Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Η τρόικα θ’ αργήσει λίγες μέρες-Θα έρθει όμως με σκληρούς όρους!

Η τρόικα θ’ αργήσει λίγες μέρες-Θα έρθει όμως με σκληρούς όρους!

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να είναι … κλινήρης, μπορεί η άφιξη της τρόικας να αργεί μια βδομάδα, όμως φαίνεται πως οι όροι παραμένουν όροι και μάλιστα αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο σκληροί σε ορισμένα επίπεδα λόγω καθυστερήσεων.

Οι κύριοι Μορς, Τόμσεν και Μαζούχ καταφθάνουν ουσιαστικά έχοντας στην ατζέντα τους τα νέα προαπαιτούμενα της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει με την Ελλάδα, ανεξάρτητα από την όποια αλλαγή θα γίνει στο μνημόνιο.

Πρώτα απ’ όλα μπαίνει το χρονοδιάγραμμα των στόχων και η απαίτηση για άμεση ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που είναι βασικό στοιχείο του προγράμματος.

Παράλληλα θα επιμείνουν στο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου, όπου θα απαιτηθούν ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάσταση του όρου για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους στο δημόσιο και τις περαιτέρω μειώσεις στη μισθολογική δαπάνη.

Βασικό θέμα για την τρόικα είναι και το το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο επίσης έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Παράλληλα είναι δεδομένο, έχει μάλιστα γίνει αποδεκτό ήδη από την Ελλάδα, ότι θα είναι ιδιαίτερα πιεστικοί στη αποδοχή από τη νέα κυβέρνηση μιας στενότερης εποπτείας της υλοποίησης του προγράμματος της Ελλάδας με την τοποθέτηση, στην Ελλάδα, μιας μόνιμης πολυμελούς αντιπροσωπείας, η οποία θα εποπτεύσει σε πραγματικό χρόνο την υλοποίηση των αλλαγών του προγράμματος.

Παράλληλα, και από την πλευρά του ΔΝΤ είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αντίστοιχη κίνηση στενότερης εποπτείας από το μόνιμο κλιμάκιο της Αθήνας.

Μετά τη θέση της Ελλάδας στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης για τη συνέχιση της ροής του χρήματος βάσει της δανειακής σύμβασης όχι μόνο προς την κάλυψη των δανειακών αλλαγών αλλά και στην κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος, φαίνεται πως η τρόικα θα απαιτήσει να πάρει μαζί της και ένα αιτιολογημένο χρηματοδοτικό πλάνο για την Ελλάδα, προκειμένου να αναδιατάξει τη ροή, αλλά και το ύψος των δόσεων. Οι όποιες διευκολύνσεις θα εξαρτηθούν και από τα νέα μέτρα που θα συμφωνηθούν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας.

Διαβάστε επίσης:
Δεν θα πάει στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς – “Ακινησία στο σπίτι του για μία εβδομάδα” λέει ο θεράπων ιατρός

Στον αέρα το οικονομικό επιτελείο – Άγνωστο αν θα παραμείνει “Τσάρος” ο Β. Ράπανος

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε