Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Η υποχώρηση της Μέρκελ

Η υποχώρηση της Μέρκελ

Η γερμανίδα Καγκελάριος, έστω και με βαριά καρδιά, είναι έτοιμη να συμφωνήσει στην αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η Αγγελα Μέρκελ είναι έτοιμη να υποχωρήσει μπροστά στις εκκλήσεις των εταίρων της για την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας , σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, το οποίο επικαλείται πληροφορίες κυβερνητικών πηγών.

Το Βερολίνο συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη ενίσχυσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αλλά η Καγκελάριος είναι έτοιμη να συμπλεύσει με την άποψη του “υπόλοιπου κόσμου”.

“Δεν μπορούμε επ΄αόριστον να αντιστεκόμαστε στην πίεση” των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ζητούν με επιμονή την τοποθέτηση περισσότερων χρημάτων στο τραπέζι”, δήλωσε γερμανική κυβερνητική πηγή.

Αφού προηγήθηκε ένα κατηγορηματικό “όχι” , η επίσημη θέση του Βερολίνου για το θέμα αμβλύνθηκε κάπως τις τελευταίες ημέρες. Η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι για να πάρει θέση για το θέμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους .

Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα συζητήσουν και πάλι το θέμα, αλλά στα τέλη του Μαρτίου, και όχι όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, αύριο, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο, η γερμανική πλευρά δεν αναμένει ότι θα υπάρξει αναγκαστικά τελική απόφαση στα τέλη του Μαρτίου, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Προς το παρόν, προβλέπεται ότι η Γερμανία θα συμβάλει με 22 δισεκατομμύρια ευρώ στο κεφάλαιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και με εγγυήσεις ύψους μέχρι και 211 δισκεατομμυρίων ευρώ.

Στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας (Χριστιανοδημοκράτες-Ελεύθεροι Δημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές) μία αύξηση της συμβολής του Βερολίνου αντιμετωπίζεται αρνητικά, κυρίως από την Χριστιανοκοινωνική Ενωση της Βαυαρίας.

Ωστόσο, οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν ενέκριναν τη Δευτέρα τροπολογία για την απαγόρευση της αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Διαβάστε επίσης : Ποιος πρωθυπουργός είπε: “το μέγεθος μετράει”;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε