Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Ικανοποίηση ΟΟΣΑ για τη συμφωνία στο Eurogroup

Ικανοποίηση ΟΟΣΑ για τη συμφωνία στο Eurogroup

“Ανακοινώθηκαν σημαντικά μέτρα για τη μείωση του βάρους του χρέους της Ελλάδας” δήλωσε ο γεν. γραμματέας Γκουρία στη διάρκεια της παρουσίασης στον Τύπο της εξαμηνιαίας έκθεσης του ΟΟΣΑ για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν στη διάρκεια της νύχτας το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τη μείωση του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, βλέποντας σε αυτή «σημαντικά μέτρα» και «καλά νέα».

«Ανακοινώθηκαν σημαντικά μέτρα για τη μείωση του βάρους του χρέους της Ελλάδας, αναφέρομαι κυρίως στην προετοιμασία του εδάφους για την επαναγορά του ιδιωτικού χρέους», δήλωσε ο Γκουρία από το Παρίσι στη διάρκεια της παρουσίασης στον Τύπο της εξαμηνιαίας έκθεσης του ΟΟΣΑ για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν «να αποκατασταθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών» της Ελλάδας, κυρίως αν συνοδεύονται από «μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της ανάπτυξης». 

Μεταξύ των μέτρων που υιοθετήθηκαν στις Βρυξέλλες ο Γκουρία είδε «ενδιαφέροντα στοιχεία», όπως το γεγονός ότι «η μείωση των επιτοκίων προβλέπει την παροχή περισσότερου χρόνου για την αποπληρωμή των τόκων και του αρχικού κεφαλαίου» των δανείων.

Παράλληλα, χαιρέτισε τη συμφωνία για την «απόδοση στην Ελλάδα των κερδών που θα αποκομίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την επαναγορά του ελληνικού χρέους».

«Αυτό δεν προκαλεί απώλειες σε κανέναν (…) κανείς δεν θα χάσει χρήματα, δεν πρόκειται για χρηματοδότηση, αλλά για την απόδοση στους Έλληνες αυτών που τους οφείλονται», εξήγησε ο Γκουρία, ο οποίος χαρακτήρισε ρεαλιστικό τον στόχο της μείωσης του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Διαβάστε
ΟΟΣΑ: Τέλη του 2014 θα δει θετικό ρυθμό ανάπτυξης η Ελλάδα – Μέχρι τότε: η ανεργία θα φτάσει το 27% και η ύφεση θα αρχίσει να μειώνεται από το 2013

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε