Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Βουλή θα ζητήσει απο την Ελβετία να ερευνήσει τυχόν καταθέσεις βουλευτών

Η Βουλή θα ζητήσει απο την Ελβετία να ερευνήσει τυχόν καταθέσεις βουλευτών

Πρότυπο επιστολής παροχής εξουσιοδότησης έστειλε προς όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου “ποθεν έσχες”. Αρνείται να υπογράψει η ΝΔ.

Συνέχεια στην έρευνα για τυχόν καταθέσεις Ελλήνων βουλευτών στην Ελβετία και αντικείμενο έρευνας απο το 2007 μέχρι σήμερα, δίνει πρωτοβουλία της Επιτροπής της Βουλής για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των βουλευτών.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα προέκυψε μετά από καταγγελίες του βουλευτή του ελβετικού κοινοβουλίου Ιωσήφ Ζησιάδη ο οποίος είχε πει ότι έλληνες πολιτικοί διατηρούν αδήλωτους τραπεζικούς λογαρισμούς στην Ελβετία.

Ο Βαγγέλης Αργύρης, απέστειλε προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τους ανεξάρτητους βουλευτές, πρότυπο επιστολής παροχής πληρεξουσιότητας, προκειμένου η Επιτροπή Ελέγχου να απευθυνθεί εκ μέρους τους στην Ένωση Ελβετικών Τραπεζών για άρση του απορρήτου τυχόν λογαριασμών τους και διερεύνηση των καταθέσεων που μπορεί να υπάρχουν από την 1η/1/2007 έως σήμερα.

Οι απαντήσεις της Ένωσης Ελβετικών Τραπεζών για όσους βουλευτές ανταποκριθούν στην πρόταση της Επιτροπής της Βουλής, θα σταλούν στον κάθε βουλευτή ξεχωριστά, προκειμένου εκείνος στη συνέχεια να ενημερώσει με τη σειρά του την Επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» του.

Κύκλοι προσκείμενοι στον πρόεδρο της Βουλής, ανακοίνωσαν πως ο Φίλιππος Πετσάλνικος ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση της Επιτροπής Ελέγχου των «πόθεν έσχες», συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση για παροχή πληρεξουσιότητας.

Ωστόσο, η ΝΔ κάνει λόγο για «παραπλανητική και ταπεινωτική διαδικασία», και αντιπροτείνει διερεύνηση των «πόθεν έσχες», όσων διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί και αρχηγοί κομμάτων μετά τη μεταπολίτευση. «Η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης θα αποτελούσε νέα παγκόσμια είδηση. Θα καταρράκωνε το κύρος του ελληνικού κοινοβουλίου διεθνώς και θα καθιστούσε την Ελλάδα, για μία ακόμα φορά -μετά τις γνωστές δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου περί “χώρας διεφθαρμένων”- περίγελο του κόσμου, χωρίς ταυτόχρονα να φωτίζει την αλήθεια για όσους πράγματι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα», αναφέρει στην απάντησή του ο γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας.

Η αντιπρόταση της ΝΔ εναποθέτει τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των πρωθυπουργών, υπουργών και αρχηγών κομμάτων σε ανεξάρτητους δικαστικούς που θα έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν το άνοιγμα λογαριασμών, «όχι μόνον στην Ελβετία, αλλά παντού», κυρίως σε δεκάδες φορολογικούς παραδείσους, αλλά ακόμη και εντός χωρών της ΕΕ (Κύπρο, Αγγλία, Λουξεμβούργο κ.ά.). Οι δικαστές αυτοί θα πρέπει να επιφορτιστούν και με τη διερεύνηση της ενδεχόμενης διακίνησης χρημάτων μέσω off shore εταιρειών, καθώς και της απόκτησης ακίνητης περιουσίας στο εξωτερικό.

Διαβάστε

Κάποιος δεν λέει την αλήθεια! Φυσικά και έχουν βουλευτές καταθέσεις στην Ελβετία

Τους ξέρουν αλλά δεν λένε ποιοί είναι – 11 βουλευτές σήκωσαν μεγάλα ποσά από τράπεζες αλλά κανείς δεν ξέρει που πήγαν

Ο ελληνοελβετός βουλευτής για τις καταθέσεις βουλευτών στην Ελβετία

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε