Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Κατέθεσε ο Λιάπης – Στη Δικαιοσύνη οι συμβάσεις Siemens με τα νοσοκομεία

Ο Μιχάλης Λιάπης ήταν ο τελευταίος μάρτυρας της Εξεταστικής επιτροπής που ερευνά το σκάνδαλο της Siemens. Το ανακριτικό έργο ολοκληρώθηκε και οι εργασίες της επιτροπής διακόπηκαν έως τις 23 Αυγούστου.

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι πολλές εγγραφές στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου πριν το 2004 με το όνομα Λιάπης δεν ήταν ο ίδιος, αλλά ο Θανάσης Λιάπης, που ήταν ένας δικηγόρος του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ για το ταξίδι για τον ποδοσφαιρικό αγώνα στη Γερμανία, επανέλαβε ότι είχε γίνει με δικά του έξοδα. Σύμφωνα με τον κ. Λιάπη, γνώρισε τον Χριστοφοράκο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2004 και πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες κι ότι αν διατήρησε κάποιες σχέσεις ήταν μόνον χάριν των παιδιών τους που γνωρίζονταν.

Σύμφωνα με όσα είπε, ο ίδιος συνέχισε το έργο των προκατόχων του, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις διοικήσεις των Οργανισμών, τους οποίους εν πολλοίς δεν άλλαξε. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν υπέγραψε ούτε νέα, ούτε τροποποίηση συμβάσεως με τη Siemens κι ότι κυρίαρχο και αποφασιστικό ρόλο είχαν οι διοικήσεις των οργανισμών «οι οποίες αποφάσισαν απολύτως νόμιμα» κι ότι ο ίδιος απλώς είχε μία «αφ’ υψηλού και χαλαρή» εποπτεία του ΟΣΕ.

Στη συνέχεια επικαλέσθηκε και για το έργο της προέκτασης του προαστιακού που ξεκίνησε επί θητείας Βερελή κι ο ίδιος έκρινε ότι θα χάνονταν πολλά εκατομμύρια από κοινοτικά κονδύλια, αν δεν προχωρούσε. Είπε επίσης ότι συνέχισε ο ίδιος τη σύμβαση για τους «ψηφιακούς ξεναγούς» που άρχισαν επί Ευάγγελου Βενιζέλου το 2003, συνεχίσθηκαν επί Γιώργου Βουλγαράκη το 2005 και εν τέλει ακυρώθηκαν τον 2008 από τον Μιχάλη Λιάπη, γιατί η ανάδοχος Siemens δεν αντεπεξήλθε στις υποχρεώσεις της.

Παράλληλα, διέψευσε έγγραφο της εσωτερικής αλληλογραφίας της Siemens για συνάντηση τον Αύγουστο του 2004 μεταξύ του ιδίου, του Χριστοφοράκου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη με το οποίο φέρονταν να μιλούσαν για εξασφάλιση διευκολύνσεων της γερμανικής εταιρείας. Χαρακτήρισε δε αβάσιμα τα όσα γράφονται στον Τύπο για την περιουσιακή του κατάσταση, λέγοντας ότι τα τελευταία επτά χρόνια είναι χωρισμένος και ζει σε ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) για το αν νιώθει ότι υπάρχει προειλημμένη απόφαση του κόμματός του να παραπέμψει «καμένα χαρτιά», είπε: «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου καμένο χαρτί. Με δική μου επιλογή αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος γιατί θεώρησα ότι οι πρόωρες εκλογές ήταν επιζήμιες για την παράταξη και τον τόπο και δυστυχώς δικαιώθηκα. Ελπίζω να μην υπάρχουν λογικές προειλημμένων αποφάσεων».

Στη Δικαιοσύνη οι “αμαρτωλές” συμβάσεις

Τα πορίσματα από τον ον έλεγχο 164 συμβάσεων που έχει υπογράψει η Siemens τα τελευταία !5 χρόνια με ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη. Ήδη εστάλησαν τα στοιχεία τα οποία «καθιστούν διάτρητες τις συμβάσεις αυτές» στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και την ανακρίτρια Ελένη Ράϊκου για διερεύνηση τυχόν αξιοποίνων πράξεων.

Εστάλησαν επίσης στο ΣΔΟΕ δύο πορισματικές εκθέσεις για έκδοση εικονικών τιμολογίων για προμήθεια μηχανημάτων της Siemens που εντοπίσθηκαν από τον έλεγχο στη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων και το Λαϊκό Νοσοκομείο.

Η Εξεταστική επιτροπή ζητεί ακόμη από τους Ελεγκτές Δημόσιας Υγείας την καταγραφή της δαπάνης ανά σύμβαση και νοσηλευτικό ίδρυμα από το 1995-2009 από όλες τις συμβάσεις που ελέγχονται.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης μίλησε για «απίθανο εύρος διαφθοράς σε υπηρεσιακό επίπεδο» και για αυτό το λόγο ζητείται με επιστολή της επιτροπής από τις υπουργούς Υγείας και Ανταγωνιστικότητας ο κατάλογος των μελών των επιτροπών σύνταξης προδιαγραφών για την προμήθεια αξονικών και μαγνητικών τομογράφων από 1995-2009.

Στο μεταξύ μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων η Siemens Α.Ε. απέστειλε στην εξεταστική επιτροπή επιστολή με την οποία γνωστοποιεί ότι στη χώρα μας οι τιμές συντήρησης και προμήθειας προϊόντων είναι φθηνότερες κατά 25% από το μέσο όρο αντίστοιχων προϊόντων στην ευρωζώνη.

Διαβεβαιώνει στην ίδια επιστολή, ότι σε κάποιες χώρες της Βόρειας Ευρώπης τα κόστη συντήρησης του εξοπλισμού των νοσοκομείων, υπερβαίνουν ακόμη και το 70% του συνολικού κόστους εγκατάστασης και χρήσης.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Βαλυράκης μίλησε για ανοικτές εκκρεμότητες της Siemens με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι διαβεβαιώσεις ότι θα παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια για την αποκάλυψη όσων δωροδοκήθηκαν από την εταιρεία τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι χρόνια, είναι μόνον στα λόγια.

Τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να γίνει το ταξίδι στη Γερμανία για την εξέταση των Χριστοφοράκου, Κουτσενρόϊτερ και Σίκατσεκ, αν δεν αποδεσμεύσει η μητρική εταιρεία τους βασικούς αυτούς μάρτυρες από την υποχρέωση εχεμύθειας. Παραδέχθηκε δε ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την επίκληση και της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης για ευνοϊκή μεταχείριση μαρτύρων που συμβάλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Πάντως με την αρωγή του εφέτη Γιώργου Χριστοδούλου η επιτροπή ξεκινά νέο γύρο αιτημάτων δικαστικής συνδρομής για πρόσβαση σε όλο το πρωτογενές υλικό της δικογραφίας που έχει σχηματισθεί στη Γερμανία με επίκληση και της διεθνούς σύμβασης για τη ροή του μαύρου χρήματος που συνιστά διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα.

Απάντηση Χριστοδουλάκη σε Βερελή

Με ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης σημειώνει, αναφορικά με όσα προέκυψαν από την εξέταση του Χ. Βερελή, ότι ουδέποτε ο ίδιος υπέγραψε ή εκτέλεσε προγραμματική σύμβαση είτε με τη Siemens, είτε με άλλη εταιρεία.

Υπογραμμίζει κατόπιν αυτού ότι τυχόν εικαζόμενη ανάμειξη είτε δική του, είτε υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με συμβάσεις ή άλλες υποθέσεις της Siemens δεν έχει σχέση ούτε με τα γεγονότα, ούτε τις ισχύουσες διατάξεις αρμοδιοτήτων, ενώ θέτει τα στοιχεία των τραπεζικών του λογαριασμών στη διάθεση της εξεταστικής.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε