Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Η μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε – Η νέα αποτυχία των “πατέρων του έθνους”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το μέγεθος της παθογένειας του ελληνικού πολιτικού συστήματος αποκαλύφθηκε σε άλλη μία συζήτηση στη Βουλή. Οι πατέρες του έθνους παρά τα χρόνια της σκληρής κρίσης, παρά τα mea culpa και τις αυτοκριτικές, παρά τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις για αλλαγές, ενδεχομένως και ανατροπές στο πολιτικό σύστημα, στην προσέγγιση της πολιτικής, στη νοοτροπία, στις αντιλήψεις και προπαντός στις συμπεριφορές, έδειξαν πως αδυνατούν να κάνουν την υπέρβαση.

Αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, όπου αντί αναλύσεων, προτάσεων συνεκτικών, επιχειρημάτων και συνολικών πολιτικών που θα αλλάζουν την πολιτική πορεία του τόπου, που θα εξυγιαίνουν το πολιτικό σύστημα, που θα αναδιοργανώνουν τη θεσμική συγκρότηση του κράτους και του πολιτικού συστήματος, αφού όλων των προηγουμένων εκ του εκλογικού συστήματος άρξασθε, δεν είδαμε παρά μία φτηνή και ρηχή παράσταση βγαλμένη από το παρελθόν της κοινοβουλευτικής ιστορίας.

Δεν ακούσαμε για παράδειγμα, ούτε κουβέντα για το πελατειακό σύστημα, που έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία και συνεχίσει να ταλαιπωρεί τη χώρα και προπαντός τους πολίτες χωρίς ..βύσμα. Αντί όλων των προαναφερόμενων ακούσαμε φτηνά ευφυολογήματα, πομφόλυγες, ανούσιες αντιπαραθέσεις, σκληρές επιθέσεις  και αντεπιθέσεις σε προσωπικό ή σε κομματικό επίπεδο, αλλά ουσία μηδέν.

Παρά την ιστορικότητα της στιγμής, παρά την ιστορική ευκαιρία η χώρα να ανοίξει νέους δρόμους και να αποστεί εκείνου που μας οδήγησε στην κρίση και στα σημερινά χάλια, που έκτισε το κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής, που είχε το κράτος φέουδο και τη βουλευτική περιφέρεια βιλαέτι, οι πολιτικοί μας ηγέτες, οι πατέρες του έθνους αγνόησαν την ιστορία και προτίμησαν το εφήμερο, το σύνθημα, την ανούσια αντιπαράθεση, τα φτηνά συνθήματα.

Κρίμα, γιατί χάθηκε μία ευκαιρία. Κρίμα γιατί καθιερώθηκε μεν η απλή αναλογική, αλλά η τομή, η μεγάλη μεταρρύθμιση στο πολιτικό σύστημα έμεινε μετέωρη. Ισως γιατί κανένας δεν την ήθελε πραγματικά, ίσως γιατί το σημερινό πολιτικό προσωπικό είναι κατώτερο των περιστάσεων και των ιστορικών στιγμών, ίσως μάλιστα να είναι κατώτερο και του πολιτικού προσωπικού των προηγούμενων χρόνων.

Και ένα χαμηλού επιπέδου πολιτικό προσωπικό, αδυνατεί να σηκώσει στις πλάτες του την ιστορικότητα των στιγμών, αδυνατεί να αντιληφθεί πως το μέλλον του δεν εξαρτάται από τη συνέχεια του αμαρτωλού παρελθόντος, αλλά από τη χάραξη νέων δρόμων, που θα καθιστά τη δημοκρατία και τη λειτουργία της ουσία και όχι γράμμα κενού περιεχομένου.

Και μπορεί μεν η υιοθέτηση της απλής αναλογικής να αποτελεί θετική εξέλιξη, είναι όμως ατελής, αφού δεν συνοδεύτηκε από συνολικές παρεμβάσεις που θα γκρεμίζει το παλιό και προπαντός θα θέτει τέλος στο πελατειακό σύστημα.

Δυστυχώς κύριοι πολιτικοί αποτύχατε να γράψετε ιστορία, αποτύχατε να χαράξετε για τον τόπο μία καινούρια πορεία. Μη χάσετε, όμως και την ευκαιρία της συνταγματικής μεταρρύθμισης. Αν και πολύ φοβάμαι ότι οι οιωνοί από τη συζήτηση για την απλή αναλογική δεν προοιωνίζονται κάτι θετικό. Κρίμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε