Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Η κίνηση του Φώτη Κουβέλη που θα βάλει σε μπελάδες το ΣΥΡΙΖΑ

Η κίνηση του Φώτη Κουβέλη που θα βάλει σε μπελάδες το ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση νόμου για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ σε οποιοδήποτε σύστημα απλής αναλογικής αναμένεται να παρουσιάσει ο Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις του, γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα δώσει τροφή για ένα νέο κύκλο ζυμώσεων στο χώρο της κεντροαριστεράς και όχι μόνο.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι πως θα αντιδράσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια πρόταση και αυτό γιατί:

– αν πει ΟΧΙ θα είναι ουσιαστικά σαν να αναιρεί μια από τις βασικές θέσεις του περί απλής αναλογικής,

– αν πει ΝΑΙ θα είναι σαν να αμφισβητεί την προοπτική αυτοδυναμίας και δυναμικής πλειοψηφικού ρεύματος στην κοινωνία με βάση τα όσα υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ήδη ο Μανόλης Γλέζος συνεχίζοντας να παίρνει αποστάσεις από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρόλαβε τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει «δανεικές έδρες» φέρνοντας σε αμηχανία την Κουμουνδούρου η οποία καλείται να ισορροπήσει μεταξύ θέσεων και πολιτικής πραγματικότητας-αναγκαιότητας ώστε να μην διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα.

Βέβαια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει διαρκώς ότι ακόμη και αυτοδύναμος να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συνεργασίες και συμμαχίες, ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και την στάση της Αγίου Κωνσταντίνου στην αναμενόμενη πρόταση Τσίπρα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Να σημειωθεί ότι με την κατάργηση του μπόνους συμφωνεί σύσσωμη η αντιπολίτευση, ενώ το ΠΑΣΟΚ δια του προέδρου του προτείνει χωρίς να το έχει πει ακόμη επισήμως το μοίρασμα των 50 εδρών στα κόμματα εκείνα που προεκλογικά θα έχουν εκδηλώσει την βούληση κυβερνητικής συνεργασίας.

Η ΔΗΜΑΡ γενικότερα προτείνει ένα εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής κατά περιφέρεια. 

Για τα ζητήματα αυτά πάντως απαιτούνται αυξημένες πλειοψηφίες 2/3 προκειμένου να εφαρμοστούν στις επόμενες εθνικές εκλογές διαφορετικά η εφαρμογή των όποιων αλλαγών μετατίθεται στις μεθεπόμενες εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Eξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ο Φώτης Κουβέλης

Αναστάτωση στη ΔΗΜΑΡ από τις υπογραφές των 58

Η ΔΗΜΑΡ αντίθετη με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Κουβέλης: “Να ξεκαθαρίσουν στην Τρόικα ότι η χώρα δεν θα δεχτεί νέα μέτρα’

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε