Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Άννα Νταλάρα στο Newsit

Η Άννα Νταλάρα στο Newsit

Υποψήφια στην Β’ Αθηνών η ‘Αννα Νταλάρα δηλώνει στο Newsit ότι όσο κι αν κάποιοι το νομίζουν δεν είναι νεα στην πολιτική, εξηγεί γιατί ψήφισε το Μνημόνιο αλλά και γιατί καταψήφισε την χρηματοδότηση των κομμάτων.

Οι συνθήκες του 2009 είναι εντελώς διαφορετικές από τις σημερινές. Τότε υπήρχε κλίμα ευφορίας, ενώ σήμερα η χώρα βρίσκεται στη χειρότερη φάση των τελευταίων 60 χρόνων. Εσείς τι έχετε να πείτε στον ψηφοφόρο της Β’ Αθηνών που ζει μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες;

– Με την πολιτική είχα και έχω βιωματική σχέση, η οποία δεν ξεκίνησε το 2009. Προέρχομαι από το χώρο της Αριστεράς και πολιτικά γαλουχήθηκα στη μεταπολιτευτική περίοδο, αναπτύσσοντας έντονη πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα.

Άλλωστε, στον επαγγελματικό μου χώρο είχα αναπτύξει δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που άπτονταν των κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων. Ως εκ τούτου, την παρουσία μου στη Βουλή δεν την είδα και δεν τη βλέπω ως ευκαιρία, προκειμένου να αποσπάσω πολιτικά γαλόνια και αξιώματα.

Ήμουν και παραμένω ενεργός πολίτης. Συμμετέχω στη μάχη των επικείμενων εκλογών, γιατί θέλω να ενώσω τη φωνή μου με τη φωνή όλων εκείνων που υποστηρίζουν την ανάγκη να αλλάξουμε πορεία, ως χώρα και ως κοινωνία. Θεωρώ το βήμα του Κοινοβουλίου χρήσιμο προκειμένου να προβάλω τις απόψεις, τις θέσεις και τις προτάσεις μου για το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Θέλω να πιστεύω πως με τους πολίτες της Β’ Αθήνας έχουμε οικοδομήσει μια ουσιαστική επικοινωνία. Γνωρίζω τα προβλήματά τους, έχω επίγνωση των τραγικών αδιεξόδων που βιώνει μια μεγάλη πλειονότητα χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Ωστόσο, δεν μ’ αρέσουν τα εύκολα λόγια, οι μεγάλες διακηρύξεις. Δεν καταφεύγω στις ανέξοδες υποσχέσεις και στον λαϊκισμό προκειμένου να γίνω αρεστή. Αυτό που υποστηρίζω απευθυνόμενη στους συμπολίτες μου της Β’ Αθηνών είναι ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε πολιτικές ρεαλιστικές και εφικτές, μένοντας σταθερά προσηλωμένοι στη θέση μας ότι μόνο μέσω της Ευρώπης μπορούμε να ελπίζουμε.

Πιστεύω πως μετά την εμπειρία και τα διδάγματα των τελευταίων δυόμισι ετών, οφείλουμε ως χώρα να θέσουμε συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους, παλεύοντας όλοι μαζί για την επίτευξή τους. Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα.

Ωστόσο θεωρώ πως μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες, προκειμένου να στηρίξει εκείνους τους πολίτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και ασφυκτιούν. Αυτή είναι η αγωνία μου και γι’ αυτό δεσμεύομαι να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου.

Χωρίς να παραγνωρίζω τις μικρές δημοσιονομικές δυνατότητες, πιστεύω ότι θα πρέπει να αναζητηθούν πόροι που θα δίνουν ανάσα ζωής στους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά.

Nα σας υπενθυμίσω ότι με την ψήφο σας στηρίξατε τις σκληρές και ανάλγητες πολιτικές του μνημονίου.

– Στήριξα συνειδητά την αποφυγή της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Δεν μπορούσα να συναινέσω στην κατάρρευση της χώρας, η οποία θα ήταν αναπόφευκτη, αν δεν λαμβάναμε σκληρές και επώδυνες αποφάσεις.

Δεν μου επέτρεπε η συνείδησή μου να συναινέσω στη αλβανοποίηση της Ελλάδας. Η άρνησή μου στο μνημόνιο θα σήμαινε ότι συμφωνώ με πολιτικές που θα οδηγούσαν σε στάση πληρωμών, στην κατάρρευση της οικονομίας, στη διάλυση των νοσοκομείων, των σχολείων, στην έξοδο της χώρας από την Ευρώπη.

Το δίλημμα ήταν αμείλικτο. Ή θα λαμβάναμε αναγκαστικά δυσάρεστες αποφάσεις ή θα αφήναμε τη χώρα μετέωρη. Όποιος νομίζει ότι η επιλογή ήταν εύκολη ή δεν ζούσε σ’ αυτή τη χώρα ή βρισκόταν εκτός πραγματικότητας ή δεν είχε αντιληφθεί το μέγεθος των προβλημάτων που είχαμε μπροστά μας.

Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με διλήμματα που αφορούν την ίδια την ύπαρξη της χώρας σου, το παρόν και το μέλλον της, οι επιλογές που έχεις είναι συγκεκριμένες. Κάλλιστα θα μπορούσα κι εγώ να σηκώσω την αντιμνημονιακή παντιέρα και να προσφύγω στον καταγγελτικό λόγο, εκμεταλλευόμενη το δυσμενές πολιτικό κλίμα. Όμως θέλω να ξέρετε ότι δεν μπήκα στην πολιτική για να χαϊδεύω αυτιά, λέγοντας ψέματα στους συμπολίτες μου.

Στήριξα και στηρίζω εκείνες τις πολιτικές που δίνουν διέξοδο στη χώρα και την οικονομία και όχι αυτές που είναι ευχάριστες μεν, αλλά καταστροφικές στην πράξη.

Ωστόσο, οφείλω να τονίσω ότι η επιλογή μου αυτή δεν σήμαινε ότι συμφωνούσα ή συμφωνώ με όλους τους χειρισμούς. Πίστευα και πιστεύω ότι θα έπρεπε να γίνουν σε επιμέρους ζητήματα διαφορετικές ρυθμίσεις, να τεθούν άλλες προτεραιότητες.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει τις δυσμενείς συνέπειες που θα είχε το μνημόνιο στις οικονομικές δραστηριότητες, εκτοξεύοντας την ύφεση στα ύψη. Το γεγονός αυτό συνιστά παράλειψη, δείχνει έλλειψη προνοητικότητας, απουσία πρόβλεψης.

Και τέλος είναι πλέον εμφανές ότι η δοσολογία του μνημονίου ήταν λανθασμένη. Καταφύγαμε στον εύκολο δρόμο που ήταν οι οριζόντιες περικοπές συντάξεων και μισθών, η οποία οδήγησε μια πολύ μεγάλη μερίδα των πολιτών στην απόγνωση, ενώ αποφύγαμε να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για αποκρατικοποιήσεις, δραστική μείωση των δαπανών που διοχετεύονται σε αντιπαραγωγικές και προκλητικές δραστηριότητες κ.ά..

Γιατί αρνηθήκατε να ψηφίσετε την τροπολογία για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων;

– Η άρνησή μου ήταν αυτονόητη. Θεωρώ πρόκληση στη συγκεκριμένη τραγική οικονομική συγκυρία τα κόμματα να επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο για την κρατική επιχορήγησή τους. Τέτοιες ενέργειες εκθέτουν ανεπανόρθωτα το ήδη απαξιωμένο στη συνείδηση των πολιτών πολιτικό σύστημα.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να αντιληφθούν πως η παρουσία τους, η δραστηριότητα, η εμβέλεια και η απήχησή τους δεν μπορεί να εξαρτάται από την αλόγιστη χρήση του δημόσιου χρήματος, αλλά από τη δύναμη των ιδεών, από τη δυνατότητά τους να είναι αυθύπαρκτοι πολιτικοί θεσμοί.

Τα κόμματα οφείλουν να είναι πρωτίστως πολιτικοί θεσμοί και όχι χρηματοδοτούμενοι από το κράτος μηχανισμοί.

Αλήθεια, πιστεύετε ότι είναι εφικτός στόχος η πρωτιά του κόμματός σας, όπως υποστηρίζει ο νέος σας αρχηγός;

– Στις εκλογές δεν προτάσσουμε τις κομματικές μας φιλοδοξίες, αλλά την ανάγκη η χώρα να αποκτήσει ισχυρή και στιβαρή διακυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ έχοντας επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα έχει αναδείξει ως κεντρική στρατηγική του την αυτοδύναμη Ελλάδα. Το αίτημα αυτό δεν συνδέεται με εκλογικές επιδόσεις ούτε παραπέμπει στην εκλογική αυτοδυναμία, με την οποία φαντασιώνεται η Νέα Δημοκρατία.

Πεποίθησή μας είναι ότι η χώρα μπορεί να μπει σε μια τροχιά ανόρθωσης και ανάταξης, αν συνεχίσει αταλάντευτα το έργο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αν αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, αν ακολουθήσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Η Ελλάδα των δημόσιων ελλειμμάτων και του μεγάλου δημοσίου χρέους μάς οδήγησε στο χείλος του γκρεμού. Η αυτοδύναμη Ελλάδα μπορεί να είναι η κινούσα ιδέα της χώρας στη νέα ιστορική περίοδο.

Γι’ αυτό και ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει συνεχώς την ανάγκη να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον στο κομματικό, να αναζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις, να διαμορφώσουμε βήμα βήμα μια πολιτική συνεργασιών, που θα στηρίζεται σε αρχές και κοινούς προγραμματικούς στόχους.

Γι’ αυτό και κεντρικός πολιτικός στόχος είναι να αποφύγουμε τον κίνδυνο της ακυβερνησίας, στηριζόμενοι σε ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες με όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που αναδεικνύουν ως μείζον ζήτημα την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, με όλες εκείνες τις δυνάμεις που έχουν στο επίκεντρο της ατζέντας τους την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς επιμένει με ιδιαίτερη ένταση στη στρατηγική της αυτοδυναμίας που έχει επιλέξει, επισημαίνοντας ότι δεν θέλει να οδηγηθεί σε εκβιασμούς για κυβερνήσεις συνεργασίας. Ποια είναι η απάντησή σας στα όσα υποστηρίζει;

– Ο κ. Σαμαράς συμπεριφέρεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Μοναδικό του μέλημα είναι η εξασφάλιση της αυτοδυναμίας και η πρωθυπουργία. Ωστόσο, είναι πρόκληση να απευθύνεσαι στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και έχουν πληγεί από την ανεργία, και να τους εκβιάζεις πως αν δεν πάρεις αυτοδυναμία θα προκαλέσεις νέα εκλογική αναμέτρηση

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να αντιληφθεί ότι η χώρα πέρασε πολλά και δεν αντέχει άλλους άγονους κομματικούς ανταγωνισμούς και εκβιασμούς που έχουν μοναδικό στόχο τα οφίτσια της εξουσίας.

Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τις κομματικές επιδόσεις του ενός ή του άλλου κόμματος. Ένα πράγμα ζητούν και σ’ αυτό είναι πολύ αυστηροί: Να αλλάξουμε μυαλά όλοι – οι εκπρόσωποί τους, τα κόμματα και οι αρχηγοί τους.

Δεν σας προβληματίζουν τα πολύ χαμηλά ποσοστά που αποσπά το κόμμα σας σε όλες τις δημοσκοπήσεις;

– Κατά τη γνώμη μου, αυτό το οποίο καταγράφεται έντονα στις δημοσκοπήσεις είναι η ρευστότητα του πολιτικού τοπίου, η αμφισβήτηση του υπάρχοντος κομματικού συστήματος, η έντονη αμφιβολία σημαντικής μερίδας των πολιτών απέναντι στους εκπροσώπους της πολιτικής τάξης, οι οποίοι διαχειρίστηκαν επί πολλά χρόνια τις τύχες της χώρας.

Αυτή βεβαίως η ρευστότητα μπορεί να ενέχει και στοιχεία αποδέσμευσης και απελευθέρωσης των δημιουργιών δυνάμεων από απολιθωμένες κομματικές δομές και προπαντός από τις αυταρέσκειες εκείνες που στηρίζονταν επί πολλά χρόνια σε μια επίπλαστη ευημερία.

Όσο πλησιάζουμε στην κάλπη των εκλογών πιστεύω ότι η οργή και η αγανάκτηση της κοινής γνώμης θα συναντηθεί με τη δύναμη της λογικής και των δημιουργικών προτάσεων.

Η τιμωρία ενός φθαρμένου και αναποτελεσματικού συστήματος σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να σημαίνει και τιμωρία της πολιτικής και των φορέων της.

Το ΠΑΣΟΚ, μετά την ανάδειξη του νέου προέδρου του δείχνει σημάδια ανάκαμψης, καταγράφοντας μια τάση συσπείρωσης της κομματικής του βάσης.

Πιστεύω ότι τις μέρες που απομένουν μέχρι την εκλογική αναμέτρηση, θα υπάρχει αισθητή βελτίωση του πολιτικού κλίματος για το ΠΑΣΟΚ. Η δυσαρέσκεια, οι ενστάσεις και οι επικρίσεις για την πολιτική που ακολουθήσαμε μπορώ να πω ότι δεν είναι άκαιρες, όμως μπροστά στην κάλπη των εκλογών, ο πολίτης θα σκεφθεί αν πρέπει να επιλέξει την ψήφο τιμωρίας για τα λάθη και τις παραλείψεις μας ή αν πρέπει να προτάξει τη δυνατότητα μιας νέας ευκαιρίας.

Κατά τη γνώμη μου οι πολίτες έχουν κρίση, έχουν αίσθηση των κινδύνων, έχουν επίγνωση των δυνατοτήτων, μπορούν να αξιολογήσουν αν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι χρήσιμες και αναγκαίες για τη χώρα.

Όπως επίσης μπορούν να κρίνουν και τις προτάσεις των άλλων πολιτικών κομμάτων, διαχωρίζοντας την αλήθεια από το ψέμα, την ανέξοδη υπόσχεση από τον ρεαλισμό, τον καταγγελτικό λόγο από τη δημιουργική πολιτική.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε