Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Η κοινή εκμετάλλευση της ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου στη συνάντηση Σαμαρά με Αναστασιάδη

Η κοινή εκμετάλλευση της ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου στη συνάντηση Σαμαρά με Αναστασιάδη

Το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα πραγματοποιεί ως πρόεδρος της Κύπρου ο Νίκος Αναστασιάδης, που συναντήθηκε ήδη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Και οι δυο τόνισαν πως ο ελληνισμός θα βγει ενισχυμένος από την κρίση.

Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε το μεσημέρι τον Κύπριο πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση έγιναν και κοινές δηλώσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για «κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της εκμετάλλευσης της ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου και την προώθηση του συγκεκριμένου θέματος στους εταίρους μας, αφού τα ενεργειακά αποθέματα των δύο χωρών είναι και ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης».

«Συζητήσαμε για την ΑΟΖ της Κύπρου. Τον τελευταίο μήνα υπογράφηκαν μεγάλες συμφωνίες με εταιρίες, κάτι που αντικατοπτρίζει τις ευκαιρίες που διανοίγονται. Φυσικά η εκμετάλλευση της ΑΟΖ είναι απαράγραπτο δικαίωμα της Κύπρου», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι το αν θα αξιοποιηθεί η ευκαιρία για προώθηση λύσης, μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, θα εξαρτηθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Σημείωσε δε ότι κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει ότι η Κύπρος είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και υπάρχουν αποφάσεις.

«Ο ελληνισμός δοκιμάζεται σκληρά, αλλά θα βγει ενισχυμένος, με αυξημένο πολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι οι προσπάθειες της Κύπρου για χρηματοδότησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ευοδωθούν.

«Με την Κύπρο έχουμε αδελφική σχέση», είπε και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ο τέταρτος οικονομικός εταίρος της Ελλάδας και ότι μετά την κρίση στην Ελλάδα, η κυπριακή αγορά πρόσφερε ευκαιρίες σε πολλούς Έλληνες».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι είχαν μία παραγωγική και γόνιμη συζήτηση, που δείχνει την αποφασιστικότητα των δύο πλευρών για ακόμη πιο στενή συνεργασία.

«Θέλω να διαβιβάσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας για να διασωθεί η κυπριακή δημοκρατία. Μέσα από τον διάλογο, οι δεσμοί θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τα μέτρα που θα δώσουν ισχύ στο κράτος και θα τονώσουν τη συνεννόηση των δύο χωρών. Ο ελληνισμός περνά κρίση, αλλά περάσαμε και δυσκολότερα και σταθήκαμε όρθιοι. Η καταστροφή του 1974 μετατράπηκε σε οικονομικό θαύμα. Η προοπτική είναι μπροστά μας, η κρίση θα αποτελέσει ευκαιρία για να ξεπεράσουμε τα όποια αρνητικά», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δάνειο 2 δις ευρώ από την Ελλάδα ζητά η Κύπρος

Καυτή ατζέντα στην Αθήνα – Συγκεκριμένα αιτήματα Αναστασιάδη σε Σαμαρά

Στην Αθήνα ο Ν. Αναστασιάδης

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε