Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Η μάχη του μνημονιακού προϋπολογισμού στη Βουλή

Σε κενά έδρανα διεξάγεται η συζήτηση του πιο κρίσιμου προϋπολογισμού.

Στην ομιλία του ο  Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό τυ 2011 ως προϋπολογισμό συνέχειας και συνέπειας. “Είναι προϋπολογισμός συνέχειας γιατί κάνουμε μια πρωτοφανή δημοσιονομική εξυγίανση και συνέπειας γιατί αν την αφήσουμε την προσπάθεια στη μέση θα ακυρώσουμε προσπάθεια που κάνουν οι πολίτες”. “Ξέρουμε οτι το τέλος μιας εποχής πρέπει να είναι το ξεκίνημα μιας νέας” είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: “απαιτεί να ξεβολέψουμε και να ξεβολευτούμε. Και πάνω από όλα απαιτεί ειλικρίνεια…”

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την οτι χαϊδεύει αυτιά. “Μακάρι – είπε- η προσπάθεια να ολοκληρωνόταν σε ένα χρόνο. Να είχαμε αυτό το μαγικό ραβδί που δεν το βρίσκουμε, δεν υπάρχει”. “Η χώρα πληρώνει σήμερα την ανυποληψία που δημιούργσε η κυβέρνηση της ΝΔ με τα δημοσιονομικά στοιχεία “μαϊμού” που έστελνε στις Βρυξέλλες” είπε ο υπουργός οικονομικών και απηύθυνε κάλεσμα στα κόμματα αντιπολίτευσης για συννενόηση σε θέματα της οικονομίας προκειμένου να βγεί η χώρα απο την κρίση.

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση και στην Αριστερά καλώντας την να εξηγήσει τι σημαίνει η άλλη πολιτική που ζητά.
“Θα χρειαστεί θάρρος σε αυτή τη συζήτηση που είναι μαραθώνια.Θα χρειαστεί ένα μίνιμουμ συμφωνίας” διεμήνυσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Απαντώντας στους “πράσινους” επικριτές που κατηγορούν την κυβέρνηση οτι δεν ακολουθεί σοσιαλιστική πολιτική αναρρωτήθηκε “πόσο σοσιαλιστική είναι η χρεοκοπία της χώρας που πλήττει κυρίως τα ευαίσθητα στρώματα της κοινωνίας“.

“Σίγουρα έχουμε πολλά ακόμη να αποδείξουμε. Είμαστε στη πιο δύσκολη καμπή με πολίτες οργισμένους πολλές φορές απέναντι σε αυτά που βιώνουν. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι οι θυσίες πολιτών δεν θα πάνε χαμένες” είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και συμπλήρωσε “Δεν πουλήσαμε ψυχή μας απέναντι στην κοινωνία. Από αυτή προερχόμαστε και σε αυτή λογοδοτούμε”.

“Το 2011 δεν είναι εύκολο” είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. “Θα συνεχιστεί η δημοσιονομική προσπάθεια που ξεκίνησε το 2010. Το 2012 όμως θα είναι το τέλος της ύφεσης” πρόσθεσε και κάλεσε την ελληνική Βουλή να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2011 που σημειωτέον είναι ο πρώτος προυπολογισμός την μετά μνημόνίου εποχή.

Η ομιλία του υπουργού οικονομικών έγινε παρουσία του  πρωθυπουργού ο οποίος τον χειροκρότησε όμως είναι αξιοσημείωτο οτι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που παρέστησαν στην ολομέλεια για να ακούσουν την ομιλία του υπουργείου οικονομικών δεν ήταν ούτε 30.

Επίθεση στην κυβέρνηση απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ο Μ. Κεφαλογιάννης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας οτι το χρέος είναι παιδί του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε πως διέξοδος στην ανερμάτιστη πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας σε εξαθλίωση, δεν υπάρχει.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στη Βουλή χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως απολύτως εικονικό και ανεπίδεκτο εκτέλεσης, επαναλαμβάνοντας ότι αν είχε υιοθετηθεί η πολιτική που πρότεινε προεκλογικά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, δεν θα είχαμε φθάσει στο Μνημόνιο.
Κατά τον κ. Παυλόπουλο, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η κυβέρνηση, “επιχειρούν με κάθε μέσο και επιστρατεύοντας κάθε ψευδές στοιχείο” να υποστηρίξουν ότι για την κατάσταση της οικονομίας φταίει η ΝΔ, ενώ επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε ως κυβέρνηση το δημόσιο χρέος στο 26% του ΑΕΠ το 1981 και το παρέδωσε το 2004 στο 110%.
 
Επίθεση τόσο στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κατηγορώντας τες για υποκρισία και ψέματα προκειμένου να πείσουν τον ελληνικό λαό για την αναγκαιότητα των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. “Στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ για τη μόνη αλήθεια που κόπτεστε, είναι για τους εταίρους σας και το ΔΝΤ. Όμως, στην εργατική τάξη συνεχίζετε να λέτε ψέματα. Όπως όταν λέγατε ότι δεν θα υπάρξουν νέα αντιλαϊκά μέτρα και την ίδια στιγμή σαρώνετε τα πάντα”, σημείωσε ο κ. Παφίλης.  Υποστήριξε ότι το 60% του δανείου που πήρε η χώρα, η κυβέρνηση το δίνει στις τράπεζες, λέγοντας ψέματα ότι είναι για να καλύψει μισθούς και συντάξεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Α. Ροντούλης είπε πως ένα μεγάλος μέρος του δημοσίου χρέους της χώρας μας συνομολογείται ότι καταναλώθηκε από «χρυσοκάνθαρους». Άσκησε κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ζήτησε να πουν στον ελληνικό λαό ότι «είναι ανίκανοι και πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του λαού». Για την πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Ροντούλης σημείωσε ότι εφαρμόζει το δόγμα της εσωτερικής υποτίμησης (της υποτίμησης της καταναλωτικής ισχύος του Έλληνα κατά 25%), εμφανίζοντάς το ως γιατρικό και θεραπεία, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός τη θεωρούσε «κακή θεραπεία».

Ενοχλημένος με τον υπουργό Οικονομικών και την εισήγησή του, εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, υπενθυμίζοντας πως το καταναλωτικό μοντέλο ανάπτυξης που αφορίζει σήμερα ο υπουργός, η Αριστερά το στηλιτεύει τα τελευταία είκοσι χρόνια, από την εποχή της εισαγωγής του “με το δόγμα Σημίτη-Χριστοδουλάκη”.
Για τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών, με την επιχειρηματολογία ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονταν δια των δανείων, επιχειρεί να επαναφέρει την ίδια συνταγή: “είναι ταυτισμένος απόλυτα με όλες αυτές τις δοξασίες του διεθνούς κεφαλαίου. Το θέμα όμως, είναι πώς θα αντισταθεί η πολιτική – και όχι πώς θα προσαρμοστεί”.   Τέλος, ο κ. Δρίτσας υπενθύμισε την αναφορά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, πως «αν δεν υπήρχε η φοροδιαφυγή δεν θα υπήρχε το χρέος» και κάλεσε την κυβέρνηση να κινηθεί αντίστοιχα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη κατα την ομιλία της χαρακτήρισε λανθασμένη την πολιτική της κυβέρνησης που επιχειρεί όπως είπε να μειώσει ελλείμματα με αύξηση φορολογικών συντελεστών και όχι μείωση δαπανών. Για τη ΝΔ είπε οτι αν η κυβέρνηση έχει λάθος πολιτική, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει οικονομική πολιτική, ούτε σοβαρή εναλλακτική πρόταση. Καταφέρθηκε εναντίον της αριστεράς κάνοντας λόγο για “επαναστατική ρητορεία”. Τάχθηκε υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών λέγοντας πως “αν δεν θέλουμε μνημόνιο μπορούμε να μη λάβουμε την επόμενη δόση. Όμως δεν θα μπορέσουμε με τις δικές μας δυνάμεις”.

Καταχειροκροτήθηκε απο όλους τους βουλευτές στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή ο Μανώλης Σκουλάκης. Η αυλαία έπεσε σήμερα για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ο οποίος απο τη Δευτέρα αναλαμβάνει καθήκοντα Δημάρχου Χανίων.

Ο πρωθυπουργός από το βράδυ του Σαββάτου ζήτησε απο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να “βάλουν πλάτη” και να υπερψηφίσουν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης τον προϋπολογισμό, η ψήφιση του οποίου έχει έτσι κι αλλιώς χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Η ΝΔ, μέσω του αναπληρωτή τομεάρχη οικονομίας Χρ. Σταϊκούρα έχει χαρακτηρίσει μη ρεαλιστικά τα μεγέθη που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011 και εκτιμά οτι θα θα αναθεωρηθούν.

Την αυλαία της συζήτησης θα κλείσει λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ στις 12:00 θα αρχίσει η φανερή ονομαστική ψηφοφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε