Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Η αγκαλιά του Αλέξη Τσίπρα στον Ραούλ Κάστρο – Όσα έγιναν στην Κούβα [pics, vids]

Η αγκαλιά του Αλέξη Τσίπρα στον Ραούλ Κάστρο – Όσα έγιναν στην Κούβα [pics, vids]

Αβάνα, Πλατεία Επανάστασης. Η Κούβα πενθεί ακόμη τον ηγέτη της επανάστασής της, τον Φιντέλ Κάστρο. Παρών στις εκδηλώσεις μνήμης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μπορεί πολλοί να “γύρισαν” την πλάτη στον Φιντέλ Κάστρο (όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν) και να μην ταξίδεψαν στην Αβάνα για να παραστούν στις εκδηλώσεις μνήμης που κορυφώνονται την Κυριακή, αλλά πολλοί άλλοι ήταν εκεί. Όπως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, της Βολιβίας Έβο Μοράλες, του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκφώνησε επικήδειο στη μνήμη του Φιντέλ, του ανθρώπου που χαρακτήρισε “παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης” και τον αποκάλεσε “τον Φιντέλ των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων”.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Μόλις ο Έλληνας πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τη σύντομη ομιλία του, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο τον αγκάλιασε. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται οι δυο τους. Είχαν γνωριστεί όταν ο πρωθυπουργός (ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τότε) είχε ταξιδέψει στη Βενεζουέλα για την κηδεία του Ούγκο Τσάβες.

“Ήταν μεγάλη τιμή η συμμετοχή μου σε μια τόσο ιστορική στιγμή, εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό. Ο Φιντέλ θα βρίσκεται για πάντα στη φλόγα της αντίστασης των καταπιεσμένων που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους” tweet-αρε ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες μετά την ομιλία του στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα.

Και χαρακτήρισε τη συγκέντρωση των Κουβανών στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο ως μια από τις πολυπληθέστερες συγκεντρώσεις που έχει δει.

Τα επιφωνήματα “Βίβα Φιντέλ!” αντηχούσαν στον ουρανό της Αβάνας από τους δεκάδες χιλιάδες Κουβανούς που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Ελευθερίας για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Κάστρο. “Ενωμένοι, ποτέ νικημένοι!” φώναζαν.

Εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ραούλ Κάστρο αγκάλιασε και τον ιδεολογικό του σύμμαχο, τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, καθώς εξελισσόταν η τελετή.

“Το να ζυγίσει κανείς την επιτυχία ή αποτυχία του οικονομικού μοντέλου της Κούβας χωρίς να συνυπολογίσει το εγκληματικό (αμερικανικό) εμπάργκο που κράτησε πάνω από 50 χρόνια, είναι καθαρή υποκρισία”, είπε ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα στον επικήδειό του.

Μεγάλοι απόντες από την τελετή ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο τελευταίος έστειλε στην τελετή τον Τζέφρι Ντε Λαουρέντις, ανώτατο διπλωμάτη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα και τον συνεργάτη του Μπεν Ρόουντς, ο οποίος αντιπροσώπευσε τις ΗΠΑ στους 18 μήνες που κράτησαν οι κρυφές συνομιλίες που οδήγησαν στην προσέγγιση των δύο χωρών.

Εκτός από τους ηγέτες κρατών της Λατινικής Αμερικής, στην Αβάνα βρέθηκαν και ηγέτες κρατών της Αφρικής, όπως ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε και της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα.

Ο Μουγκάμπε, 92 χρονών, ο ίδιος ένα πρώην μαρξιστής επαναστάτης που ηγείται της Ζιμπάμπουε ως πρωθυπουργός ή πρόεδρος από το 1980, παρά τις οικονομικές κρίσεις και τις κρίσεις υγείας του, εξήρε την κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο γιατί εκπαίδευσε χιλιάδες ιατρούς και δασκάλους από την Ζιμπάμπουε.

“Ο Φιντέλ δεν ήταν απλώς ηγέτης σας. Ήταν ηγέτης μας και ηγέτης όλων των επαναστατών. Τον ακολουθούσαμε, τον ακούγαμε και προσπαθούσαμε να τον μιμηθούμε”, είπε σε δημοσιογράφους ο Μουγκάμπε καθώς έφθανε στην Αβάνα. “Έχει γεια, αδελφέ μου. Έχε γειά, επαναστάτη”, συμπλήρωσε.

Λίγοι ηγέτες από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου ταξίδεψαν στην Κούβα, ενώ πολλοί έστειλαν αξιωματούχους αντί για υπουργούς. Η Κίνα έστειλε τον αντιπρόεδρο Λι Γιουαντσάο.

Η κυβέρνηση της Κούβας έχει ανακηρύξει εννιά ημέρες εθνικού πένθους. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή (04.12.2016). Μία αυτοκινητοπομπή θα μεταφέρει την τέφρα του Κάστρο από την Αβάνα στην ανατολική πόλη Σαντιάγκο ντε Κούβα, όπου θα αποτεθεί – σε μια αντίστροφη πορεία από αυτήν που ακολούθησε με τον επαναστατικό στρατό όταν ανέτρεψε τον Φουλγκένσιο Μπατίστα το 1959.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού – Reuters – EFE / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε