Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Η Ευρώπη αρχίζει και τελειώνει στην Ελλάδα”

Η Ευρώπη αρχίζει και τελειώνει στην Ελλάδα”

Συνεχίζεται η εντυπωσιακή μεταστροφή του γερμανικού τύπου με το STERN να υποστηρίζει ”δεν πρέπει να τιμωρήσουμε παραδειγματικά την Ελλάδα, αλλά την κερδοσκοπία”.

Μετά τη Die Welt που απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους η Αθήνα θα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του κοινού νομίσματος, ήλθε η σειρά του STERN να υποστηρίξει κάτι ανάλογο σε άρθρο γνώμης με τίτλο ”Η Ευρώπη ξεκινά στην Αθήνα” και υπότιτλο ”Η υπεράσπιση της Ευρωζώνης εξυπηρετεί την τιθάσευση των χρηματαγορών.Για το λόγο αυτό η Ελλάδα αξίζει τώρα την αλληλεγγύη μας. Αν πρέπει κάποιοι να παραδειγματιστούν, αυτοί είναι οι αδηφάγοι κερδοσκόποι”.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι αν η Αθήνα βγει από το ευρώ, αυτό θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα για αποδυνάμωση της Ευρώπης σε μια ιστορική στιγμή, και κυρίως πρόσκληση προς όλους όσοι περιμένουν να ορμήσουν για να κατασπαράξουν την Ισπανία και την Ιταλία, στο τέλος ίσως και τη Γαλλία.
”Γι’ αυτό θα πρέπει να υπερασπιστούμε την Ευρώπη, ολοκληρωτικά και απόλυτα. Επομένως, δεν πρέπει να τιμωρήσουμε παραδειγματικά την Ελλάδα, αλλά την κερδοσκοπία”.

Η δραχμή θα πυροδοτούσε έκρηξη ανεργίας στην Ευρώπη

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προειδοποιεί για τις δραματικές συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Παρόμοιες προειδοποιήσεις διατυπώνει ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ.
”Ο μέσος όρος της ανεργίας θα ανέβαινε στο 13% στις 17 χώρες της ευρωζώνης”, υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ILO, Έκεχαρντ Ερνστ, σε συνέντευξή του προς την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.
Ο οικονομολόγος προσθέτει ότι στο τέλος του περασμένου χρόνου το ποσοστό της ανεργίας στη ζώνη του κοινού νομίσματος έφτασε το 10%.
Σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα δεχόταν πλήγμα και η απασχόληση στη Γερμανία.Σε αντίθεση με αυτά που συχνά υποστηρίζουν κάποιοι, η Γερμανία δεν θα έμενε αλώβητη, διευκρινίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ερνστ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ILO, ενδεχόμενη ελληνική έξοδος θα είχε δραματικές συνέπειες για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Ο Έκεχαρντ Ερνστ ”βλέπει” στην περίπτωση αυτή το γενικό ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία να σκαρφαλώνει το 2014 στο 27,7% και την ανεργία στους νέους στο 51,3%.

Ολέθριες θα ήταν οι συνέπειες της διάλυσης της ευρωζώνης, προσθέτει ο οικονομολόγος.Σύμφωνα με τις προγνώσεις του, το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία θα έφτανε το 2014 το 11,3% (σήμερα 6,8%).Στη Γαλλία η ανεργία θα διαμορφωνόταν στο 17%, ενώ στην Ισπανία θα άγγιζε το 37%.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε