Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Γερμανία ανοίγει το δρόμο για τη δόση: θέλουμε όλοι να βρεθεί λύση! – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αύριο – Κεδίκογλου: θα πάρουμε όλη τη δόση

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– 10 δις μας χωρίζουν από μια συμφωνία
– Reuters: Oι διεθνείς δανειστές εξετάζουν την επιστροφή κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 9 δισ. ευρώ για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος
– Κανονικά και το Eurogroup της Δευτέρας όπου εκεί αναμένεται να κλειδώσουν όλα
– Γερμανία: Μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος για τη Δευτέρα
– Βαυαρός ΥΠΟΙΚ: Υπάρχει πάντα η εναλλακτική της εξόδου από το ευρώ

Την είδηση μεταδίδει το DJ Newswires. Σύμφωνα με αυτό θα γίνει έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την εκταμίευση της δόσης και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το Σάββατο.

Την ίδια ώρα, το Reuters επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι οι διεθνείς δανειστές εξετάζουν την επιστροφή κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 9 δισ. ευρώ για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

«H δόση δεν τεμαχίζεται. Θα είναι όλη μαζί. Εξετάζεται και εκταμίευση και των άλλων δυο δόσεων που προβλέπονταν για το 2012», είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ επισημάνε: «όμως στο τραπέζι βρίσκεται και το ζήτημα του χρέους και καλό θα ήταν, να βρεθεί μια λύση και σε αυτό. Θα ήταν ίσως η ιδανικότερη κατάληξη, μαζί με την εκταμίευση να υπάρξει και μια απόφαση για το χρέος…»

Σύμφωνα με τις τρέχουσες κυβερνητικές εκτιμήσεις, το ελληνικό χρέος θα φθάσει τα 340,6 δισ.ευρώ ή στο 175,6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012 και αναμένεται να ανέλθει στο 191% το 2015, ήτοι 357,7 δισ.ευρώ.

Δέκα δισ. ευρώ μας χωρίζουν, τώρα από την εξασφάλιση βιώσιμου χρέους το 2020, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το Reuters.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αποδεχθεί ως βιώσιμο ένα χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020», είπε κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο.

Όπως εξήγησε, το Eurogroup έχει ήδη συμφωνήσει σε παρεμβάσεις που μειώνουν το προβλεπόμενο επίπεδο του χρέους στο 130% έως το 2020, απομένει δηλαδή να καλυφθεί ένα 5-6% του ΑΕΠ, περίπου 10 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με έγγραφο , που κυκλοφόρησε στη τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 αν δεν γίνει διαγραφή μέρος των δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα, μέτρο που η Γερμανία χαρακτηρίζει παράνομο.

Στο ίδιο έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters παρουσιάζονται και άλλες εναλλακτικές προτάσεις όπως η επαναγορά ελληνικών ομολόγων στο 30 με 35% της αξίας τους, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού και το «πάγωμα» των τόκων.

«Μπορεί κανείς να είναι σχετικά αισιόδοξος, κοιτάζοντας προς τη Δευτέρα» είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Γκέοργκ Στράιτερ εκφράζοντας την αισιοδοξία του Βερολίνου ενόψει της νέας συνεδρίασης του Eurogroup.
Και γιατί να μην είναι αισιόδοξη η γερμανική κυβέρνηση αφού «δεν έχουμε πλέον να κάνουμε με προβλήματα σχετικά με το περιεχόμενο, αλλά κυρίως με τεχνικά προβλήματα».

Την αισιοδοξία του εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, ο οποίος σημείωσε ότι «η βούληση όλων να βρουν λύση είναι μεγάλη», συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχει ακόμη λίγη δουλειά να γίνει ως τη Δευτέρα. Βρισκόμασταν σίγουρα πολύ κοντά ο ένας στον άλλον κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Διαπιστώνω σε όλες τις πλευρές, σε όλους τους συμμετέχοντες, μια πολύ μεγάλη βούληση για συνεργασία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μέρκελ: Μας χωρίζει χάος από τη συμφωνία – Κάμερον: Ας μην παίζουμε παιχνίδια

Υποχωρεί το ΔΝΤ βλέπουν φως για την Ελλάδα – 10 δισ. η διαφορά

«Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη παραμένει plan B»

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε