Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Η πρόταση του Ποταμιού για τις τηλεοπτικές άδειες – Οι 5 άξονες

Η πρόταση του Ποταμιού για τις τηλεοπτικές άδειες – Οι 5 άξονες

Την πρόταση του Ποταμιού για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών παρουσίασε, στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Η λύση πρέπει να είναι πολιτική και όχι δικαστική…» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση προκειμένου να του παρουσιάσει την πρόταση του κόμματός του.

Η πρόταση όπως αναφέρει το Ποτάμι προβλέπει την ύπαρξη περισσότερων καναλιών, εργαζομένων, χρημάτων στα δημόσια ταμεία, διαφάνειας ως προς την προέλευση των χρημάτων που επενδύονται στην τηλεόραση, αλλά και επιλογών (στην ενημέρωση και τον πολιτισμό)

Οι πέντε βασικοί άξονες:

1. Συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Η θητεία του είναι απολύτως ορισμένη χωρίς παρατάσεις.

2. Ανοιχτή διαδικασία αδειοδότησης έως 10 τηλεοπτικών σταθμών.

Οι άδειες έχουν δεκαετή ισχύ και δίνονται μετά από διαγωνισμό που διενεργείται από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης με όρους και προϋποθέσεις που θέτει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Οι αιτούντες άδεια θα πρέπει να πληρούν εκτός από τις οικονομικές προϋποθέσεις και συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η στελέχωση του σταθμού, ο αριθμός των εργαζομένων, οι άξονες του προγράμματος του και η παραγωγή – και το κόστος παραγωγής – ελληνικού προγράμματος, είναι ανάμεσα στα κριτήρια που εξετάζει το ΕΣΡ.

3. Νομικά ή φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με το Δημόσιο (προμηθευτές του δημοσίου και εργολάβοι δημοσίων έργων) δεν μπορεί να μετέχουν στη μετοχική σύνθεση εταιρειών που κατέχουν τηλεοπτικούς σταθμούς.

4. Κάθε αδειοδοτούμενος καταβάλλει εφάπαξ 10 εκατομμύρια ευρώ ενώ παράλληλα θεσπίζεται ετήσιο τέλος χρήσης συχνότητας και το οποίο θα αντιστοιχεί σε 2% των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων του σταθμού.

5. Κάθε έτος διενεργείται έλεγχος των βασικών οικονομικών και ποιοτικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Οι σταθμοί είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά τους και τη συμμόρφωσή τους στο νόμο. Η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, η εξυπηρέτηση τυχόν τραπεζικού δανεισμού, οι δεσμεύσεις για την παραγωγή ελληνικού προγράμματος καθώς και η συνεπής καταβολή μισθών στους εργαζόμενους, είναι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζονται κάθε χρόνο. Μη συμμόρφωση με αυτές τις υποχρεώσεις επιφέρουν άμεση ανάκληση της άδειας μετά από απόφαση του ΕΣΡ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης σε δηλώσεις του ανάφερε ότι  «Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο και η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική και όχι δικαστική. Θα πρέπει δηλαδή, η κυβέρνηση να καταλάβει ότι έχει κάνει ένα λάθος, να σεβαστεί την ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση, για περισσότερο ελληνικό πρόγραμμα και να ξανασυζητήσει στο κοινοβούλιο μια νέα νομοθετική ρύθμιση. Ο κ. Βούτσης υπερασπίστηκε τις ρυθμίσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και από και πέρα είναι ανοιχτός να συζητήσουμε, τις επόμενες μέρες, τις προτάσεις για τη σύνθεση του ΕΣΡ και πιθανές νέες αποφάσεις»

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε