Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Ντόρα Μπακογιάννη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο NewsIt

Η Ντόρα Μπακογιάννη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο NewsIt

            ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ  
                                            

ΕΡ: Δεν έχω ψηφίσει ποτέ δεξιά ούτε η οικογένεια μου είναι δημοκρατική. Και νομίζω όταν ψήφιζαν από τον Βενιζέλο -Γ Παπανδρέου-Α Παπανδρέου -Σημίτη -Γ Παπανδρέου κάντε μια αντιστοιχία με τους δεξιούς ηγέτες να δείτε ότι πάντα είχαν δίκιο, μόνο καταστροφή έφερε στην Ελλάδα η παράταξη σας. Πια η διάφορα σας από του προηγούμενους ηγέτες της δεξιάς σε τι θα αλλάξετε; Θα γίνετε πιο δημοκρατικοί; Πιο δίκαιοι; Με περισσότερη κοινωνική ευαισθησία; Δεν ξέρω άλλα δοκιμάστε να μας πείσετε και επιτελούς δείτε ξεκάθαρα τα λάθη σας τα 5,5 χρονια.

ΑΠ
: Αδικείτε νομίζω – και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό – τον μεγάλο χώρο της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να πούμε ότι και οι δύο παρατάξεις έχουν ιστορικά προσφέρει πολλά στην Ελλάδα. Αν θέλουμε δε να είμαστε ακόμη πιο συγκεκριμένοι, θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι είναι οι μεγάλες εθνικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας εκείνες που έχουν ιστορικά δικαιωθεί. 

Σας θυμίζω ότι ο δρόμος της Ευρώπης, η συμμετοχή στις μεγαλύτερες διεθνείς συμμαχίες και οργανισμούς, η προσήλωση στην ελεύθερη οικονομία και τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, όλα αυτά που σήμερα αποτελούν τους πυλώνες της πολιτικής και των δύο κομμάτων εξουσίας, ήταν επιλογές που η Νέα Δημοκρατία τόλμησε να προωθήσει, προς όφελος του τόπου, κόντρα σε αντίθετες φωνές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που συνθηματολογούσε μέχρι και για άρνηση της Ευρώπης.
 
Όμως, πέρα από αυτά, είναι ανάγκη μιλήσουμε για το σήμερα.  Και συμφωνώ ότι πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας με γενναιότητα και τόλμη για τα πεπραγμένα των τελευταίων πεντέμισι ετών. Να μιλήσουμε ανοικτά για όλα. Τα λάθη, τις παραλείψεις, τις αδυναμίες, τις συμπεριφορές που ενόχλησαν. Για να μάθουμε από αυτά και να μην τα επαναλάβουμε. Το βασικότερο είναι να απευθυνθούμε ξανά με υπευθυνότητα και αξιοπιστία στην κοινωνία. Να προτείνουμε πολιτικές και λύσεις για τα σύγχρονα ζητήματα που την απασχολούν. Να δώσουμε τη μάχη των ιδεών όχι με νέους ανθρώπους και σύγχρονες ιδέες όχι με κορώνες που μυρίζουν ναφθαλίνη.

ΕΡ: Κυρία Μπακογιάννη, τι έχετε να πείτε για την συνέντευξη του Μιχάλη Λιάπη στον Κόσμο του Επενδυτή;
ΑΠ: Θα σας απαντήσω με τον ίδιο τρόπο που απάντησε και ο Κώστας Καραμανλής. Ο καθένας κρίνεται για τις πράξεις του. Είναι και ξάδελφος του – τον ξέρει καλύτερα.
ΕΡ: Θα καταφέρετε να μείνετε στη ΝΔ με αρχηγό το Σαμαρά, ή με την στάση του θα σας αναγκάσει να φύγετε;
ΑΠ: Έχω νομίζω απαντήσει στην πράξη, με την αδιάλειπτη πορεία μου σ’ αυτό το κόμμα. Καλύτερα να απευθύνεται αλλού αυτό το ερώτημα.
ΕΡ: Είναι σοβαρή δικαιολογία αυτή που προβάλλει ο κ. Σαμαράς για να μην γίνει ντιμπέϊτ; Γιατί δεν το καταγγέλετε;
ΑΠ: Αν ένα πράγμα μας έλειψε από την Νέα Δημοκρατία αυτά τα χρόνια ήταν ο διάλογος, γι’ αυτό και έχουμε κάθε λόγο να τον επιδιώξουμε. Γι’ αυτό και πρότεινα να συζητήσουμε οι υποψήφιοι μπροστά στη βάση, τα μεγάλα θέματα της χώρας, για τα προβλήματα των πολιτών. Για την οικονομία, την απασχόληση, την παιδεία, τη διαφάνεια, την εξωτερική πολιτική. Να κάνουμε σαφείς τις θέσεις μας. Να ξέρει ο κόσμος όχι μόνο ποιον, αλλά και τι ψηφίζει. Στο δικό μου το μυαλό, ο διάλογος δεν ανοίγει αλλά κλείνει πληγές. Δεν διχάζει αλλά συνθέτει. Προφανώς, φαίνεται ότι δεν έχουμε όλοι την ίδια γνώμη για την αξία του διαλόγου.  
ΕΡ: Λέτε μόνο για το Βατοπέδι. Η υπόθεση της Siemens και των υποκλοπών δεν έμειναν κι αυτές στο σκοτάδι; Τι έγιναν οι δεσμεύσεις σας για κάθαρση παντού;
ΑΠ: Κάνετε λάθος, μιλάω για όλες τις υποθέσεις. Συμβιβασμοί και ημίμετρα σε ζητήματα διαφάνειας, δεν χωρούν. Είχα ζητήσει εξεταστική επιτροπή όταν ήμασταν στην κυβέρνηση και επιμένω σήμερα. Θα στηρίξω κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στη διαφάνεια. Αυτές οι ιστορίες πρέπει να ξεκαθαρίσουν για να μην πετιέται λάσπη στον ανεμιστήρα. Και πέρα από τις εξεταστικές επιτροπές, απαιτούνται τολμηρά θεσμικά μέτρα. Με πρώτο την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Οι υπουργοί πρέπει να δικάζονται όπως οι απλοί πολίτες. Δεν μπορούμε πια να ανεχόμαστε άλλες σκιές και υπονοούμενα, που υπονομεύουν την ίδια την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής.  
ΕΡ: Εσείς κα Μπακογιάννη εαν εκλεγείτε αρχηγός σκέφτεστε να προκαλέσετε εκλογές τον Μάρτιο λόγω προέδρου αν η σημερινή κυβέρνηση συνεχίσει τα αντιλαϊκά μέτρα;
ΑΠ: Βούλησή μας είναι να στηρίξουμε την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια που πρώτοι εμείς προτείναμε. Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, θα μας βρίσκει καθημερινά απέναντί του, δεν  έχει λευκή επιταγή. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει άσχημα. Με περίεργες αλχημείες με τον υπολογισμό του ελλείμματος, ανεύθυνα παιχνίδια με την διεθνή αξιοπιστία της χώρας, νέους φόρους χαράτσια που πλήττουν τη μεσαία τάξη και πάγωμα μισθών σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες. Σε μια τέτοια πολιτική παλινωδιών, χωρίς σχέδιο και πυξίδα, είναι παραπάνω από σίγουρο ότι ως αντιπολίτευση θα βρίσκουν απέναντί τους.
ΕΡ: Είπατε για συμφέροντα που σας πολεμούν. Ποιά είναι αυτά;
ΑΠ: Καταρχάς αυτό αποδεικνύεται  εύκολα. Μια βόλτα στο περίπτερο αρκεί. Δείτε τη στάση των Μέσων  Ενημέρωσης που πρόσκεινται στο  ΠΑΣΟΚ, τη στάση παραγόντων του Τύπου  που είναι δορυφόροι του ΠΑΣΟΚ  και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Όμως επαναλαμβάνω και πάλι ότι στις εκλογές  δεν θα ψηφίσει το σύστημα ΠΑΣΟΚ, αλλά οι Νεοδημοκράτες. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ έχουν μνήμη, φιλότιμο και κρίση και ξέρουν ότι το κόμμα μας πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Την Κυριακή οι Νεοδημοκράτες θα δείξουν τη δύναμή τους. Και μπροστά σ τη δύναμη των νεοδημοκρατών, τα κάθε είδους συμφέροντα θα αποδειχθούν πολύ αδύναμα.
ΕΡ: Ποιά θέση θα δώσετε στον Α. Σαμαρά αν κερδίσετε την ηγεσία της ΝΔ;
ΑΠ: Θα έχει σημαντικό ρόλο. Έχω δεσμευτεί ξεκάθαρα ότι στην αυριανή Νέα Δημοκρατία όλοι έχουν θα έχουν ρόλο και λόγο, χωρίς αποκλεισμούς.
ΕΡ: Εάν χάσετε αυτή την εκλογή θα διεκδικήσετε ξανά στο μέλλον την ηγεσία;
ΑΠ: Αν αποφάσισα τώρα να μπω μπροστά στον αγώνα για την αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας, το έκανα γιατί έτσι πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω περισσότερα στην παράταξη που διαχρονικά υπηρετώ. Όχι από κάποιο απωθημένο για καρέκλες και οφίτσια. Απωθημένα, δόξα τω Θεώ, δεν έχω.
ΕΡ: Γιατί κανένας από τους δυο σας με εξαίρεση τις τελευταίες ημέρες δεν τόλμησε να κάνει απολογισμό των τελευταίων 5,5 χρόνων; Γιατί φοβάστε να αναγνωρίσετε τα λάθη σας αλλά και να αναδείξετε τις επιτυχίες σας;
ΑΠ: Επιτρέψτε μου να σας πω ότι κάνετε λάθος. Εγώ ποτέ δεν φοβήθηκα ούτε για τα λάθη, τις αδυναμίες και τις απαράδεκτες συμπεριφορές να μιλήσω, ούτε το έργο που κάναμε να υπερασπιστώ. Και μιλώ τόσο για το έργο της κυβέρνησης συνολικά, όσο και για την προσωπική μου θητεία στο Υπουργείο Εξωτερικών και τις δύσκολες μάχες που κερδίσαμε για τα δίκαια της Ελλάδας, όπως αυτή στο Βουκουρέστι. Θα σας πω όμως μια διαφορά, την οποία και εγώ εντοπίζω και ειλικρινά δεν κατανοώ: όταν εγώ μιλώ γι’ αυτά, μιλώ και αυτοκριτικά και έχω την τόλμη να αναλάβω το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί ως μέλος αυτής της κυβέρνησης. Ακούγοντας άλλους, να κάνουν μόνο κριτική, χωρίς καμιά δόση αυτοκριτικής, αναρωτιέμαι μήπως δεν ήμασταν στο ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο, μήπως και πάλι δεν ήμασταν στην ίδια πλευρά. Και σε τελική ανάλυση εγώ τη μάχη για την παράταξή μας την έδωσα και στα τελευταίες εκλογές, όπως κάνω διαχρονικά. Ας αναρωτηθούν όλοι αν έκαναν το δικό τους καθήκον τους.
ΕΡ: Πώς είναι δυνατόν μετά τις τόσο βαριές κουβέντες που ανταλάσσετε τις τελευταίες ημέρες με τον κ. Σαμαρά να σας βρει η επόμενη μέρα όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα ενωμένους;
ΑΠ: Επαναλαμβάνομαι και ίσως γίνομαι βαρετή, αλλά νομίζω δεν χρειάζεται να κάνετε σε εμένα αυτή την ερώτηση.
ΕΡ: Ποιος απ’ όλους τους προέδρους άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του στη ΝΔ;
ΑΠ: Σημαντικότερος όλων ήταν ασφαλώς ο ιδρυτής μας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος προσδιόρισε το μεγάλο εύρος αυτής της παράταξης, αποκατέστησε τη Δημοκρατία έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, βγάζοντάς την οριστικά απ’ την φτώχεια και την υπανάπτυξη. Από και και πέρα, όλοι ανεξαιρέτως προσέφεραν στην παράταξη. Ο Γεώργιος Ράλλης, δίδαξε ήθος και πολιτικό πολιτισμό. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, με την μαχητικότητά του, που  κράτησε όρθιο το Κόμμα στα δύσκολα χρόνια της 10ετίας του ’80. Ο Κώστας Μητσοτάκης, έφτασε τη Νέα Δημοκρατία στο 47% μέσα από σκληρούς και δύσκολους αγώνες και ξεκίνησε τις πρώτες μεγάλες μεταρρυθμίσεις που τότε συναντούσαν λυσσαλέες αντιδράσεις. Ο Μιλτιάδης Έβερτ, κέρδισε πρώτος το Δήμο της Αθήνας και έδωσε μάχες για την ελεύθερη ενημέρωση. Αφιέρωσε τη ζωή του σε αυτήν εδώ την παράταξη. Ο Κώστας Καραμανλής, συσπείρωσε όσο κανένας αυτή το κόμμα μας και κέρδισε δύο κρίσιμες εκλογές. Ολόκληρη η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας, που γράφτηκε από αυτούς τους ανθρώπους και από όλους εμάς που δίναμε τις μάχες μαζί τους, είναι μια ιστορία αγώνων για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την Ελλάδα. Και προσωπικά είμαι περήφανη που σε όλη αυτή τη διαδρομή ήμουν παρούσα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε