Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ξεκίνησε ΗΔΗ η συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας”

– Δεν πρόκειται περί ”προφητείας” κάποιου κινδυνολόγου αλλά για ΔΗΜΟΣΙΑ και ΕΠΩΝΥΜΗ τοποθέτηση συμβούλου του Σόιμπλε
– ”Κούρεμα” εως και 60% του ελληνικού χρέους για να δει η Ελλάδα φως σε ΔΕΚΑ χρόνια
– Διαβάστε τι προβλέπει το γερμανικό εναλλακτικό σχέδιο: Ελεγχόμενη χρεοκοπία ΕΝΤΟΣ ευρωζώνης
– Και η Fitch προβλέπει:”Χρεοκοπία εντός ευρώ για την Ελλάδα”

Το ότι η διαδικασία της ”συντεταγμένης χρεοκοπίας” στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει, τόνισε στην Deutsche Welle, ο καθηγητής Οικονομίας της Οξφόρδης, Κλέμενς Φουστ, ο οποίος ως σύμβουλος του Β. Σόιμπλε ξέρει πότε να μιλήσει αλλά και τι να πει.

 
Σύμφωνα με τον ίδιο μόνο εαν ”κουρευτεί” το 50% εως και το 60% του ελληνικού χρέους, μπορεί η Ελλάδα να ορθοποδήσει όχι άμεσα αλλά μετά από μία δεκαετία.
”Βασίζω την άποψη μου στο γεγονός, ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχει ήδη διαπραγματευτεί την μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως πχ. την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων. Αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας διαδικασίας πτώχευσης, όπως επίσης η μείωση των τόκων και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων” λέει στη συνέντευξη του ο σύμβουλος του Σόιμπλε.

”Πιστεύω ότι η μείωση του χρέους θα γίνει βήμα προς βήμα. Θα είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια.Σε περίπτωση πτώχευσης, θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν. Αυτό θα εξασφαλισθεί μάλλον μόνον μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης, EFSF, όταν αυτό αρχίσει να λειτουργεί, μετά την επικύρωση του σχετικού συμφώνου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης”.

Τι προβλέπει το γερμανικό εναλλακτικό σχέδιο
 

Με τις δηλώσεις αυτές φαίνεται να ”κουμπώνει” το εναλλακτικό γερμανικό σχέδιο που προβλέπει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ελεγχόμενη χρεοκοπία χωρίς έξοδο από το ευρώ για την Ελλάδα, γενναίο ”κούρεμα” του χρέους και νέα αυστηρότατα μέτρα λιτότητας.

 
Όπως διαρρέεται στο γερμανικό σχέδιο προβλέπεται από τη μία χορήγηση βοήθειας στις τράπεζες και στα ταμεία και από την άλλη η Ελλάδα θα αναλάβει μόνη της την υποχρέωση κάλυψης των ελλειμμάτων και υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί.
 
Αξιόπιστες κοινοτικές πηγές προχωρούν και ένα βήμα παρακάτω.Πιστεύουν δηλαδή πως ο πραγματικός λόγος που αιφνιδιαστικά άλλαξε προς το χειρότερο η στάση των δανειστών μας είναι πως το γερμανικό σχέδιο πήρε πλέον σάρκα και οστά, ελληνικά δυστυχώς.

To ίδιο σενάριο ”παίζουν” και οι διεθνείς οίκοι

Στη σημερινή έκθεση της Fitch Ratings αναφέρεται ρητά ”χρεοκοπία εντός ευρωζώνης για την Ελλάδα”.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει ως ”οικονομικά παράλογη” την αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργούσε ”ένα δυσάρεστο προηγούμενο που θα υπονομεύσει θανάσιμα την αξιοπιστία και την δέσμευση άλλων κρατών-μελών”.

 
Διαβάστε επίσης :
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε