Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Η Ν.Δ. ζητά κλήση “πράσινων” υπουργών για το σκάνδαλο των ομολόγων

Σε κλίμα έντασης διεξήχθη η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής που ερευνά το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.

Αφορμή στάθηκε η επιμονή της Ν.Δ. να κληθούν στην Επιτροπή οι πρώην υπουργοί Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης και Γιώργος Δρυς αλλά και ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος προκειμένου να καταθέσουν για ομόλογο της Goldman Sacks που εκδόθηκε το 2001.

Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε παρελκυστικές τακτικές που προσπαθούν να καθυστερήσουν το έργο της επιτροπής και θύμισε στη Ν.Δ. ότι η έρευνα της Εξεταστικής αφορά το διάστημα 2004 – 2007, οπότε και εξελίχθηκε το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων που προκάλεσε ζημία στα ασφαλιστικά ταμεία.

Για προειλημμένες αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ μίλησε η Ν.Δ. επιμένοντας στην επέκταση της έρευνας και τη χρονική περίοδο πριν το 2004.

Στο μεταξύ η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε στοιχεία σχετικά με τη χρηματοδότηση εξοπλιστικών δαπανών με τη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης, από το 1999 έως 2007 και κατήγγειλε πως αυτά που αφορούν τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ δεν εγγράφονταν στο δημόσιο χρέος. Δεδομένου ότι για το σκοπό αυτό υπήρχε δανεισμός μέσω ομολόγων, η Ν.Δ. καλεί την κυβερνητική παράταξη αν οι ελληνικές τράπεζες, που είχαν εκδώσει τα ομόλογα, έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους «δομημένα ομόλογα». «Αν το ΠΑΣΟΚ το πιστεύει αυτό ας βγει να το πει ευθέως. Ιδίως όταν οι τράπεζες αυτές έχουν περάσει το εντελώς πρόσφατο stress test, με ιδιαίτερη επιτυχία», ζητούν χαρακτηριστικά τα μέλη της Ν.Δ. που μετέχουν στην Επιτροπή.

Η Εξεταστική αποφάσισε να ζητήσει δικαστική συνδρομή από την Μ. Βρετανία, προκειμένου να τεθεί στο μικροσκόπιο η off shore εταιρεία «DOVE», η οποία φαίνεται να είναι μία από τις ενδιάμεσες εταιρίες που πήραν προμήθειες από τις αγοραπωλησία του επίμαχου ομολόγου των 280 εκ. ευρώ στο οποίο επένδυσε το ΤΕΑΔΥ.
Σύμφωνα με βουλευτές υπάρχουν ενδείξεις ότι πίσω από την υπόθεση κρύβεται κάποιο φυσικό πρόσωπο.

Σήμερα το κατώφλι της Εξεταστικής Επιτροπής πέρασε ο αναπληρωτής διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτος κ. Φλωράτος. Σύμφωνα με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την κατάθεση του μάρτυρα αναδείχτηκε ότι υπήρχε μία εμμονή με την εταιρεία J.P. MORGAN και ότι για την έκδοση ομολόγων δεν υπήρξε άνοιγμα στην αγορά.
Επίσης στην Επιτροπή κατέθεσε και ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (Ο.Δ.Η.Χ.) κ. Τσούνης.

Η ανάγκη να καταθέσουν οι συγκεκριμένοι μάρτυρες προήλθε μετά την κατάθεση του πρώην Εισαγγελέα και πρώην Επικεφαλής της Αρχής για το «Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος» Γιώργου Ζορμπά, ο οποίος αποκάλυψε πως για την έκδοση δανείων και ομολόγων για εξοπλιστικά προγράμματα από το 2000 και μετά, το Υπουργείο Οικονομικών παρέκαμπτε τον Ο.Δ.Η.Χ. και το θέμα πέρναγε από το τμήμα Δ23 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε