμη και αν προστεθούν και τα 40 «αριστίνδην» μέλη (νυν και πρώην βουλευτές), ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αν θεωρήσει αυτόνομη σχετικά την ομάδα «Νίκου Ανδρουλάκη» τότε η νέα ΚΠΕ έχει χωριστεί ουσιαστικά στα τρία, βενιζελικοι, ανδρουλακικοί και αντιπολίτευση…

Για τη θέση του νέου Γραμματέα ακούγεται όπως είναι λογικό μετά την θριαμβευτική πρωτιά στη νέα ΚΠΕ το όνομα του Νίκου Ανδρουλάκη,
ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να παγιωθεί κλίμα εμφυλίου στους υποστηρικτές του, καθώς οι φιλόδοξοι Πάρις Κουκουλόπουλος και Τόνια Αντωνίου δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι μια ενδεχόμενη επιλογή Ανδρουλάκη.

Δεν αποκλείεται λένε οι γνωρίζοντες, ο κ. Βενιζέλος να προχωρήσει σε μια πρόταση-έκπληξη, μιλώντας για την περίπτωση του Κυριάκου Πιερρακάκη, που θεωρείται το πουλέν του προέδρου που τέθηκε μάλιστα και επικεφαλής της Ομάδας Νέων Επιστημόνων που διαμόρφωσε το Σχέδιο Ανασυγκρότησης.

Βέβαια δεν αποκλείεται να υπάρξουν και υποψήφιοι από την πλευρά της «αντιπολίτευσης» ή φαινομενικά «ανεξάρτητες» με την έννοια ότι δεν πήραν το χρίσμα από κάποιο μπλοκ. Πάντως στελέχη εκτιμούν ότι οι υποψηφιότητες θα είναι παραπάνω από μία, εκτός και αν την τελευταία στιγμή προκειμένου να αποφευχθούν διχαστικές λογικές επικρατήσει το σενάριο της μίας υποψηφιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποθεώθηκε ο Παπανδρέου στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – “Γιώργο γύρνα πίσω” – ΒΙΝΤΕΟ

Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ: Βενιζελικοί “καρφώνουν” Παπανδρεϊκούς

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Τότε και τώρα – Από το 1996 μέχρι σήμερα – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ: Βενιζέλος: Ποιός θέλει ένα ΠΑΣΟΚ χαμένο για χαμένο;

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε