Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Κ. Μητσοτάκης: Γενναία ρύθμιση του χρέους με επέκταση περιόδου αποπληρωμής και μείωση επιτοκίων

Κ. Μητσοτάκης: Γενναία ρύθμιση του χρέους  με επέκταση περιόδου αποπληρωμής και μείωση επιτοκίων

Την πεποίθησή του ότι πρέπει να υπάρχει μια «γενναία ρύθμιση του χρέους», την οποία οι Ευρωπαίοι «έχουν υποσχεθεί από το 2012», εξέφρασε, σε συνέντευξή του στο «ΚΡΗΤΗ TV», ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν μπορούμε να πάμε σε ονομαστική διαγραφή του χρέους», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Πρέπει να πάμε σε μια επέκταση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους και μείωση των επιτοκίων. Είναι μια παρέμβαση στο χρέος… Ξέρουμε το πλαίσιο της ρύθμισης του χρέους. Γνωρίζουμε τι μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όταν ο κ. Τσίπρας ζητούσε διαγραφή του χρέους, ήξερε ότι ζητούσε κάτι το οποίο δεν μπορούσε να γίνει. Και υπονόμευε την αξιοπιστία της χώρας. Φυσικά, τα έχει καταπιεί όλα αυτά, τα έχει ξεχάσει. Για να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε ρύθμιση, πρέπει να είμαστε εμείς, πρώτα απ’ όλα, αξιόπιστοι. Μια Κυβέρνηση, η οποία οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού και την Ευρώπη στα όριά της, το πρώτο εξάμηνο του 2015, δεν κερδίζει ακριβώς σε βαθμούς αξιοπιστίας».

Αναφερόμενος στις απαιτήσεις των πιστωτών, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «ενέχουν ένα στοιχείο υπερβολής» λέγοντας: «Δεν θα κουραστώ να το λέω. Είναι κυρίως υπερβολικές στην απαίτηση να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%. Διότι αυτό δημιουργεί το πρόβλημα. Από εκεί προέρχονται οι απαιτήσεις για μέτρα αυτής της τάξης. Τα είπα και στο εξωτερικό. Είπα και στη Γερμανία ότι δεν μπορεί καμία οικονομία να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για πολλά χρόνια και να επιβαρύνεται ένας λαός ήδη ταλαιπωρημένος με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Και θα δώσουμε αγώνα αυτό να το αλλάξουμε. Και πώς θα το αλλάξουμε; Με το να καταθέσουμε στο τραπέζι το δικό μας εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ένα σχέδιο αλλαγών. Δεν υπάρχει καμία κατεύθυνση. Δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει κατεύθυνση για το που πρέπει να πάει η χώρα».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει, για μια ακόμη φορά ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει το πακέτο Τσίπρα. «Ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα. Γιατί δεν το ψηφίζουμε; Διότι είναι το κόστος της ανικανότητας, της ιδεοληψίας και της καθυστέρησης του κ. Τσίπρα. Διότι αν δεν είχαμε καθυστερήσει έτσι όπως καθυστερήσαμε, εάν δεν υπήρχε η αδυναμία της Κυβέρνησης να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, τα μέτρα αυτά δεν θα ήταν απαραίτητα. Άρα, ο κ. Τσίπρας θα τα ψηφίσει μόνος του τα μέτρα αυτά και θα δοκιμαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία πάνω στα μέτρα αυτά. Και αν ο κ. Τσίπρας δεν έχει τους 153 βουλευτές, η χώρα θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές. Είμαι τελείως ξεκάθαρος σε αυτό. Δεν είναι μόνο δική μου απόφαση, είναι και ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Είναι μια απόφαση η οποία δεσμεύει συνολικά όλο το Κόμμα. Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία παρέμβαση ξένου παράγοντα. Και θα ήταν και τουλάχιστον παράδοξο, ξέρετε, το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να δέχεται τέτοιες πιέσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την Κρήτη, τόνισε ότι «είναι ο τόπος μου. Έρχομαι στο σπίτι μου. Επιστρέφω στις ρίζες μου. Και έρχομαι συχνά στην Κρήτη χωρίς κάποιον ιδιαίτερο πολιτικό λόγο. Προφανώς και υπάρχει ένα μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον για την Κρήτη. Η Κρήτη για μένα και για τη Νέα Δημοκρατία, αποτελεί μια πολιτική πρόκληση. Διότι η Κρήτη κατεξοχήν όντας το νησί του μετριοπαθούς κέντρου, πιστεύω ότι πρέπει να βρίσκει ελκυστικό τον πολιτικό λόγο, τον οποίο αρθρώνουμε σήμερα ως Νέα Δημοκρατία».

Χαρακτήρισε το πατρικό του σπίτι στα Χανιά «καταφύγιο ηρεμίας, περισυλλογής». «Είναι ένας τόπος», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ταυτισμένος με πάρα πολλές ωραίες αναμνήσεις. Ένα σπίτι, στο οποίο ερχόμουνα μικρός με τους φίλους μου από το σχολείο. Έχουμε περάσει πολλά καλοκαίρια εδώ. Ήταν πολύ ωραία και πάρα πολύ ανέμελα. Ακόμα και τώρα ξέρετε – παρότι φέτος δεν τα καταφέραμε – η ίδια σχολική παρέα μαζευόμαστε και περνάμε ένα Σαββατοκύριακο εδώ. Ταυτόχρονα, είναι και ένα σπίτι, το οποίο αγαπούν πολύ τα παιδιά μου. Χαίρομαι ιδιαίτερα, διότι βλέπω ότι η αγάπη για την Κρήτη δεν σταματάει σε μένα. Ειδικά ο γιος μου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έχει έναν πάρα πολύ στενό δεσμό με την Κρήτη. Χαίρεται που είναι εδώ, χαίρεται να ανακαλύπτει και να γνωρίζει την Κρήτη, την ιστορία της, τον πολιτισμό της, αλλά και την Κρήτη του σήμερα με την πλούσια ζωή της. Αυτό είναι κάτι το οποίο με χαροποιεί, διότι αυτό ακριβώς είναι οι ρίζες. Η συνέχεια από γενιά σε γενιά με κοινή αναφορά σε έναν τόπο, ο οποίος είναι κάτι πάνω από τον συμβατικό τόπο καταγωγής. Δεν λέμε ότι είμαστε Κρητικοί μόνο για να το πούμε».

Εκμυστηρεύτηκε, επίσης, ότι, το καλοκαίρι του 2015, σε αυτό το σπίτι πήρε την απόφαση να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «σε περίπτωση που ετίθετο ζήτημα ηγεσίας». «Νομίζω», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «ότι είναι σημαντικό όταν πρόκειται κανείς να πάρει κρίσιμες αποφάσεις να είναι σε έναν τόπο που εκπέμπει θετική ενέργεια. Πιστεύω πολύ στην ενέργεια του κάθε τόπου και εδώ έχω την ησυχία, αλλά και την θετική αύρα, να μπορώ να σκέπτομαι απερίσπαστος και τελικά να παίρνω αποφάσεις για αυτό που θεωρώ ότι είναι το σωστό».

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «ζει και αναπνέει για να τον δει πρωθυπουργό», ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αισίως είναι στο 99ο έτος της ζωής του. Του χρόνου θα κλείσει, πρώτα ο Θεός, τα 100. Έχει διατελέσει πρωθυπουργός και ταυτόχρονα έχει 4 παιδιά, 13 εγγόνια και 13 δισέγγονα. Έχει ζήσει μια γεμάτη, παραγωγική και εξαιρετικά έντονη και ενδιαφέρουσα ζωή. Θεωρώ απολύτως φυσιολογικό ότι ζει και αναπνέει για να δει το παιδί του πρωθυπουργό. Είναι κάτι στο οποίο προσβλέπει. Και είναι κάτι, στο οποίο θα προσέβλεπε οποιοσδήποτε γονιός έβλεπε το παιδί του στο κατώφλι μιας μεγάλης διάκρισης, όποια και αν ήταν αυτή».

Ξεχωριστή μνεία έκανε και στη μητέρα του, υπογραμμίζοντας: «Είχα μια ιδιαίτερη σχέση με τη μακαρίτισσα μάνα μου. Νομίζω ότι ως προς το συναισθηματικό μου κόσμο, είμαι μάλλον πιο κοντά στη μητέρα μου απ’ ό,τι είμαι, στον πατέρα μου. Έχω έντονα συναισθήματα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε