Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

“Η κυβέρνηση εξαπάτησε τους ιδιώτες ομολογιούχους”

Αυτό καταγγέλλει η αντιπολίτευση ενώ ο Φ. Σαχινίδης απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις είπε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να τοποθετηθεί για το θέμα, όσο είναι σε εξέλιξη το PSI.

Όσο διαρκεί το PSI, η κυβέρνηση δεν μπορεί να πει τίποτα για το ζήτημα των ιδιωτών ομολογιούχων, ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε τρεις σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις – της Ντόρας Μπακογιάννη, του Βασίλη Κεγκέρογλου και του Δημήτρη Παπαδημούλη.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας είπε οτι “ο προεκλογικός αγώνας ξεκινά πάρα πολύ άσχημα, τα κόμματα του λαϊκισμού έχουν καταφέρει να τετραγωνίσουν τον κύκλο και η κυβέρνηση έχει δώσει επιχειρήματα σε όσους αντιστρατεύονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό”. Πρόσθεσε πως, παρά τις υποσχέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή περί αποζημίωσης των ιδιωτών ομολογιούχων που εμπιστεύτηκαν το ελληνικό Δημόσιο αγοράζοντας ομόλογα απ’ την πρωτογενή αγορά, “οι δηλώσεις Γιούνκερ, το βράδυ της Δευτέρας, απέδειξαν πως η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, δεν είχε προχωρήσει σε μια τέτοια διαπραγμάτευση ώστε να διασφαλίσει τα φυσικά πρόσωπα και όχι φυσικά τα κερδοσκοπικά funds”.

“Είτε είναι αφελής ο κ. Βενιζέλος, είτε εσκεμμένα κορόιδεψε τη Βουλή, είτε δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα” τόνισε η κ. Μπακογιάννη, προτείνοντας να υπάρξει, πριν τις εκλογές, “ένα σχέδιο αναπτυξιακής μορφής, μια αναπτυξιακή πρόταση αντί για αποζημίωση, ώστε οι άνθρωποι να μην πρέπει να ζήσουν μέχρι το 2045 για να πάρουν το 50% των χρημάτων τους”.

“Όσοι εμπιστεύτηκαν τη χώρα τους και την ελληνική πολιτεία νιώθουν εξαπατημένοι. Είναι συνειδητή εξαπάτηση” είπε ο Δ. Παπαδημούλης και συμπλήρωσε: “είπατε πως θα υπάρξει αντιμετώπιση του θέματος εν ευθέτω χρόνω. Ποιος είναι αυτός ο χρόνος; Οι ρωμαϊκές καλένδες;”

Τη σύσταση ειδικής Επιτροπής της Βουλής, που θα εξετάσει το ζήτημα των κατόχων ομολόγων μέχρι 100.000 ευρώ, πρότεινε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου. Αντιμετωπίζοντας τις αντιρρήσεις του παριστάμενου Δ. Παπαδημούλη, ο κ. Κεγκέρογλου τον κάλεσε να αφήσει τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσουν και μην δεσμεύει το κόμμα του, απορρίπτοντας τη πρόταση.

“Αν σήμερα η Ελλάδα κατάφερε να οργανώσει με επιτυχία την μεγαλύτερη απομείωση χρέους, αυτό το κατάφερε επειδή είχε στήριξη απ’ τους θεσμικούς πιστωτές και θεσμούς. Αλλιώς, δεν θα υπήρχε η συμμετοχή που καταγράφηκε στο PSI ούτε η κατάληξη που γνωρίζουμε” ανέφερε ο Φ. Σαχινίδης. “Γι’ αυτό και κρίνω πως πρέπει να αποφεύγονται τοποθετήσεις που αποσκοπούν στην αποκόμιση πρόσκαιρων εντυπώσεων, όπως επίσης και εκτιμήσεις για το ποιοι μίλησαν στο Eurogroup και ποιοι όχι. Δεν είναι οι κατάλληλες στιγμές. Πρόκειται για λάθος ενέργεια, που γίνεται προεκλογικά, για λόγους εντυπωσιασμού και όχι ουσίας”.

“Η διαδικασία του PSI είναι σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανταλλαγής στις 23 Μαρτίου, δεν μπορεί να πει τίποτα. Όποιες πρωτοβουλίες παίρνουμε, είναι στο όνομα των καταθετών. Δεν υπηρετούμε τους τραπεζίτες, αλλά ένα υγιές τραπεζικό σύστημα” συμπλήρωσε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε

Νέα “θα” για το κούρεμα στα ομόλογα μικροεπενδυτών

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε