Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

“Η χάραξη της ελληνικής ΑΟΖ, αποτελεί αναγκαιότητα, αποτελεί εθνική επιταγή”

Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Μέγαρο Μουσικής έγινε χθες 7 Μαρτίου η παρουσίαση του βιβλίου «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη: Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση» (εκδόσεις Καστανιώτη), που επιμελείται ο Βασίλης Κικίλιας.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Mακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε:

«Η χάραξη της ελληνικής ΑΟΖ, αποτελεί αναγκαιότητα, αποτελεί εθνική επιταγή. Το δρόμο τον έχει ήδη δείξει η Κύπρος. Η Ελλάδα με μια μόνο κίνηση μπορεί να προχωρήσει στην διασφάλιση της εθνικής της κυριαρχίας και στην παραγωγή πλούτου. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός, που από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, έθεσε την χάραξη της ΑΟΖ, μέσα στις άμεσες πολιτικές προτεραιότητες της δικής του διακυβέρνησης. Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος»

Ο Σόλωνας Κασσίνης, Διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου, τόνισε:
«Προχωρήσαμε στην οριοθέτηση και χάραξη της ΑΟΖ, παρά τις απειλές της Τουρκίας. Είχαμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, είχαμε και την πολιτική βούληση. Ο Ελληνικός λαός έχει αποδείξει πως έχει και το θάρρος και την τόλμη να πράξει το ίδιο.» Στο τέλος αναφώνησε «Ζήτω ο Ελληνισμός» ξεσηκώνοντας το πλήθος σε φωνές και χειροκροτήματα.

Ο Στρατηγικός Σύμβουλος Νίκος Λυγερός υπογράμμισε:
« Αν η Ελλάδα χαράξει ΑΟΖ, τότε το χρέος της θα μειωθεί στο ελάχιστο. Η ΑΟΖ θέλουμε δεν θέλουμε, δίνει τεράστια σημασία στη θάλασσα. Η Ελλάδα θέλουμε δεν θέλουμε, έχει τεράστια ΑΟΖ. Αυτά τα δύο δεδομένα προκαθορίζουν γεγονότα και παράγουν ένα μέλλον. Το θέμα εκ φύσης είναι εθνικό και άρα υπερκομματικό.

Ο καθηγητής Θόδωρος Καρυώτης σημείωσε με έμφαση:
«Είμαι πεπεισμένος πως το 2012 θα είναι χρονιά της ΑΟΖ. Είμαι αντίθετος στην συνεκμετάλλευση με την Τουρκία, γιατί θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. Η Ελλάδα με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που έχει υπογράψει το 1982 έχει δικαίωμα και υποχρέωση να προχωρήσει, άμεσα στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.»

Το βιβλίο προλόγισε ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Η ΑΟΖ παρέχει σημαντικά οφέλη και είναι αυτονόητο ότι η χώρα μας θα αξιοποιήσει αυτά τα οφέλη, κατά προτεραιότητα, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της. Η Ελλάδα προχωράει με ταχείς ρυθμούς σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έρευνα και αποτύπωση του φυσικού της πλούτου»

Από τη πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε πως:
«Η ΑΟΖ, είναι ένα εθνικό, υπερκομματικό θέμα, που χρήζει διακομμματικής συναίνεσης και συνεννόησης. Η εκμετάλλευση του ορυκτού και υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας πρέπει να προχωρήσει, σύμφωνα με το συμφέρον της Ελλάδας.»

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε