Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Η μεγάλη αποτυχία των exit polls

Η μεγάλη αποτυχία των exit polls

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα είναι στην πλειοψηφία τους και αξιόπιστες και αναγνωρισμένες, ενώ καταγράφουν στο ενεργητικό τους πολλές επιτυχίες.

Αδικούνται όμως από τον τρόπο που χειρίζονται τα exit polls.
Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο αυτές οι έρευνες δίνουν μία τιμή και ένα μικρό περιθωριο λάθους πέριξ αυτής όπως ακριβώς κάνουν και με τις δημοσκοπήσεις.

Στην Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια επινοήθηκε τα exit polls αντί αυτού να δίνουν για το κάθε κόμμα αχανη διαστήματα για να αποφύγουν την κατηγορία του λάθους.
Όμως χθες ακόμα και έτσι “έπεσαν πολύ έξω” αφού στις 19.00 έδιναν προβάδισμα της ΝΔ με μισή μονάδα ενω το τελικό αποτέλεσμα προσεγγίζει τις 3 μονάδες.

Το Newsit με τη συνδρομή των αναλυτών του είχε από πολύ νωρίς σαφή εικόνα. Γι αυτό και λίγο πριν την ανακοίνωση των exit polls αναρτήσαμε τίτλο: Κρατήστε την ψυχραιμία σας στις 19.00 – Οριακό αποτελέσματα θα δώσουν τα exit poll

Και στις 19.24 αναλάβαμε την ευθύνη να αναρτήσουμε τη σαφή νίκη της ΝΔ παρά τα αντίθετα που λέγονταν από τους περισσότερους εκείνη τη στιγμή. ΩΡΑ 19.24 : ΕΚΤΙΜΗΣΗ NEWSIT – Nικήτρια η ΝΔ με διαφορά περίπου 1,5% – Ισοπαλία με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τα exit polls

Η χθεσινή εξέλιξη από την παρουσίαση των exit polls μέχρι και την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων έδειξε ένα και μόνο πράγμα: ότι κάτι πρέπει ν’ αλλάξει, ακριβώς επειδή οι δημοσκοπήσεις αλλά και τα exit polls είναι σπουδαία εργαλεία διεθνώς αναγνωρισμένα και ευρέως χρησιμοποιούμενα και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα “καίει” .
Αν δεν μπορεί, ας αφήσει άλλους να κάνουν την έρευνα…..

Η δημοσκόπηση της ALCO

Άλλωστε η δημοσκόπηση της Alco -μόνιμης και υψηλότατης αξιοπιστίας συνεργάτιδας μας- που δημοσίευσε το newsit δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές όπως είχε γίνει και κατά τη διαδικασία του Μαίου ήταν πολύ πιο ακριβής από τα exit polls!

ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ALCO ΓΙΑ ΤΟ NEWSIT: Ανοικτό το αποτέλεσμα! 2,3% μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Επτακομματική Βουλή!

Τέλος πρέπει να σημειώσουμε ότι αντί για την πρόθεση ψήφου υπάρχουν και κάποιες εταιρίες που δίνουν “εκλογική επιρροή” των κομμάτων. Αυτές απέτυχαν πλήρως αφού εμφάνιζαν το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο με διαφορά σε σχέση με τη ΝΔ …..
Μάλλον πρέπει να επανεξετάσουν τη μεθοδολογία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ NEWSIT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και τώρα οι τρεις τους – Κυρίαρχος ο Σαμαράς αλλά ρυθμιστές Βενιζέλος, Κουβέλης – Κυβέρνηση εντός των επόμενων ωρών; – Ακούγονται ήδη ονόματα υπουργών

K. Σημίτης: Υποχρεωμένοι να συνεργαστούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Στο 99,84% της Επικράτειας νίκη της Ν.Δ. με διαφορά 2,7%

Γνωρίστε τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής-Ποιοι χάνουν την έδρα…

DJ: ως την Τετάρτη κυβέρνηση με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Πρώτο κόμμα… η αποχή – Οι νικητές και οι χαμένοι

Οι βουλευτές Επικρατείας που εκλέγονται – Μένει εκτός η Φώφη Γεννηματά

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε