Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Κάθε τρεις μέρες και μια κρίση; – Το “καυτό” 20ημερο της Κυβέρνησης

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Το αίσθημα της αυτοσυντήρησης κράτησε χθες το ΠΑΣΟΚ. Οι “παπανδρεϊκοί” κινήθηκαν γρήγορα και απομόνωσαν φωνές που έθεταν θέμα ηγεσίας, αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός κατέβηκε από το Καστρί στο Μαξίμου και συμφώνησε με κορυφαία στελέχη σε βασικά ζητήματα εξασφαλίζοντας στήριξη.

Η Κ.Ο. χειροκρότησε όρθια κατά την είσοδό του, καθώς ήδη είχε επέλθει έστω και οριακά ισορροπία μεταξύ των δυνάμεων εντός ΠΑΣΟΚ… Όμως τίποτε δεν τέλειωσε.

Η κυβέρνηση εξασφάλισε ισορροπία εντός. Μερικά μέτρα έξω απ’ το Μαξίμου η τη Βουλή ωστόσο ο κόσμος καταλαβαίνει και το κλίμα εντός και εκτός Ελλάδας παραμένει το ίδιο βαρύ, όπως εκείνο που οδήγησε έστω για 6 με 9 ώρες τον Γ. Παπανδρέου να παραδώσει την καρέκλα του.

Εν μέσω αυτού του κλίματος και με εσωκομματική εκεχειρία και μόνο (εύθραυστη κατά πολλούς) το νέο σχήμα, αλλά η παλιά Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με τα ίδια μέτρα και το ίδιο πρόγραμμα πάει σε τρία βράδια να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
19 Ιουνίου κρίνονται πολλά. Οι αντικαταστάτες των κυρίων Φλωρίδη και Νασιώκα δηλώνουν σύμφωνα με πηγές ότι θα υπερψηφίσουν. Ωστόσο κάποιοι με νόημα αν και αποκλείουν νέες κινήσεις (παραιτήσεις) μέσα στο σαββατοκύριακο, αλλά μιλούν για “ισορροπία του τρόμου”…

Αυτή η μάχη φαίνεται ότι έστω προς το παρόν κερδίζεται από την Κυβέρνηση. Ακολουθούν όμως δυο μέρες φωτιά. Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. όπου οι αποφάσεις για τη στήριξη της Ελλάδας είναι πολιτικές και η κυβέρνηση πάει πιο αποδυναμωμένη από ποτέ.

Τις τελευταίες ώρες διαφαίνεται απόφαση των ηγετών για στήριξη της Ελλάδας, αλλά πάνω στην ίδια σκληρή βάση μέτρων.

Αυτά τα σκληρά μέτρα θα πρέπει να περάσουν απ’ τη Βουλή στις 28 Ιουνίου. Τότε το κλίμα θα είναι εντός και εκτός Βουλής το ίδιο με αυτό που οδήγησε τον Πρωθυπουργό στην “παράδοση” της “καρέκλας” και πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι εκείνη η ημέρα θα είναι ακόμη πιο δύσκολη απ’ την προχθεσινή.

Με δεδομένη τη στάση Σαμαρά και Ν.Δ. το νέο κυβερνητικό σχήμα εσωκομματικής “εκεχειρίας” ή “ισορροπίας” όπως πολλοί το λένε θα πρέπει να βαδίσει μόνο, ως τις 8 Ιουλίου οπότε πρέπει να εκταμιευτεί η 5η δόση…

Τέσσερις κρίσιμες ημερομηνίες ενόψει των οποίων ζήσαμε το πιο δραματικό 24ωρο αυτής της Κυβέρνησης και κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει πως εκτός κόμματος αυτό το σχήμα θα λειτουργήσει με δεδομένες τις “απανωτές” αποτυχίες ως τώρα.

Διαβάστε επίσης:
Μέρκελ και Σαρκοζί “ρίχνουν” σήμερα τα ζάρια για την Ελλάδα

Οι 6 δραματικές ώρες του ΠΑΣΟΚ και πως ο Γιώργος “γύρισε” την παρτίδα

Αγριεμένη η Βάσω Παπανδρέου: “Πρόεδρε με τον ανασχηματισμό να αλλάξεις πρώτα εσύ”

ΔΝΤ: Θα παίρνει λεφτά η Ελλάδα όσο συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε