Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ξεκινάει εβδομάδα του διαβόλου για την 6η δόση- Ο Παπαδήμος στη Βουλή και στο μικροσκόπιο των ξένων

– Αύριο στις 19.00 οι προγραμματικές δηλώσεις του νέου Πρωθυπουργού στη Βουλή
– Μπαράζ συνομιλιών του Λ.Παπαδήμου με Μέρκελ, Σαρκοζί, Γιούνκερ, Μπαρόζο, Ρομπάι, Ντράγκι και Λαγκάρντ
– Ικανοποίηση Ομπάμα για τη νέα κυβέρνηση
– Επιμένει το Βερολίνο στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Η εβδομάδα αρχίζει με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων απο το νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, που θα γίνουν σήμερα το απόγευμα στη Βουλή. Οι προγραμματικές δηλώσεις βέβαια γίνονται περισσότερο για να τις ακούσουν οι δανειστές μας που αν και χαιρέτισαν την τοποθέτηση Παπαδήμου ως επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας, μας απειλούν ευθέως οτι αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμέυσεις που έχουμε πάρει, δεν πρόκειται να δούμε ευρώ απο την 6η δόση.

Το Σάββατο Μέρκελ και Σαρκοζί πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με τον Λουκά Παπαδήμο στον οποίο κατέστησαν σαφές οτι η έκτη δόση του δανείου θα αποδεσμευτεί μόνο όταν θα έχει γίνει ένα ξεκάθαρο βήμα στην κατεύθυνση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τον Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, η συζήτηση έγινε σε δραματικούς τόνους με τους δύο ευρωπαίους ηγέτες να λένε στον πρωθυπουργό οτι η Ελλάδα απειλεί την ευρωζώνη.

Ο κ. Παπαδήμος εκτός απο τους δύο ευρωπαίους ηγέτες είχε επικοινωνία και με τους: Γιούνκερ, Μπαρόζο, Ντράγκι, Ρομπάι και Λανγκάρντ με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε οτι δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός να πάει στις Βρυξέλλες και να έχει κατ΄ιδίαν επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους.



Νέα παρέμβαση Ομπάμα

Ακόμα και ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε νέα παρέμβαση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη λέγοντας πως “η Ευρώπη έχει ακόμη δουλειά να κάνει για να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ, παρά τις θετικές εξελίξεις στην Ιταλία και την Ελλάδα. Ο Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του που διαπιστώνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έλαβαν σοβαρά υπόψη τους την ανάγκη για την επίλυση της κρίσης του χρέους.

Τα σενάρια για πιθανή έξοδο της Ελλάδας απο την ευρωζώνη

Πάντως οι Γερμανοί προετοιμάζονται για πιθανή έξοδο της Ελλάδας απο την ευρωζώνη, σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση αποφασίσει να μην συνεχίσει με τα προγράμματα λιτότητας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel εξετάζονται τρία σενάρια: το πρώτο και “βασικό” σενάριο, «θέλει» την κατάσταση να μην επιδεινώνεται σημαντικά και αναφέρει μάλιστα οτι η Ευρωζώνη μακροπρόθεσμα θα μπορούσε ίσως να ενισχυθεί χωρίς την Ελλάδα.

Ενα δευτερο χειρότερο σενάριο φέρνει την Ιταλία και την Ισπανία στο στόχαστρο των αγορών, κάτι που θα αναγκάσει τον EFSF να χρηματοδοτήσει τις δύο χώρες.

Το “χείριστο” σενάριο όμως προβλέπει για την Ελλάδα “έναν φαύλο κύκλο ανέχειας που θα διαρκούσε δεκαετίες”. “Το εθνικό χρέος της χώρας θα αυξηθεί παρά το κούρεμα γιατί και πάλι τα χρέη της Ελλάδας θα υπολογίζονται σε ευρώ. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα υποβαθμιστεί άμεσα και οι ελληνικές εταιρείες θα παλεύουν να βρουν πρόσβαση σε χρήματα γιατί οι τράπεζες της χώρας επίσης θα αποκοπούν από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου” σημειώνει χαρακτηριστικά το περιοδικό.

Διαβάστε
Επιστολές Βενιζέλου σε υπουργούς ενόψει τρόικας

“H Γερμανία προετοιμάζεται για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ”

Τελεσίγραφο Μέρκελ – Σαρκοζί: Θα πάρετε την 6η δόση μόνο αν υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις

Νέα παρέμβαση Ομπάμα για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε