Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

“Ξηλώνουν” τη μητέρα της Κωνσταντοπούλου από το ΕΣΡ! – Προέβη σε αναδιατύπωση της διάταξης ο Παππάς

“Ξηλώνουν” τη μητέρα της Κωνσταντοπούλου από το ΕΣΡ! – Προέβη σε αναδιατύπωση της διάταξης ο Παππάς

Αφού εξαφάνισαν από το σάιτ της Βουλής ό,τι θύμιζε Ζωή Κωνσταντοπούλου, η κυβέρνηση “εξαφανίζει” με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ και τη μητέρα της πρώην προέδρου της Βουλής, Λίνα Αλεξίου, από το ΕΣΡ!

Κατά τη σημερινή επεισοδιακή συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές. Μεταξύ αυτών, καταργεί και τις επεκτάσεις θητειών μελών του ΕΣΡ, μια τροπολογία που “φωτογραφίζει” τη Λίνα Αλεξίου, μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Με τη ψήφιση του νομοσχεδίου η Λίνα Αλεξίου θα αποτελέσει παρελθόν από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπως και η πλειονότητα των μελών του σημερινού Δ.Σ.

Οι αλλαγές που πρότεινε ο Νίκος Παππάς:
– Ικανοποίησε τα αιτήματα, που είχε θέσει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος να μπορεί το ΕΣΡ να αναθέτει σε εξειδικευμένες ελεγκτικές εταιρείες τον έλεγχος της ονομαστικοποίησης και του πόθεν έσχες των ενδιαφερομένων στις δημοπρασίες.
– Εξαίρεσε από τις νέες διατάξεις αδειοδότησης τους υφιστάμενους περιφερειακούς και τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.
– Για την αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών , πρόσθεσε στα κριτήρια, να λαμβάνονται υπόψη ο πληθυσμός, το ΑΕΠ και η μορφολογία του εδάφους.
– Επιτρέπει στους περιφερειακούς σταθμούς να μπορούν να συνδέονται μέχρι και με δύο παραγωγούς προγράμματος.
– το ΕΣΡ να μπορεί να ματαιώνει την διεξαγωγή δημοπρασίας εάν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ικανοποιητικό αριθμό ενδιαφέρον.
– Επίσης, για τη νόμιμη συγκρότηση σύνθεσης του ΕΣΡ καταργεί και τις επεκτάσεις θητειών.

Αναδιατύπωση της διάταξης μετά της αντιδράσεις

Σε αναδιατύπωση της διάταξης του άρθρου 55, παράγραφος 10 που αφορά το ΕΣΡ προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς, αποσαφηνίζοντας ότι θα αντικατασταθούν μόνο τα μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει, ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι αν δεν υπάρχει απαρτία η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα μπορεί να λειτουργεί.

Είχαν προηγηθεί έντονες διαφωνίες από την Αντιπολίτευση επί της αρχικής διατύπωσης η οποία προέβλεπε την αντικατάσταση των μελών του ΕΣΡ των οποίων έχει λήξει η θητεία, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει και ο αριθμός των μελών του ΕΣΡ.

Τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όσο και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησαν την απόσυρσή της σε περίπτωση που δεν τροποποιηθεί, καθώς όπως υποστήριξαν όπως είναι διατυπωμένη, εισάγει την πρόβλεψη για πρόωρη λήξη της θητείας των εκ του Συντάγματος μελών της Ανεξάρτητης Αρχής.

«Καμία τέτοια πρόθεση δεν υπήρχε από την πλευρά της κυβέρνησης. Πρόθεση μας ήταν να θωρακίσει θεσμικά την διαδικασία της διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις αδειοδοτήσεις», διαβεβαίωσε ο Νίκος Παπάς.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε