Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Ευρωζώνη καταρρέει και η Μέρκελ ξεφυλλίζει το ημερολόγιο για Σύνοδο Κορυφής!

Από τη Νιγηρία, που επέλεξε να επισκεφτεί αυτή την στιγμή, η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε πως θέλει μεν γρήγορη και εφαρμόσιμη λύση για την Ελλάδα αλλά πρέπει πρώτα να βρεθεί ολοκληρωμένο σχέδιο.
 

Στην πραγματικότητα η κυρία Μέρκελ δεν αφήνει τυχαία τα πράγματα στην τύχη τους αλλά επιχειρεί τον ύστατο εκβιασμό για να πετύχει δύο στόχους της.Πρώτον να ”περάσει” την ανυποχώρητη θέση της περί συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή κυρίως των τραπεζών, στο νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.Το δεύτερο είναι να μην τσαλακωθεί η εικόνα της, δηλαδή να μην φανεί πως την παρασύρουν θέλοντας και μη σε Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής η οποία μπορεί κα να είναι άκαρπη και τότε…
 
Η ακριβής δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ είναι : ”Η προϋπόθεση είναι να μπορούμε να αποφασίσουμε πάνω σε ένα ολοκληρωμένο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα”.
 
Λαχανιασμένη στο κατόπι της Μέρκελ η Ευρωπαική Επιτροπή δηλώνει μέσω εκπροσώπων πως και αυτή αναζητάει την κατάλληλη στιγμή για Σύνοδο Κορυφής.
”Τέτοιου τύπου σύνοδοι αποτελούν μέρος των συζητήσεων που διεξάγονται ανάμεσα σε ευρωπαίους αξιωματούχους.Θα διεξαχθούν μόλις η στιγμή θα είναι κατάλληλη.Προς το παρόν συνεχίζεται η εντατική εργασία” δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Κομισιόν Πία Αρενκίλντε.
 
Που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση πως οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας δεν έχουν ακόμη προχωρήσει αρκετά και για αυτό ακόμα εξετάζεται η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα η Σύνοδος Κορυφής ή τουλάχιστον μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
 
Για αυτό και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα πετάει κεραυνούς προς τους ”κοιμώμενους” ηγέτες της ευρωζώνης.Απόδειξη είναι τα μετρημένα λόγια του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μανουέλ Γκονζάλεζ-Παράμο:”Οι συζητήσεις για την ελληνική κρίση χρέους περιπλέκονται από την αδύναμη διακυβέρνηση εντός της ευρωζώνης.Διεξάγονται διαπραγματεύσεις και αυτό είναι περίπλοκο διότι είμαστε 17 χώρες, ή 27 εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πρόκειται για συζητήσεις που αφορούν σε ένα μελλοντικό πλαίσιο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία”.
 
Βέβαια οι ευρωπαίοι περιμένουν πριν οριστεί Σύνοδος Κορυφής ή Eurogroup, την κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των διεθνών τραπεζιτών.
 
Από το πρωί σήμερα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) και εκπρόσωποι ιδιωτικών τραπεζών συναντώνται με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (EFC) Vittorio Grilli στη Ρώμη, προκειμένου να συζητήσουν για το ελληνικό χρέος.
 
Διαβάστε επίσης :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε