Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Η χώρα μπορεί να σωθεί εάν κάνουμε όσα υπογράψαμε

Η χώρα μπορεί να σωθεί εάν κάνουμε όσα υπογράψαμε

– Λ. Παπαδήμος: “Διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ” – Μοναδική επιλογή η παραμονή στο ευρώ
– “Θα δούμε πώς θα γίνει” είπε ο κ. Παπαδήμος στους δημοσιογράφους για τις υπογραφές που ζητούν οι Βρυξέλλες
– Έκανε έκκληση στους δημοσίους υπαλλήλους να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό
– Αποκάλυψε ότι θα χρειαστούν νέες θυσίες, αλλά θα είναι δίκαια μοιρασμένες
– Πρώτη προτεραιότητα του Λ. Παπαδήμου η εκταμίευση της 6ης δόσης και η ανταλλαγή ομολόγων

Αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει θετική προοπτική της χώρας “αν ενωμένοι όλοι οι Έλληνες και με συνείδηση των δυσκολιών δουλέψουν με αποφασιστικότητα”, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του ενώπιον όλων των αρχηγών των κομμάτων, των υπουργών και των βουλευτών.

Ο κ. Παπαδήμος σε μία ομιλία που δεν θυμίζει τους μέχρι τώρα πολιτικούς ταγούς της χώρας, μίλησε με ένα τελείως διαφορετικό ύφος, απόλυτα ήρεμος,αλλά αποφασιστικός, χωρίς κορώνες και περιέγραψε ξεκάθαρα και αληθινά το πρόβλημα της χώρας.

“Η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι και οι επιλογές μας για την πολιτική που θα ακολουθηθεί θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού”, ανέφερε. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το κύριο έργο αυτής της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με αυτές. Ο κ. Παπαδήμος τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσει η νέα κυβέρνηση αμέσως και με ταχείς ρυθμούς, καθώς, όπως είπε, “το έργο που έχει να κάνει είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τη θητείας της”.

Ως άμεσες προτεραιότητες ο πρωθυπουργός έθεσε την εκταμίευση της έκτης δόσης το αργότερο μέχρι 15 Δεκεμβρίου, την ολοκλήρωση των συζητήσεων με την τρόικα και τους εταίρους για την κατάρτιση της νέας σύμβασης, καθώς και την υπογραφή της έως το τέλος του έτους, όπως και την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Πέρα όμως από την περιγραφή του προβλήματος, ο κ. Παπαδήμος τους έθεσε όλους ενώπιον των ευθυνών τους, λέγοντας ότι η χώρα έφθασε στο χείλος της εξόδου από το ευρώ, αφήνοντας εμμέσως έτσι αιχμές για την πολιτική του κ. Παπανδρέου. Μήνυμα έστειλε και στον κ. Σαμαρά να τον αφήσει να κάνει τη δουλειά του, ενώ έκκληση έκανε και προς τους δημοσίους υπαλλήλους να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.ω

Έμφαση έδωσε στις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουν, όπως το νέο μισθολόγιο, η εργασιακή εφεδρεία, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα αναπροσαρμογής του ΕΣΠΑ στις νέες συνθήκες, με βάση και τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε την απόφαση των τριών πολιτικών αρχηγών που υποστηρίζουν την κυβέρνηση και μετέχουν στη σύνθεση της ως ένα σημαντικό βήμα συναίνεσης και συνεννόησης για τη σωτηρία της χώρας.

“Η συμφωνία των τριών κομμάτων με σαφή σκοπό και συγκεκριμένη εντολή, έχει μεγάλη σημασία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας”, σημείωσε ο κ. Παπαδήμος, ενώ σε άλλο σημείο επεσήμανε ότι “οι σημαντικές θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες”.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εξερχόμενος της αιθούσης της Ολομέλειας της Βουλής, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, κατά την οποία τού επισημάνθηκε ότι στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ανέφερε τη λέξη “δέσμευση” (σ.σ.: έναντι των εταίρων) και όχι “υπογραφή” από τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και των πολιτικών που την συνοδεύουν, απάντησε: “Να δούμε πως θα γίνει”.

Ο λόγος του κ. Παπαδήμου ήταν λιτός και σαφής, λέγοντας πως αυτός έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα σε όλον τον πολιτικό κόσμο να τον αφήσουν ήσυχο, χωρίς μικροκομματικά τερτίπια, χωρίς διαρροές και χωρίς παίχνίδια να κάνει τη δουλειά του.

“Η χώρα μπορεί να σωθεί, από εμάς εξαρτάται” τόνισε ο κ Παπαδήμος, χειροκροτούμενος από τις πτέρυγες των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ επεσήμανε πολλές φορές ότι “η παραμονή στο ευρώ είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα”.

Η συνέχεια των δηλώσεων θα δοθεί την Τρίτη με δύο συνεδριάσεις καθώς και την Τετάρτη το πρωί, όταν και αναμένεται να τοποθετηθούν οι αρχηγοί των κομμάτων.

Το μεσημέρι προς απόγευμα της Τετάρτης με τη λήξη της συζήτησης θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία που θα δείξει αν η νέα κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα και τον κανονισμό της Βουλής η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης διεξάγεται τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας ωστόσο επήλθε μια αλλαγή έτσι ώστε να μη συμπέσει η διαδικασία με τυχόν επεισόδια εν όψει της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.

Τη νέα κυβέρνηση θα στηρίξουν με την ψήφο τους εκτός από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα την καταψηφίσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Υπουργικό” κάνει ο Γιώργος πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις Παπαδήμου!

”Χοντραίνει” το παιχνίδι – Οι Βρυξέλλες ξαναζητούν υπογραφή Σαμαρά

Παπαδήμος – Βενιζέλος καταστρώνουν το πλάνο της επόμενης πενταετίας – Λιτότητα έως το 2015 και σκληρά μέτρα για όλους τους έλληνες

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε