Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 27 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Η Μέρκελ πιέζει την Ισπανία να ζητήσει βοήθεια

Η Μέρκελ πιέζει την Ισπανία να ζητήσει βοήθεια
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 06.06.2012 | 11:08
Πρώτη δημοσίευση: 06.06.2012 | 10:58

"Η Ισπανία θα πρέπει να λάβει μία απόφαση και πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί υπό την προστασία του Ταμείου εξαιτίας των τραπεζών της", δήλωσε ο Φ.Κάουντερ, στενός συνεργάτης της Α.Μέρκελ και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατικών Ενώσεων της Γερμανίας.

Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε στις αρχές της εβδομάδας ότι ασκεί πιέσεις προς τη Μαδρίτη για να την παρακινήσει να ζητήσει στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους της θεωρώντας ότι η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στην ισπανική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αρνείται προς το παρόν να ζητήσει οικονομική στήριξη, η οποία θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους που θα τεθούν από το εξωτερικό. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι η οικονομική κατάσταση είναι κρίσιμη και κάλεσε την Ευρώπη "να υποστηρίξει" τη χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, είναι πιθανή η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για την Ισπανία: έχουν διεξαχθεί διαπραγματεύσεις για την αποδέσμευση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απευθείας προς το ισπανικό δημόσιο Ταμείο στήριξης του ισπανικού τραπεζικού τομέα (Frob). Σε αντάλλαγμα, η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού της τομέα, προχωρώντας σε συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο ορισμένων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Αυτή η συμβιβαστική λύση θα είχε πολλά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα: θα έδειχνε ότι η ισπανική κρίση είναι διαφορετικής φύσης από την ελληνική κρίση, καθώς η ισπανική κυβέρνηση δεν θα υφίστατο απώλεια μέρους της κυριαρχίας της. Και η Γερμανία θα επέβαλλε τη θέση της, η οποία συνίσταται στη χορήγηση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποκλειστικά σε δημόσιους, και όχι σε ιδιωτικούς, θεσμούς.

Διαβάστε επίσης :


   Διαδώστε αυτό το άρθρο