Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Η “μάχη” των τάσεων αναζωπυρώνεται στο ΣΥΡΙΖΑ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η “μάχη” των τάσεων όχι μόνο δεν κάλμαρε στο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο όπως ήταν μία από τις βασικές επιδιώξεις για τη μετεξέλιξη του κόμματος, αλλά αντιθέτως αρχίζει να παίρνει πιο σεχταριστικά χαρακτηριστικά.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν τόσο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ανήκουν σε καμία από τις τρεις μεγάλες τάσεις, όσο και πολιτικοί αναλυτές οι οποίοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα στο κυβερνών κόμμα.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν τόσο από την ανάλυση των αποτελεσμάτων του συνεδρίου, τις ψηφοφορίες και τους ψήφους που πήραν διάφορα στελέχη, όσο και από τις εκλογές για το πολιτικό συμβούλιο.

Απόδειξη το πόσο στενά λειτουργούν οι γραμμές των τάσεων αποτελεί η καταψήφιση δύο από τα προτεινόμενα από τον πρωθυπουργό μέλη για το πολιτικό συμβούλιο. Και αποτελεί σημαντική εξέλιξη και ισχυρή ένδειξη για την ισχυροποίηση των τάσεων, το γεγονός ότι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα ήταν προϊόν συζητήσεων και συμφωνιών με τις διάφορες τάσεις και ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τελικά παραβιάστηκε στο όνομα επιλογών με βάση τις τάσεις.

Εν τέλει, όπως λένε, επικράτησαν οι… τασικές επιλογές. Δεύτερο στοιχείο επικράτησης των επιλογών των τάσεων και όχι της κομματικής γραμμής αποτελούν οι ψήφοι που έλαβαν τα διάφορα μέλη του πολιτικού συμβουλίου.

Η εσωκομματική αναζωπύρωση των τάσεων, σύμφωνα με πληροφορίες προβληματίζει τον Αλέξη Τσίπρα και άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία εκτιμούν ότι το κόμμα θα πρέπει να είναι μεν πολυτασικό, αλλά η λειτουργία του να είναι κομματική και αποτέλεσμα γόνιμης σύνθεσης των διαφόρων θέσεων όπως έγινε στο συνέδριο και όχι προϊόν της επικράτησης της μιας τάσης ή συνδιαλλαγής τάσεων με σκοπό τη δημιουργία ευκαιριακών πλειοψηφιών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε