Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

“Καρφώνουν” Βαρουφάκη: Ήθελε να υπογράψουμε όσα συμφώνησε ο Σαμαράς – Αποστάσεις Τσακαλώτου

“Καρφώνουν” Βαρουφάκη: Ήθελε να υπογράψουμε όσα συμφώνησε ο Σαμαράς – Αποστάσεις Τσακαλώτου

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, πέρα από το… Σχέδιο Β που προέβλεπε δραχμή και εθνικοποίηση της ΤτΕ, είχε προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα να υπογραφεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμα που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Αυτό αποκάλυψαν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς!

Ήταν Φεβρουάριος του 2015, λίγες μέρες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δηλαδή, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών πρότεινε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να υπογραφούν τα όσα είχε συμφωνήσει με τους δανειστές η προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε να μην “χρεωθεί” έναν επώδυνο συμβιβασμό.

Οι δυο υπουργοί μιλήσανε στην ΕΡΤ1 στο περιθώριο της συνέντευξης του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εκπομπή Focus με τον Πάνο Χαρίτο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Αμφότεροι υποστήριξαν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης πίεζε τον Αλέξη Τσίπρα να υποχωρήσει και να υπογράψει όσα ζητούσαν οι δανειστές. Σύμφωνα με τον Νίκο Παππά και τον Νίκο Κοτζιά, αιτία αυτής της στάσης του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν πως φοβόταν ότι θα χρεωθεί εκείνος, ως υπουργός Οικονομικών, τον συμβιβασμό και μάλιστα τον επώδυνο συμβιβασμό.

«Μία ημερομηνία σταθμός ήταν η υπογραφή της τις 20 Φεβρουαρίου. Εκεί φτάσαμε με πολλές δυσκολίες γιατί είχαμε πιέσεις στο Eurogroup που προηγήθηκε να συνεχίσουμε με την ολοκλήρωση των υπογεγραμμένων από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ήταν από τις πρώτες πολύ σοβαρές δοκιμασίες. (…) Ήταν μία πολύ φρέσκια κυβέρνηση και υπήρχαν εισηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουμε τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος. Νομίζω θα ήταν μία οδυνηρή επιλογή την οποία ευτυχώς αποφύγαμε και φτάσαμε στην επέκταση εκείνης της συμφωνίας», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που είπε πως ο Γιάνης Βαρουφάκης επέμενε να συνεχιστούν τα συμφωνηθέντα από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί μία ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη.

Παρά τα ξεκάθαρα “καρφιά” από πλευράς Νίκου Παππά και Νίκου Κοτζιά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τον οποίο άλλωστε συνδέει φιλία με τον Γιάνη Βαρουφάκη, αρνήθηκε να πάρει θέση. Αρχικά, μετά τη δήλωση Παππά, είπε πως κάτι άλλο εννοούσε ο υπουργός Επικρατείας, αλλά όταν και ο υπουργός Εξωτερικών είπε το ίδιο, ο Πάνος Χαρίτος ανέφερε στον αέρα πως ο υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να αναφερθεί στο θέμα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε