Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά-Τρισέ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι δυο άνδρες συζήτησαν τρόπους για να θωρακιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να αυξηθεί η ρευστότητα που φτάνει στην πραγματική οικονομία.

Η επιμήκυνση του ελληνικού δανείου, το μνημόνιο και το ευρωομόλογο ήταν μερικά από τα θέματα που συζήτησαν ο πρόεδρος της ΝΔ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κατά τη συνάντησή τους στη Φρανκφούρτη.

Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ζαν Κλοντ Τρισέ διήρκεσε περίπου μια ώρα και έγινε σε καλό κλίμα. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας
έθεσε όλα τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στο συνολικό πακέτο που συζητείται αυτή τη στιγμή για την κρίση χρέους στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, τόνισε το ζήτημα της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. και της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού, ενώ στο τραπέζι «έπεσαν» και οι τελευταίες πληροφορίες που ακούγονται για άλλες μορφές διευκόλυνσης χωρών – μελών της Ευρωζώνης, με αντίστοιχα, με την Ελλάδα, προβλήματα.

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε στον κ. Τρισέ πως όλα αυτά θα αποτελούσαν μία ανακούφιση για την Ελληνική οικονομία, αλλά η μόνιμη λύση θα προέλθει από την έκδοση ευρωομολόγου και, κυρίως, από μέτρα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσης της αξιοπιστίας της.

Παράλληλα, εξήγησε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πως στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος ύφεσης, ο οποίος περιορίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων προσαρμογής, όπως και ο φαύλος κύκλος υπερχρέωσης που δημιουργεί επίμονα ελλείμματα, όσο αυξάνεται το χρέος.

«Αυτά είναι τα αδιέξοδα του Μνημονίου, που πρέπει να “σπάσουν” με ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε την πρότασή του για ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής η οποία προβλέπει άμεσα μέτρα ανάκαμψης, έτσι ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, αλλά και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς και ιδιωτικοποιήσεων, που θα οδηγήσει στον τερματισμό του φαύλου κύκλου της υπερχρέωσης.

Κατά στη συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα της ρευστότητας που αφορά ιδιαίτερα την ΕΚΤ, με τον Αντώνη Σαμαρά να επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία περνά μια ιδιαίτερη περίοδο ασφυξίας, λόγω της περιορισμένης ρευστότητας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε