Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

“Η Ελλάδα έφτασε στα όριά της, τώρα η ώρα της Ευρώπης”

“Οι αλλαγές στην Ελλάδα έχουν φτάσει στα οριά τους” διεμήνυσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι οι ελληνικές προσπάθειες, “πρέπει τώρα να συνοδευτούν με αλλαγές στην Ευρώπη”.

Όπως είπε, οι θέσεις του ΕΣΚ ενόψει των Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου, θα εστιάζονται σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού για Ελλάδα και Ιρλανδία, στην έκδοση ευρωομολόγου και στο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Πρόσθεσε ότι τόσο η χώρα μας, όσο και η ΕΕ βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμιο και υπογράμμισε την ανάγκη για μια πίο ισχυρή φωνή των Σοσιαλιστών στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου άσκησε δριμεία κριτική προς τις κυρίαρχες συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες “αρνούνται να εξάγουν τα προφανή συμπεράσματα για τα αίτια και την ένταση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης”.

“Παρότι έχουμε ακούσει πολλά, δεν βλέπουμε μια νέα αρχιτεκτονική του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, την απαραίτητη εποπτεία και διαφάνεια, δεν βλέπουμε να χτυπιέται η κερδοσκοπία και να ελέγχονται και οι οίκοι αξιολόγησης που μας ελέγχουν και που πολλές φορές είναι πιο καθοριστικοί για την πορεία μιας χώρας από ό, τι είναι οι δημοκρατικές αποφάσεις των κυβερνήσεων”, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Επιπλέον, τόνισε ότι η συντηρητική Ευρώπη έχει δείξει ότι αντί να αξιοποιήσει τις αγορές ως ένα εργαλείο που θα συμβάλει στην ευημερία των πολιτών και την ανάπτυξη, τις έχει θεοποιήσει και ζητά να τις υπηρετήσουν οι λαοί.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συντήρηση στην Ευρώπη καλλιεργεί και αξιοποιεί την ανασφάλεια και τον φόβο και κάνει την πολιτική του φόβου και της ξενοφοβίας βάση της πολιτικής της.

“Εμείς αυτά πρέπει να τα σπάσουμε και έχουμε προτείνει άλλες λύσεις γιατί δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση μόνο με μια δημοσιονομική προσαρμογή” ανέφερε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι οι Σοσιαλιστές έχουν μιλήσει για μια ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση, για τη στήριξη της ανάπτυξης στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης που θα ενισχύσει και την απασχόληση, την παιδεία και την καινοτομία και θα μας κάνει πιο ανταγωνιστικούς.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε