Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Η Μονή σύρθηκε στις ανταλλαγές κατέθεσε ο Εφραίμ στην Εξεταστική

Η Μονή σύρθηκε στις ανταλλαγές κατέθεσε ο Εφραίμ στην Εξεταστική

Αθώωσε Ρουσόπουλο κι… «έκαψε» άλλους υπουργούς της Κυβέρνησης Καραμανλή, ο πρώην ηγούμενος Εφραίμ, κατά

την κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά το σκάνδαλο των ανταλλαγών των φιλέτων του δημοσίου με τη Μονής Βατοπεδίου.

 

Στην 6ωρη κατάθεση του ο κ. Εφραίμ δήλωσε πως τη λύση των ανταλλαγών την υπέδειξε το δημόσιο. 

Πρώτον, στοχοποίησε τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο
« Εγώ το λέω, στεντορεία τη φωνή, η Μονή σύρθηκε στις ανταλλαγές. Μάλιστα, όταν μου είπε ο κ. Μπασιάκος ότι «ξέρετε, θα πάμε σε ανταλλαγές, αλλά εκτός Ροδόπης και Ξάνθης», του λέω: «Κύριε Μπασιάκο, θα μου δώσετε ανταλλαγές, όταν εκεί δεν με θέλουν, ποιος θα με θέλει; Υπάρχει μια προκατάληψη ενώπιον του ράσου. Ποιος θα με θέλει;». Μου λέει: «Θα σας δώσουμε στην Επικράτεια διάφορα κομμάτια». Και του απήντησα: «Μα, όταν εκεί δεν με θέλουν οι φορείς, θα με θέλουν αλλού; Θα με εμπλέξετε» κατέθεσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα όμως έβαλε στο στόχαστρο του και τον προκάτοχο του κ. Μπασιάκου, Σάββα Τσιτουρίδη, ισχυριζόμενος πως ήταν ο πρώτος που πρότεινε τη λύση των ανταλλαγών με τη λίμνη Βιστωνίδα. Μια λύση, που είπε ότι δεν τον ικανοποιούσε καθώς ο ίδιος προτιμούσε να λάβει… χρήματα ή και ομόλογα!

 

Όσον αφορά στον πρώην Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και πνευματικό του τέκνο, Θόδωρο Ρουσόπουλο, τον κάλυψε πλήρως λέγοντας πως δεν χρειάστηκε ποτέ να μεσολαβήσει υπέρ τους κι ότι το μόνο που έκανε ήταν να τους παραπέμψει στους αρμόδιους υπουργούς.

Παράλληλα κατέθεσε πως το θέμα δεν το συζήτησε ποτέ ούτε με τον Κώστα Καραμανλή, ούτε με τον στενό συνεργάτη του πρώην Πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου κατά τις επισκέψεις τους στη Μονή Βατοπεδίου, κι όσον αφορά στις επισκέψεις του στο Μέγαρο Μαξίμου ισχυρίστηκε πως πήγαινε για να… μοιράσει προσκλήσεις για διάφορες εκδηλώσεις που διοργάνωνε…!

 

Ο κ. Εφραίμ δεν παρέλειψε μάλιστα να δηλώσει – με ιδιαίτερη έμφαση μάλιστα – πως ο ίδιος είχε… απλά μια υψηλή επίβλεψη κι ότι τα νήματα των ανταλλαγών τα κινούσε ο μοναχός Αρσένιος, ο οποίος θα καταθέσει αύριο.

 

Κατά τα άλλα, αίσθηση προκάλεσαν οι πυκνές αναφορές του πρώην ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου ότι… «έρχεται πείνα στην Ελλάδα» και η συνεχής προσπάθεια του να πείσει ότι ο διακαής του πόθος είναι να προσφέρει φιλανθρωπικό έργο και να αναστηλωθεί πλήρως το μοναστήρι.

«Και τώρα έρχονται και μου λένε ότι είμαι ο Ρασπούτιν, ο εγκληματίας; Μα, εγώ είμαι ακτήμονας. Είμαι δάσκαλος των ακτημόνων παιδιών. Ξέρετε, ότι ούτε τρεις ώρες δεν έχω να κοιμηθώ, διότι συνεχώς είμαι με τους μοναχούς, με τους λαϊκούς, οι οποίοι έρχονται συνεχώς και με τρέχουν, να με δει ο ένας πέντε λεπτά, να με δει ο άλλος δέκα λεπτά;»

 

Ο κ. Εφραίμ εμφάνισε παράλληλα τον εαυτό του ως τον… καλύτερο πρεσβευτή της Ελληνικής κληρονομιάς και της Ορθοδοξίας στο εξωτερικό. «Πηγαίνουμε στην Ρωσία και με φωνάζει ο Μεντβέντεφ να με δει, διότι έχει κάποιο πρόβλημα και πάω και μιλώ δυο ώρες μαζί του. Δεν είναι αίγλη της Ελλάδος αυτή; Είναι αίγλη δική μου; Έρχεται ο Κάρολος της Αγγλίας και έρχεται εκεί ένα τέτοιο πρόσωπο και κάθεται τόσες μέρες μαζί μου και συνεχώς συζητά πνευματικά. Αυτό δεν είναι αίγλη της Ελλάδος; Δεν είναι μια παρουσία της Ελλάδος; Πηγαίνουμε στη Ρωσία, πηγαίνουμε στη Ρουμανία, πηγαίνουμε στη Βουλγαρία και πηγαίνουμε σε τόσα μέρη. Επήγα τον περασμένο χρόνο στη Ρωσία, έκανα σε μια βδομάδα τριάντα πέντε ομιλίες. Δεν είναι μια παρουσία της Ελλάδος; Δεν είναι παρουσία του Αγίου Όρους; Πήγα εκεί για να πάρω χρήματα; Ή κολλάει η ψυχή μου ένα δευτερόλεπτο στο χρήμα;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

 

Τέλος ο πρώην ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αφορμή την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου να ακυρώσει τη συμβιβαστική λύση με το δημόσιο που πρότεινε η Μονή.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε