Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Η εντολή στον Α. Τσίπρα – Άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ σε όσους δεν μπήκαν στη Βουλή με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές

Η εντολή στον Α. Τσίπρα – Άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ σε όσους δεν μπήκαν στη Βουλή με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές

– Επαφές με ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Οικολόγους Πράσινους με στόχο το μπόνους των 50 εδρών
– Ποια είναι τα τρία σημεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ
– Τα μηνύματα για κυβέρνηση της Αριστεράς
– Το σενάριο για κυβέρνηση Αριστεράς με την ανοχή της ΝΔ

Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να κράτησε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μόλις έξι ώρες στα χέρια του και οι επαφές του με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων να αποδείχθηκαν άκαρπες κάνοντας όλους να σκέφτονται το πότε θα στηθούν οι επόμενες κάλπες (διαβάστε εδώ όλο το παρασκήνιο), όμως πλέον σειρά παίρνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο ευρύτερες συνεργασίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες μετά την εντολή που θα λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 14:00 στοχεύει σε επαφές όχι μόνο με κόμματα της Βουλής που ανήκουν στην Αριστερά αλλά και στον ευρύτερο χώρο.

Οι επαφές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περιοριστούν στα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή αλλά και σε κόμματα όπως Οικολόγοι Πράσινοι και ΑΝΤΑΡΣΥΑ με στόχο ακόμη και τη σύμπραξη στις επερχόμενες εκλογές ώστε ένας ευρύτερος συνασπισμός δυνάμεων να διεκδικήσει την πρωτιά στην κάλπη.

Το αποτέλεσμα άλλωστε των εκλογών και η βραχεία κεφαλή της Ν.Δ. έδειξε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Μια συσπείρωση γύρω γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να εξασφαλίσει το μπόνους των 50 εδρών και να δώσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης στην επόμενη βουλή.

Η πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες θα παρουσιάσει ο Α. Τσίπρας περιλαμβάνει τρία βασικά σημεία:

Την άρνηση του Μνημονίου
Τον σχηματισμό κυβέρνησης των αριστερών δυνάμεων
Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας

Ήδη πάντως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και με βάση τα όσα δήλωσε από χθες και μετά τη συνάντησή του με τον Α. Σαμαρά ο Ε. Βενιζέλος αποδέχεται την ιδέα σχηματισμού Κυβέρνησης με πρωθυπουργό αποδεκτό και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι μια πρόταση που θα επαναλάβει κατά πάσα πιθανότητα και στη σημερινή του συνάντηση με τον Α. Τσίπρα.

Την ίδια ώρα ο Φώτης Κουβέλης εμφανίζεται να λέει “ναι κυβέρνηση ευρείας προοδευτικής πλειοψηφίας” και έτσι όλα δείχνουν ότι οι ζυμώσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.

Το σενάριο για κυβέρνηση Αριστεράς με την ανοχή της ΝΔ

Την ώρα που πολλοί διαβάζουν τις δηλώσεις Α. Τσίπρα ως άρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κάποιοι αναφέρουν το μοναδικό σενάριο που βάσει Συντάγματος μπορεί να δώσει κυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Μια σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ μπορεί να μην συμπληρώνει τον αριθμό των 151 εδρών είναι εφικτό όμως να σχηματίσει κυβέρνηση… δια της ανοχής.
Βάσει Συντάγματος μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση μειοψηφίας αρκεί να ψηφιστεί από 120 βουλευτές και ο αριθμός αυτός να αποτελεί πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.
Δηλαδή αν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας οι παρόντες βουλευτές είναι για παράδειγμα 190 και το προτεινόμενο κυβερνητικό σχήμα λάβει 120 ψήφους τότε σχηματίζεται κυβέρνηση.
Με βάση αυτή την πρόβλεψη του Συντάγματος κάποιοι αναφέρουν το σενάριο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. Και μάλιστα με επικεφαλής του κυβερνητικού σχήματος τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Φώτη Κουβέλη.
Το παραπάνω σενάριο βέβαια προβλέπει τουλάχιστον την αποχή-ανοχή της Ν.Δ. στην ψηφοφορία και φυσικά τη συμφωνία μεταξύ των τριών.

Διαβάστε επίσης:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Βενιζέλος σε Σαμαρά:”Θα σου δώσω ψήφο εμπιστοσύνης και χωρίς δικούς μου στην κυβέρνηση”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε