Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Καλοχώνευτο! Το νέο μνημόνιο… στο πιάτο σας – Μέτρα και αμέτρητες δεσμεύσεις

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα τελικά κείμενα των επικαιροποιημένων μνημονίων
– Πότε θα εγκρίνει ο ESM την πρώτη υπο-δόση των 7,7 δισ. ευρώ (από την οποία 800 εκατ. ευρώ θα διατεθούν με ειδικούς όρους σε ιδιώτες)
– Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για μέτρα 6,5 δισ. ευρώ και πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% την περίοδο 2018-2022
– Οι τέσσερις βασικοί αστερίσκοι και πώς θα… χαλαρώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα
– Στα 6,46 δισ. ευρώ τα φέσια του κράτους προς ιδιώτες!
– Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα περιλαμβάνει η συμφωνία και κατεβάστε την Έκθεση Συμμόρφωσης και το Eπικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου

Τα τελικά κείμενα των επικαιροποιημένων μνημονίων, μαζί με την Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Περιλαμβάνουν… όλες τις δεσμεύσεις της χώρας για τους επόμενους 14 μήνες, τους όρους με τους οποίους θα γίνει η μεγάλη αξιολόγηση του 2018, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις παρεμβάσεις στο χρέος, καθώς επίσης και για την κατανομή των επόμενων πακέτων δόσεων από τον ESM.

Η… μακρά λίστα των δεσμεύσεων της Ελλάδας

Τα κείμενα εγκρίθηκαν και ανακοινώθηκαν επισήμως σήμερα από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κοινοποιούνται στα κοινοβούλια κρατών μελών (σ.σ. το γερμανικό συνεδριάζει την προσεχή Τετάρτη) και αμέσως μετά θα πρέπει να επιστρέψουν στον ESM για να εγκρίνει την πρώτη υπο-δόση των 7,7 δισ. ευρώ (από την οποία 800 εκατ. ευρώ θα διατεθούν με ειδικούς όρους σε ιδιώτες).

Τα κείμενα καταγράφουν αναλυτικά τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για:

     —> Τη λήψη μέτρων 6,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2018-2022

     —> Τις δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο και στο 2% του ΑΕΠ περίπου στη συνέχεια

     —> Τα δεκάδες προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει έως τις επόμενες αξιολογήσεις.

Ορίζουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αξιολόγηση του Αυγούστου του 2018, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία θα κριθεί αν είναι επαρκής η υλοποίηση του μνημονίου, αλλά και οι περικοπές των συντάξεων το 2019 ή αν θα πρέπει να έρθουν πιο μπροστά (και όχι το 2020) οι περικοπές στο αφορολόγητο. Με τον ίδιο τρόπο θα καθοριστεί εάν θα πρέπει να εφαρμοστούν και σε ποιο βαθμό τα αντίμετρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση.

Στα κείμενα των μνημονίων περιγράφονται αναλυτικά όλες οι δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες με επόμενο ορόσημο την αξιολόγηση του φθινοπώρου, στην οποία κεντρικά ζητήματα είνα:

     —> Το εργασιακό

     —> Τα προνοιακά επιδόματα

     —> Το δημόσιο

     —> Η επάρκεια των μέτρων του 2018

     —> Η εφαρμογή μίας σειράς από μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη θεσπιστεί: Στις τράπεζες, στις αγορές, στα κλειστά επαγγέλματα και όχι μόνο.

Ορίζεται επίσης το πακέτο των δόσεων που θα συνοδεύει κάθε αξιολόγηση, το οποίο σύμφωνα με το Capital.gr, αποτελείται από δόσεις των 5 δισ. ευρώ (σ.σ. η τελευταία δόση Ιουλίου 2018 είναι αξίας 3,4 δισ. ευρώ) εκ των οποίων ένα πολύ μικρό μέρος θα καταλήξει στην αγορά (για πληρωμές οφειλών προς ιδιώτες) μόνο εφόσον το κράτος συνεισφέρει από τα δημόσια ταμεία με ισόποση δαπάνη.

Τέσσερις οι αστερίσκοι στα προαπαιτούμενα

     —> Η συνεισφορά της ναυτιλιακής κοινότητας στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018 είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να επιβεβαιωθεί στις 26 Ιουνίου από τη γενική συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

     —> Σε εκκρεμότητα βρίσκεται επίσης το προαπαιτούμενο για τον επαναϋπολογισμό τουλάχιστον του 10% των συντάξεων με βάση το νέο νόμο.

     —> Επισήμανση γίνεται και στο ΔΕΣΦΑ, όπου αναμένεται η τελική έγκριση για την έναρξη της νέας διαδικασίας αποκρατικοποίησης του 66%.

     —> Για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, η Κομισιόν επισημαίνει ότι αναμένεται το πόρισμα της GRECO (το φθινόπωρο), με τις ελληνικές αρχές να έχουν δεσμευτεί πως μετά την αξιολόγηση του διεθνούς οργανισμού, θα τροποποιήσουν τη νομοθεσία καταλλήλως.

Σταδιακή αποκλιμάκωση των πλεονασμάτων – Στο 3% το 2023 το βασικό σενάριο

Στο βασικό σενάριο βιωσιμότητας χρέους τα πρωτογενή πλεονάσματα, από το 3,5% του ΑΕΠ το 2022, υποχωρούν σταδιακά: στο 3% το 2023, στο 2,5% το 2024 και στο 2,2% του ΑΕΠ από το 2025 έως το 2060. Δηλαδή κατά μέσο όρο, το πρωτογενές πλεόνασμα την περίοδο 2019-2060 διαμορφώνεται στο 2,4% του ΑΕΠ.

Τα άλλα τρία εναλλακτικά σενάρια περιλαμβάνουν πρωτογενή πλεονάσματα κατά μέσο όρο από 2,2% του ΑΕΠ έως και 1,7% του ΑΕΠ (σ.σ. στο σενάριο γ).

Έντεκα ΔΕΚΟ περνούν στο Υπερταμείο

Το τεχνικό μνημόνιο περιλαμβάνει τη δεύτερη ομάδα ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.

     —> 1) Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (25%)
     —> 2) Εναπομείναντα αεροδρόμια
     —> 3) ΓΑΙΑΟΣΕ
     —> 4) Ελληνικές Αλυκές
     —> 5) Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)
     —> 6) ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ
     —> 7) Διώρυγα Κορίνθου
     —> 8) Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης
     —> 9) Helexpo
     —> 10) Μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και/ή παραχωρήσεων που ανήκουν στο Δημόσιο και ελέγχονται από την ΛΑΡΚΟ
     —> 11) Ποσοστά μειοψηφίας: ΟΤΕ (1%), ΚΑΕ (Folli Follie Group), Hellenic Duty Free

Στα 6,46 δισ. ευρώ τα φέσια του κράτους προς ιδιώτες

Σε πίνακα, μάλιστα, που δημοσιοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφονται οφειλές του κράτους προς ιδιώτες συνολικής αξίας 6,46 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,4 δισ. ευρώ είναι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδοτήσεις, 850 εκατ. ευρώ είναι μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων, 1,05 δισ. ευρώ είναι εκκρεμείς επιστροφές φόρων και 3,2 δισ. ευρώ είναι οι βεβαιωμένες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες.

Τα σενάρια για θετικότερες εξελίξεις αλλά και οι κίνδυνοι στο πρόγραμμα

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι το βασικό δημοσιονομικό σενάριο υπόκειται σε σημαντική αβεβαιότητα. Η πρόβλεψη δεν περιλαμβάνει τυχόν θετικές επιπτώσεις από το μεγάλο αριθμό διοικητικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνεται στο συμπληρωματικό MoU, ιδιαίτερα από εκείνες που στοχεύουν στη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης που σημειώνει ισχυρή πρόοδο σε ορισμένους τομείς αλλά και στην εξοικονόμηση δαπανών μέσω των επαναξιολογήσεων που έχουν ξεκινήσει.

Αντιθέτως, οι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης συνδέονται με πιθανές αποκλίσεις στην απόδοση των μέτρων που έχουν ήδη νομοθετηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αλλά μένει να εφαρμοστούν την περίοδο 2017-18, ιδίως στο μέτωπο του φόρου προσωπικού εισοδήματος και της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Περαιτέρω αβεβαιότητα απορρέει από το μακροοικονομικό περιβάλλον, καθώς και από τους συνεχιζόμενους ελέγχους περί της νομιμότητας του φόρου ιδιοκτησίας και των προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης που απευθύνονται στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Να σημειωθεί ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) καθώς και το Eπικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου (SMoU).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Πηγή: capital.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε