Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Η κρίσιμη ομιλία Παπαδήμου στη Βουλή: “Πιθανόν και εντός του 2013 η ανάκαμψη”

Σε μία ημέρα εφιαλτική που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό των Ελλήνων ο κ. Παπαδήμος έδωσε το δικό του στίγμα.

Λίγο πριν την κρισιμότερη ψηφοφορία στην ιστορία της χώρας ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος αναφέρθηκε στα σοβαρά επεισόδια, τα οποία καταδίκασε και δήλωσε ότι δεν θα γίνουν ανεχτές τέτοιες συμπεριφορές, ενώ έκανε έκκληση για ψυχραιμία.

Ο Πρωθυπουργός, αναγνώρισε πως “η επικριτική στάση ορισμένων εταίρων, προβληματίζει, απογοητεύει και προκαλεί αγανάκτηση στον ελληνικό λαό που είναι φιλότιμος και υπερήφανος. Οι Έλληνες εργάζονται σκληρά, δεν αποφεύγουν τις θυσίες, ούτε επαιτούν. Είναι, όμως, γεγονός, ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει και την πρόοδο που έχει συντελεστεί, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, χαμηλή ανταγωνιστικότητα και υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Η ρευστότητα της οικονομίας έχει συρρικνωθεί – και το τραπεζικό σύστημα δεν έχει επαρκείς πόρους για τη χρηματοδότηση της οικονομίας”. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους και την καθυστέρηση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθιστούν αναγκαία κατά τον κο Παπαδήμο, το νέο Μνημόνιο, το PSI και το νέο οικονομικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αυτό δεν θα αποτύχει – σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Πρώτος στόχος του, είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, που αποσκοπεί στην εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος, απαραίτητου για την σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους. “Οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα θα συμβάλουν στον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Οι μεταρρυθμίσεις των ασφαλιστικών ταμείων και η προσαρμογή των συντάξεων, αποσκοπούν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ταμείων με τρόπο που προφυλάσσει κυρίως τους χαμηλο-συνταξιούχους” ανέφερε ο κος Παπαδήμος.

Δεύτερος στόχος του προγράμματος, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Η μείωση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία, “θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε αύξηση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας και επομένως, στην ενίσχυση του μέσου εισοδήματος των εργαζομένων. Δεν συνεπάγεται αυτόματη προσαρμογή των μισθών που καθορίζονται από τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις”. ‘Αλλωστε, “το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς εργασίας πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο το συμφέρον όσων έχουν εργασία, αλλά και του ενός εκατομμυρίου ανέργων, και των εκατοντάδων χιλιάδων που απασχολούνται σε συνθήκες μαύρης εργασίας”, οι οποίοι θα διευκολυνθούν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας από την μείωση του κατώτατου μισθού.

Τρίτος στόχος του προγράμματος, είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης και ευρωστίας των τραπεζών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους και της παρατεταμένης ύφεσης. “Αυτό θα γίνει με τρόπο που προάγει το δημόσιο συμφέρον και σέβεται την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών” διευκρίνισε ο κος Παπαδήμος. Τέλος, ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να σκιαγραφήσει τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης καταψήφισης του προγράμματος:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε