Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κάλεσμα Α. Παπαρήγα για αντίσταση “έξω από το Κοινοβούλιο”

Η κα Παπαρήγα, αφιέρωσε την ομιλία της σε μια ανάλυση της παρούσας κρίσης, διαπιστώνοντας πως ο εργαζόμενος λαός, υπόκειται σε «γκεμπελικά ψέματα».

«Οι εργαζόμενοι οφείλουν να κατανοήσουν την αιτία της κρίσης και να ετοιμάζονται για έναν πραγματικό πόλεμο, συνειδητό, σχεδιασμένο, οργανωμένο, που να έχει έκβαση την ανατροπή της εξουσίας». Γιατί, «όποιο μείγμα πολιτικής κι αν χρησιμοποιηθεί, ούτε το χρέος και τα ελλείμματα θα αντιμετωπιστούν, ούτε ανταγωνιστική θα γίνει η Ελλάδα, ούτε θα αποφύγει την χρεοκοπία» εκτίμησε στην ομιλία της, η γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Η κα Παπαρήγα, αφιέρωσε την ομιλία της σε μια ανάλυση της παρούσας κρίσης, διαπιστώνοντας πως ο εργαζόμενος λαός, υπόκειται σε «γκεμπελικά ψέματα» όσον αφορά την κρίση, κυρίως εκ μέρους της κυβέρνησης: Οι όποιες τεχνοκρατικού τύπου προτάσεις – υποστήριξε – μπορούν μονάχα να αναβάλλουν την χρεοκοπία, χωρίς ωστόσο να την ματαιώσουν. Κι η καλύτερη λύση είναι η άρνηση αποπληρωμής του χρέους, την οποία ωστόσο, μονάχα μια εργατική-λαϊκή κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω αντιλαϊκά μέτρα.

Η παρούσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είναι τμήμα της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, στον καταμερισμό του οποίου έχει ενταχθεί η ελληνική αστική τάξη και οικονομία – εξήγησε η κα Παπαρήγα. Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς, «ανάπτυξη υπήρξε και δεν έγινε με δανεικά, αλλά με εσωτερική συσσώρευση κεφαλαίων, από την εκμετάλλευση του λαού. Αν σήμερα, τα πράγματα περιπλέκονται σε σχέση με την κρίση της εποχής του Τρικούπη, αυτό οφείλεται στην θέση της Ελλάδας στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα».

«Παρακολουθώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ να προτείνουν, να επικεντρωθούμε σε τομείς που μπορούμε να κάνουμε εξαγωγές. Πού θα αποκτήσετε πλεονέκτημα; Στην Ελλάδα έχουμε θάλασσα εισαγωγών και μάλιστα σε είδη πρώτης ανάγκης, όχι γιατί δεν μπορούμε να τα παράγουμε εμείς, αλλά γιατί η Ελλάδα έχει αυτή τη θέση. Εδώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει πετρέλαιο κι ήρθε αργότερα ο κος Παμπούκης να ανακοινώσει πως «κάνουμε φορέα υδρογονανθράκων και προχωράμε στην εκμετάλλευση». Πώς απότομα βρέθηκε πετρέλαιο και φυσικό αέριο; Θα δοθεί η εκμετάλλευση σε πολυεθνικές στο πλαίσιο της γνωστής συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου».

«Άλλοι λένε πως φταίνε οι Τράπεζες, εμφανίζοντας το τραπεζικό κεφάλαιο ως αυτόνομο. Μα δεν έχει μέσα του εμπορικό και βιομηχανικό κεφάλαιο; Λένε πως υπάρχουν 250 εμπόδια για την επιχειρηματικότητα. Την εποχή της κερδοφορίας δεν τους πείραζαν;».

Έχοντας απορρίψει τα κυρίαρχα αυτά επιχειρήματα, η γ.γ. του ΚΚΕ διαπίστωσε πως στην Ελλάδα υπάρχει μια κλασσική υπερσυσσώρευση κεφαλαίων και η διαχείριση της κρίσης συνεπάγεται καταστροφή ενός μέρους τους. «Ούτε η αναδιαπραγμάτευση, ούτε το ευρωομόλογο σώζει. Θα πάει να αγοράσει η ΕΚΤ μια σειρά από κρατικά ελληνικά ομόλογα, θα τα υπερτιμήσει – και με την υποτίμηση τι θα συμβεί; Αρχίσαν ήδη σήματα κινδύνου για την Γαλλία και βρέθηκε ο σωτήρας, η Κίνα. Τι θα γίνει όταν μπει η Κίνα στον κύκλο της κρίσης;».

«Η αστική τάξη της Ελλάδας δεν πρόδωσε ιδανικά, αλλά ευθυγραμμίστηκε με τον διεθνισμό του κεφαλαίου, στις συνθήκες της πιο επιταχυνόμενης επανόρθωσης της διεθνούς αγοράς. Η Γερμανία που κατηγορούμε σήμερα, είναι ηγετική δύναμη και δεν έχει καμία διάθεση να σηκώσει στους ώμους της μεγαλύτερο βάρος απ’ αυτό που της αναλογεί. Το ίδιο θα έκανε και η Ελλάδα στη θέση της».

«Εμείς σαν κόμμα, χωρίς να παραιτούμαστε από τον καθημερινό αγώνα για κατακτήσεις, θεωρούμε πως σήμερα πρέπει να τεθεί το ζήτημα της εξουσίας. Πρώτα θα μπει αντικειμενικά στην ημερήσια διάταξη, για να δημιουργηθούν υποκειμενικά αυτές οι προϋποθέσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων η γ.γ. του ΚΚΕ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε