Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Η χιονοστιβάδα της Siemens απειλή για τη δημοκρατία – Να ριχτεί άπλετο φως

Η χιονοστιβάδα της Siemens απειλή για τη δημοκρατία – Να ριχτεί άπλετο φως

Στη χώρα της “φαιδράς πορτοκαλέας” δεν λέμε να σοβαρευτούμε. Το αποδεικνύει η αναβολή της δίκης για το σκάνδαλο της Siemens, αναβολή που στα μάτια των πολιτών τείνει να δικαιώσει τον Παύλο Πολλάκη, που πριν από μέρες είχε εκτοξεύσει σφοδρή επίθεση σε τμήμα δικαστών. Επίθεση που ναι μεν έγινε με ακραίες εκφράσεις, αλλά η δικαστική εξέλιξη του σκανδάλου της Siemens, μπορεί να αποδείξει ότι στην ουσία είχε δίκιο.

Γι αυτό και η Δικαιοσύνη, ως ανεξάρτητος και κορυφαίος θεσμός για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας (με κεφαλαίο και πεζό δ), οφείλει να διερευνήσει την υπόθεση άμεσα και χωρίς καθυστέρηση, να αναζητήσει τους υπεύθυνους, όποιοι κι΄ αν είναι αυτοί, όσο ψηλά κι΄ αν βρίσκονται και να αποκαταστήσει το κύρος της.

Το μόνο που δεν χρειάζεται αυτή η καθημαγμένη χώρα, είναι να αποδειχθεί πως λειτουργοί της Θέμιδας, συμμετείχαν στην προσπάθεια παραγραφής του σκανδάλου Siemens, του μεγαλύτερου οικονομικοπολιτικού σκανδάλου της τελευταίας εικοσαετίας.

Η απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δικαιοσύνη είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη για μία κοινωνία σε κρίση, μία κοινωνία της οποία τα μέλη αμφισβητούν σφόδρα τους θεσμούς και στις καθημερινές τους συνομιλίες τους καταλογίζουν τα μύρια όσα για τη λειτουργία της πολιτείας και του πολιτεύματος.

Δεν αντέχει η κοινωνία τις γκρίζες και σκοτεινές ζώνες για έναν επιπρόσθετο λόγο. Βρίσκονται σε εξέλιξη δικαστικής διερεύνησης και απόδοσης ευθυνών πολλές μεγάλες υποθέσεις (όπως για παράδειγμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με την παραπομπή στελεχών της, για να μην αναφερθούμε στις λίστες των φοροφυγάδων και στα δάνεια τραπεζών σε ΜΜΕ και κόμματα), που χαρακτηρίζονται ως σκανδαλώδεις και οι οποίες αναζητούν υπεύθυνους για τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε μία περίοδο δοκιμασίας του ελληνικού λαού.

Και κάθε αθωωτική απόφαση δεν θα αποτελεί στα μάτια των πολιτών απόδοση δικαιοσύνης, αλλά άλλη μία ακόμα συγκάλυψη, άλλη μία κηλίδα, εξέλιξη που υπό το μεγεθυντικό φακό της κρίσης, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη ακόμα και για την ίδια τη δημοκρατία.

Η Δικαιοσύνη οφείλει να βάλει τάξη στα τα οίκου της και οι άλλες εξουσίες έχουν υποχρέωση να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης. Να ριχτεί άπλετο φως, όποιο κι αν είναι το τίμημα, όποιοι κι αν είναι οι υπεύθυνοι και μακάρι να μην αποδειχθεί ότι ανήκουν στο χώρο της Δικαιοσύνης. Και προπαντός τάχιστα να γίνει η δίκη για το σκάνδαλο της Siemens, ώστε να αποτραπεί η παραγραφή που θα αποτελέσει την ταφόπλακα για το κύρος όχι μόνο της Δικαιοσύνης, αλλά όλων των θεσμών της Δημοκρατίας.

Δυστυχώς, όμως, τα μέχρι τώρα γεγονότα, αποκαλύπτουν πως κάτι δεν έγινε με τη δέουσα προσοχή. Σκοπίμως ή όχι μένει να αποκαλυφθεί. Τώρα, όχι αύριο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε